search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:26
MENU CLOSE

Γεωργία Καλτσή: «Η αναπηρία είναι ένα ακριβό σπορ» λέει η πρωταθλήτρια ξιφασκίας με αμαξίδιο

04.01.2024 21:09
KALTSH
Screeshot ΕΡΤ

Η πρωταθλήτρια ξιφασκίας με αμαξίδιο, Γεωργία Καλτσή, βρέθηκε καλεσμένη στο Στούντιο 4, το μεσημέρι της Πέμπτης (4/1), όπου μίλησε, μεταξύ άλλων, για το τροχαίο ατύχημα, την αναπηρία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ανάπηρα άτομα στη χώρα μας.

“Το ότι έπαθα κάτι τέτοιο στα 21 μου, τότε είχα μόλις ξεκινήσει την ανεξάρτητη ζωή μου, είχα τη σχολή μου, το αγόρι μου, τη δουλειά μου, ήμουν δραστήρια ταξίδευα κλπ, και ξαφνικά εκεί που ήμουν στο πικ της ζωής μου σαν άτομο, έφαγα την πρώτη σφαλιάρα και έφτασα στο μηδέν πάλι. Γιατί στην αρχή παιζόταν αν θα ζήσω ή όχι, οι γιατροί ανταπεξήλθαν σε αυτό, μαζί με εμένα και με το σώμα μου, που επειδή έκανα από μικρή αθλητισμό, βοήθησε σίγουρα το αντέξω όλο αυτό, ήμουν πολυτραυματίας. [..]” περιέγραψε αρχικά.

“Δεν συμφωνώ με τη λέξη ‘ήρωας’. Είναι κοινωνική δικαιολογία”

Στη συνέχεια η πρωταθλήτρια ξιφασκίας αναφέρθηκε στις διακρίσεις που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία καθώς και στην προβληματική, πολλές φορές, αντιμετώπιση του κόσμου, η οποία μπορεί να οφείλεται εν μέρει σε άγνοια, όπως εξήγησε η κ. Καλτσή, αλλά είναι σημαντικό να αναδεικνύεται.
“Ανθρωποι με αναπηρία πλέον μπορούν να βρίσκονται εκεί έξω και δεν το επιλέγουν, γιατί υπάρχουν εμπόδια, ενώ όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα, ξαφνικά δεν έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα. Δηλαδή, μέσα σε μία νύχτα από εκεί που ήταν όλα “wow, ένα παιδί με προοπτικές κλπ”, ξαφνικά τι θες να μου πεις;, ότι έγινα ένα παιδί χωρίς προοπτικές, επειδή κάθομαι; Όχι. Οπότε το πήρα έτσι πατριωτικά και λέω θα συνεχίσω να κάνω αυτά που θέλω, αυτά που μου αρέσουν [..]”, ανέφερε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον χαρακτηρισμό “ήρωες” που πολύ συχνά συνοδεύει τα ανάπηρα άτομα, ξεκαθαρίζοντας πως η συγκεκριμένη λέξη αποτελεί κοινωνική δικαιολογία.

“Ήρωες το λες, επειδή δεν μπορείς εσύ να μας βοηθήσεις ή να γίνεις μέρος της κοινωνίας και να είσαι λίγο πιο αλληλέγγυος, για να μπορούμε όλοι να κυκλοφορούμε ισάξια. Είναι μία δικαιολογία, θεωρώ, μία κοινωνική δικαιολογία, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πράγματα που οφείλουν και σε εμάς, στα άτομα που κινούνται με αμαξίδιο, με πι ή είναι ακρωτηριασμένα, οτιδήποτε” εξήγησε.

Οι προκλήσεις των ατόμων που ζουν με αναπηρία

H Γεωργία Καλτσή μίλησε ακόμη για τις προκλησείς που αντιμετωπίζει ένα ανάπηρο άτομο, επισημαίνοντας πως “οι περισσότεροι θεωρούν ότι η καθιστή θέση είναι αυτή που ενοχλεί τα άτομα που βρίσκονται σε αμαξίδιο, ενώ στην πραγματικότητα είναι το λιγότερο που μας ενδιαφέρει“.
“Το τελευταίο πράγμα που σε ενδιαφέρει είναι που κάθεσαι. Το θέμα είναι η πρόσβαση, να μπορέσεις να κινηθείς εύκολα, να νιώσεις ασφάλεια [..]”, πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας τόνισε το πόσο ακριβή είναι η ζωή ενός ανάπηρου ανθρώπου, τονίζοντας πως “η αναπηρία είναι ένα ακριβό σπορ, γιατί σπορ μπορείς να το πεις”. “Τα αμαξίδια κοστίζουν αρκετά χρήματα. Όσο λιγότερη αναπηρία έχεις και χρειάζεται κάτι πιο ελαφρύ και πιο compact τόσο πιο ακριβό είναι, γιατί σου λέει το έχει ανάγκη..” εξήγησε.

Διαβάστε επίσης:

Σάλι Φιλντ για τον πρώην της Μπαρτ Ρέινολντς: Αρνήθηκε να παρευρεθεί στα Όσκαρ του 1980 λόγω της επιτυχίας της

Ο γιος του Αλέν Ντελόν καταγγέλλει την αδερφή του για «κακοποίηση και βία» κατά του σταρ – «Μάχη» για την περιουσία των 250 εκατομμυρίων

«Βόμβα» από τη Μπρίτνεϊ Σπίαρς: «Δεν θα επιστρέψω ποτέ στη μουσική βιομηχανία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09