search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 07:09
MENU CLOSE

Τι λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το γάμο ομοφύλων και τεκνοθεσία: Οι «κατά», οι «υπέρ» και οι «ναι μεν, αλλά»

09.01.2024 09:19
vouli

Αντιδράσεις στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ και στα κόμματα που κινούνται στις παρυφές της ακροδεξιάς πυροδοτεί το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που αναμένεται να φέρει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση.

Μετά και τις πιέσεις των κομμάτων και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που στο άκουσμα των πρωθυπουργικών δηλώσεων περί κάρου και άλογου έβλεπαν υπαναχώρηση από τις προεκλογικές εξαγγελίες, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο, στη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, θα ανοίξει τη συζήτηση. Κυβερνητικές πηγές δεν δίνουν χρονοδιάγραμμα σημειώνουν ωστόσο, ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα. 

Οι περιορισμοί οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες θα θέτει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στην απόκτηση παιδιών, έχουν στόχο να καμφθούν γαλάζιες αντιδράσεις. Επισημαίνεται δε, ότι όταν έρθει η «κρίσιμη» ώρα της ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, όσο μεγαλύτερη είναι η αποχή τόσο μειώνεται ο αριθμός των θετικών ψήφων που απαιτούνται για να περάσει το νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η κομματική πειθαρχία στα μέλη της κυβέρνησης. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος όπως είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης επανακατέθεσε χθες στη Βουλή την πρόταση νόμου του Ιουνίου του 2022, αναμένεται να στηρίξει το κυβερνητικό νομοσχέδιο, έστω κι αν είναι «κολοβό» στο θέμα της τεκνοθεσίας. Στην αξιωματική αντιπολίτευση υπερασπίζονται και προτείνουν το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας. «Επιβάλλεται άμεσα η πρόοδος στον τομέα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ όσον αφορά ιδίως τον γάμο και τη δυνατότητα απόλαυσης όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτόν, με τρόπο ισότιμο σε σχέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια (τεκνοθεσία, ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κ.ά.)», αναφέρεται στην πρόταση νόμου. Οι 36 βουλευτές του φέρεται πως θα στηρίξουν όταν αυτό έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. 

Η κυβέρνηση αναμένει τις επίσημες θέσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου δήλωσε υπέρ του γάμου, εκφράζοντας επιφυλάξεις περί τεκνοθεσίας και ενδεχομένως το ΠΑΣΟΚ καταθέσει τις δικές του προτάσεις. «Έχετε καθαρή θέση ή το φέρνετε για να κάνετε επικοινωνιακή στρατηγική και μπερδεύετε τον κόσμο;» είπε από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος. 

Το ΚΚΕ με δεδομένες τις θέσεις του εξέφρασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη. «Το ΚΚΕ δεν είναι ομοφοβικό κόμμα. Είμαστε το μοναδικό κόμμα που επιμείναμε στη Βουλή να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο που αφορά στον σεξουαλικό προσανατολισμό, τα ομόφυλα ζευγάρια και το bullying που δέχονται, τα ρατσιστικά φαινόμενα», είχε αναφέρει για να συμπληρώσει πως «είναι ίσοι άνθρωποι, είναι εργαζόμενοι, άσχετα με τι σεξουαλικό προσανατολισμό έχει κανείς στη ζωή του. Να υπάρχει ισότητα δικαιωμάτων. Να παλεύουμε έναντι στον ρατσισμό» . Αλλά και βουλευτές του ΚΚΕ, όπως η Βιβή Δάγκα δήλωσε στην ΕΡΤ πως «δεν υπάρχει λόγος να έρθει ο γάμος χωρίς να περιλαμβάνει και την κοινή γονική μέριμνα δηλαδή την τεκνοθεσία».

Κάθετα αντίθετη είναι η Ελληνική Λύση, η οποία λέει «όχι» στην αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς –όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της- το Ιερό Μυστήριο του Γάμου κατά την Ορθόδοξη Πίστη μας δεν επιδέχεται οποιασδήποτε αλλοίωσης. «Οποιαδήποτε θέματα οικονομικού η γραφειοκρατικού χαρακτήρα, καλύπτονται ήδη από το σύμφωνο συμβίωσης και την κείμενη νομοθεσία. Τα συναφή επιχειρήματα είναι ψευδή και παραπλανητικά!», σημειώνει και τονίζει ότι λέει «όχι» στην τεκνοθεσία από ομόφυλους, θεωρώντας «αδιανόητη» την αντικατάσταση της μητέρας και του πατέρα από «γονέα ένα και γονέα δύο». 

Θεωρείται δεδομένο πως θα καταψηφίζουν οι Σπαρτιάτες και η Νίκη, ενώ η Νέα Αριστερά αλλά και η Πλεύση Ελευθερίας είναι υπέρ του γάμου και της τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών. 

Η Νέα Αριστερά μάλιστα, σήμερα αναμένεται να καταθέσει τη δική της νομοθετική πρόταση για τη νομική κατοχύρωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών με πλήρη δικαιώματα. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αλέξης Χαρίτσης, κάλεσε τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να την υποστηρίξουν, ώστε να γίνει κτήμα της ελληνικής κοινωνίας και νόμος του ελληνικού κράτους. Σημείωσε δε, ότι η Νέα Αριστερά θα πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια. «Για να γίνει το αυτονόητο, νόμος. Για να προχωρήσουμε μπροστά σε μια κοινωνία συμπερίληψης, ισότητας και δικαιοσύνης», επεσήμανε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Διαβάστε επίσης:

Γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Δράστες ο σύντροφος της εγκύου και ο φίλος του, λέει η αστυνομία – Οι επίσημες ανακοινώσεις (videos)

Κακοκαιρία: Χειμωνιάζει ο καιρός, πέφτει κι άλλο η θερμοκρασία – Βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα – Πού θα χιονίσει

Εξαφάνιση 31χρονου στο Μεσολόγγι: Στον εισαγγελέα ο 50χρονος κρεοπώλης – Νέος μάρτυρας στα «ραντάρ» της ΕΛΑΣ (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 07:04