search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 15:18
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο: Νέες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ακρίβειας

09.01.2024 10:57
mitsotakis-ypourgiko

Με το ζήτημα της τιμής του βρεφικού γάλακτος σχεδόν να μονοπωλεί την επικαιρότητα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2024 προανήγγειλε νέες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «αύριο (σ.σ. την Τετάρτη) θα ανακοινώσουμε μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης νέες πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ακρίβειας». Όπως έχει γράψει και το topontiki.gr, η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου να μειωθεί η τιμή ενός προϊόντος που εντάσσεται στις μη ελαστικές δαπάνες των νοικοκυριών και, μάλιστα, κάποιες πληροφορίες ήθελαν να εξετάζεται ακόμα και ο καθορισμός πλαφόν στην τιμή του βρεφικού γάλακτος.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, σε πρώτη φάση, τουλάχιστον, αυτό που φαίνεται να προκρίνεται είναι η συμφωνία με τις εταιρείες για μείωση της τιμής του προϊόντος τουλάχιστον κατά 20%, με την κυβέρνηση, πάντως, να φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει να πιέζει στην κατεύθυνση και περαιτέρω μείωσης της τιμής του βρεφικού γάλακτος, το οποίο αποτελεί ένα μείζον βάρος για τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών με μωρά, για τα οποία αποτελεί και τη μόνη τροφή.

Κατά τα λοιπά, ο Κ. Μητσοτάκης στάθηκε σε δύο από τα θέματα της ατζέντας του Υπουργικού: αναφερόμενος στην πολεοδομική μεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, είπε ότι όλη η επικράτεια θα αποκτήσει σύγχρονα πολεοδομικά σχέδια, κάνοντας λόγο για διαδικασία που «διαρκεί έναν ολόκληρο αιώνα καθώς αναφέρόμαστε στους προ του 1923 δρόμους» και μιλώντας για χρηματοδότηση 400 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης με την οποία δρομολογείται λύση.

Όσον αφορά στην αυθαίρετη δόμηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το οριστικό άνοιγμα στη νομιμότητα πρέπει να συνοδεύεται από το κλείσιμο κάθε δυνατότητας στην παρανομία. Πλέον με τη χρήση της τεχνολογίας έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε σε πραγματικό χρόνο όποιο αυθαίρετο χτίζεται στην επικράτεια», προσθέτοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή «απελευθερώνει τη νόμιμη δόμηση και απεγκλωβίζει χιλιάδες πολίτες από γκρίζο περιβάλλον αβεβαιότητας».

Σε γενικότερο επίπεδο, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «βαδίζουμε συντονισμένα με οδηγό αυτά για τα οποία μας εμπιστεύτηκαν οι πολίτες. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να είμαστε οι αυστηροί κριτές της απόδοσής μας και πρέπει να αυξάνουμε τους ρυθμούς», επισημαίνοντας ότι «οι επόμενοι μήνες 6 μήνες μετά την ανανέωση της θητείας μας, θα είναι μήνες παραγωγής αποτελεσμάτων», ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για τα νέα τιμολόγια ρεύματος, λέγοντας ότι ο ανταγωνισμός δούλεψε.

Υπενθυμίζεται ότι η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνει:

·        Παρουσίαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση,

·        Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2022/252/ΕΕ σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ένωση,

·        Παρουσίαση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή,

·        Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των πρωτοβουλιών για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα: α) Πρόταση για τη δημιουργία της «Νέος ΟΣΕ Α.Ε.», β) Στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και επενδύσεων του σιδηροδρομικού τομέα,

·        Παρουσίαση από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό,

·        Παρουσίαση από τον υπουργό Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

Διαβάστε επίσης:

Τι λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το γάμο ομοφύλων και τεκνοθεσία: Οι «κατά», οι «υπέρ» και οι «ναι μεν, αλλά»

Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Δράστες ο σύντροφος της εγκύου και ο φίλος του, λέει η αστυνομία – Οι επίσημες ανακοινώσεις (videos)

Κακοκαιρία: Χειμωνιάζει ο καιρός, πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία – Βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα – Πού θα χιονίσει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 15:14