search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 13:14
MENU CLOSE

Ανάληψη ευθύνης από τον ISIS για το μακελειό στο Ιράν

04.01.2024 18:37
Iran Kerman

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για τις δύο εκρήξεις που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν 100 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες σε μια τελετή στο Ιράν στη μνήμη του διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε από ένα αμερικανικό drone το 2020.

Μέσω των λογαριασμών της στο Telegram, η τζιχαντιστική οργάνωση ανέφερε πως δύο από τα μέλη της «πυροδότησαν τη ζώνη τους με εκρηκτικά» εν μέσω «μιας μεγάλης συγκέντρωσης αποστατών, κοντά στον τάφο του ηγέτη τους “Κάσεμ Σολεϊμανί” χθες, στο Κερμάν, στο νότιο Ιράν».

Υπενθυμίζεται πως ανώτερος αξιωματούχος στις Η.Π.Α. είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι εκρήξεις φαίνεται να αντιπροσωπεύουν «μια τρομοκρατική επίθεση» όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι επίλεκτοι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν και ο Πρώτος Αντιπρόεδρος Μοχάμαντ Μοχμπέρ ορκίστηκαν εκδίκηση την Πέμπτη για τις εκρήξεις που σκότωσαν σχεδόν 100 ανθρώπους σε μια τελετή για τη μνήμη του ανώτατου διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε από αμερικανικό drone στο Ιράκ το 2020.

«Θα λάβουν πολύ ισχυρά αντίποινα από τα χέρια των στρατιωτών του Σουλεϊμανί», είπε ο Μόχμπερ σε δημοσιογράφους σε νοσοκομείο, όπου ορισμένοι από τους τραυματίες λάμβαναν θεραπεία για την πιο αιματηρή επίθεση από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Ο Ιρανός Πρόεδρος Ραΐσι καταδίκασε το «ειδεχθές και απάνθρωπο έγκλημα» και η ανώτατη αρχή του Ιράν, ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Χαμενεΐ, δεσμεύτηκε να εκδικηθεί για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις.

Οι διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου του Ιράν έσπευσαν να συνδράμουν τους τραυματίες στην τελετή, όπου εκατοντάδες Ιρανοί είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν την επέτειο της δολοφονίας του Σουλεϊμανί.

Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna αρχικά έκανε λόγο για 103 νεκρούς από την επίθεση,  ενώ η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι υπάρχουν 211 τραυματίες, κάποιοι από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση. Ο αριθμός των νεκρών αναθεωρήθηκε σε 95 γιατί κάποια ονόματα «καταγράφηκαν δύο φορές».

Ωστόσο το Ιράν στον τελευταίο σημερινό απολογισμό (4/1) αναθεώρησε ξανά προς τα κάτω, στους 84 νεκρούς.

Προηγούμενες επθέσεις στο Ιράν

Η Τεχεράνη συχνά κατηγορεί τους εχθρούς της, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι υποστηρίζουν αντι-ιρανικές μαχητικές ομάδες.

Το 2022, η σουνιτική μουσουλμανική μαχητική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια θανατηφόρα επίθεση σε σιιτικό ιερό στο Ιράν που σκότωσε 15 ανθρώπους.

Οι προηγούμενες επιθέσεις που ανέλαβε η οργάνωση περιλαμβάνουν δύο βομβιστικές επιθέσεις το 2017 που είχαν στόχο το κοινοβούλιο του Ιράν και τον τάφο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Χομεϊνί.

Η δολοφονία του Σουλεϊμανί σε επίθεση με drone στις 3 Ιανουαρίου 2020 στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τα αντίποινα της Τεχεράνης – με επίθεση σε δύο ιρακινές στρατιωτικές βάσεις που στεγάζουν αμερικανικά στρατεύματα – έφεραν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν κοντά σε πλήρη σύγκρουση.

Ως επικεφαλής διοικητής της επίλεκτης δύναμης Κουντς, του υπερπόντιου βραχίονα του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), ο Σουλεϊμανί διηύθυνε μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό και ήταν βασικό πρόσωπο στη μακροχρόνια εκστρατεία του Ιράν να οδηγήσει τις αμερικανικές δυνάμεις εκτός Μέσης Ανατολής.

Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, μαζί με τον σύμμαχό του τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν φτάσει σε νέο υψηλόλόγω του πολέμου του Ισραήλ κατά των μαχητών της Χαμάς που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Γάζα.

Η πολιτοφυλακή Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν έχει επιτεθεί σε πλοία που λένε ότι έχουν συνδέσμους με το Ισραήλ στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας, μιας από τις πιο πολυσύχναστες εμπορικές οδούς στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Ιαπωνία: Τουλάχιστον 84 οι νεκροί – Μάχη με τον χρόνο για την εύρεση επιζώντων (Videos)

Συναγερμός για πυροβολισμούς σε σχολείο στην Αϊόβα (Video)

Ρεσάλτο ενόπλων σε πλοίο με σημαία Λιβερίας στη Σομαλία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 13:12