search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 23:00
MENU CLOSE

«Καλπάζουν» κορωνοϊός και αναπνευστικές λοιμώξεις: Αναμονή πάνω από 8 ώρες στα επείγοντα – Με συστάσεις το άνοιγμα των σχολείων

07.01.2024 16:58
nosokomeio

«Καλπάζουν» ο κορωνοϊός και οι αναπνευστικές λοιμώξεις, με την αναμονή στα επείγοντα των νοσοκομείων να ξεπερνά ακόμη και τις 8 ώρες.

Ο κόσμος ανησυχεί και σπεύδει στα επείγοντα, με αποτέλεσμα οι αναμονές να ξεπερνούν – ορισμένες φορές – τις 8 ώρες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πάντως, υπάρχει σχέδιο υπό κατάρτιση στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα, καθώς αναμένεται να υπάρξει μεγάλη εισροή ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.

Στις μονάδες και στις κοινές κλίνες η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρίσιμη. Μάλιστα σήμερα, είχαμε πολλά εξιτήρια και έχουν κατέβει οι νοσηλευόμενοι στους 1.300.

Η αντίστοιχη εισροή ασθενών συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία.

Οι επιστήμονες από την πλευρά τους τονίζουν πως ο εμβολιασμός όλων όσοι έχουν χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, πρέπει να το κάνουν άμεσα.

Μαγιορκίνης: «Είναι η μεγαλύτερη έξαρση από το καλοκαίρι του 2022»

Για τη μεγαλύτερη έξαρση του κορωνοϊού από το καλοκαίρι του 2022 έκανε λόγο μιλώντας στο Mega ο Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως η έξαρση της γρίπης δεν έχει ακόμη έρθει.

 «Υπάρχει έντονη έξαρση τον τελευταίο καιρό. Είναι η μεγαλύτερη έξαρση από το καλοκαίρι του 2022. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην έξαρση της γρίπης οπότε αυτό που μας απασχολεί κυρίως είναι η έξαρση του κορωνοϊού. Υπάρχει η υποπαραλλαγή, η οποία έχει αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα και διαφυγή από το ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με από τις προηγούμενες λοιμώξεις. Το δεύτερο που μας απασχολεί είναι πως φέτος ήταν υποτονική η συμμετοχή στον εμβολιασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και λοιμωξιολόγος.

«Περιμένουμε ένα 10-20% παραπάνω έξαρση. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι διασωληνώσεις, οι οποίες κινούνται στο επίπεδο 90-100 και έχουμε πολύ ”αέρα” ακόμα. Είμαστε μακριά από κάθε θέμα υποχρεωτικότητας», επισήμανε.

Παγώνη και ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων

Συμβουλές για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία εν μέσω αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού και γρίπης έδωσε η γιατρός και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, υπογράμμισε πως αν ένας μαθητής δεν αισθάνεται καλά, να μην πάει σχολείο: «Αν το παιδί δεν αισθάνεται καλά η μητέρα δεν το στέλνει στο σχολείο, διότι και τεστ να του έχει κάνει, μπορεί σε μία ή δύο μέρες να βγει θετικό, και αν πάει στο σχολείο μπορεί να μεταδώσει και στα άλλα παιδιά. Τα παιδιά που θα πάνε στο σχολείο, παίρνουν μαζί τους και αντισηπτικό που ξέρουν πια να το χρησιμοποιούν. Και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να ανοιγοκλείνουν τα παράθυρα στις αίθουσες. Επίσης, οι γονείς να πούνε στα παιδιά τους να μην αγκαλιάζονται και να μην φιλιούνται με τους συμμαθητές τους».

Ο ΕΟΔΥ συστήνει την τήρηση βασικών μέτρων για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης λοιμώξεων σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος:

   *Τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

   *Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας.

   *Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.

   *Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.

   *Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.

   *Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.

   *Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).

Μέχρι πέντε ημέρες δικαιολογημένες οι απουσίες λόγω κορονοϊού – Η εγκύκλιος

Παράλληλά, δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η εγκύκλιος για το θέμα των απουσιών των μαθητών λόγω νόησης από τον COVID-19.

Όπως είχε προαναγγείλλει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο εν λόγω θέμα «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από κορονοϊό COVID-19, για το σχολικό έτος2023-24.

Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών/τριών ή των ιδίων αν είναι ενήλικοι/ες, μαζί με την οποία προσκομίζεται σχετική υπεύθυνη δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, επιδεικνυόμενης ταυτόχρονα θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) ή μοριακού ελέγχου (PCR)».

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι τύποι καρκίνου προκαλούν φαγούρα στο δέρμα

«Καλπάζουν» κορωνοϊός και αναπνευστικές λοιμώξεις: Αναμονή πάνω από 8 ώρες στα επείγοντα – Με συστάσεις το άνοιγμα των σχολείων

Φάσμα Αυτισμού: «Καμπανάκι» κινδύνου οι λοιμώξεις στο αυτί και στο ανώτερο αναπνευστικό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 22:51