search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:47
MENU CLOSE

Μεσανατολικό: Πώς οι Ισραηλινοί ετοιμάζουν την «απολογία» τους, αν κατηγορηθούν για γενοκτονία (videos)

09.01.2024 06:05
israel army

«Η εκκένωση γίνεται για την ασφάλειά σας», διαβεβαίωνε ο ισραηλινός στρατός στις 13 Οκτωβρίου, όταν έδωσε εντολή σε 1,1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους να φύγουν από τα σπίτια τους στη βόρεια Γάζα.

Χιλιάδες εκτοπίστηκαν και κατευθύνθηκαν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, για να γίνουν στόχοι βομβαρδισμών στη διαδρομή ή με την άφιξή τους στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Ο μαζικός εκτοπισμός εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων γίνεται έκτοτε συστηματικά, με μια σειρά από προειδοποιήσεις, απειλές και νομικά επιχειρήματα, με τα οποία το Ισραήλ προσπαθεί να  στηρίξει το αφήγημά του, αδιαφορώντας για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Επιχειρήματα που ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσει αν βρεθεί στο Διεθνές Δικαστήριο κατηγορούμενο για γενοκτονία.

Η τακτική του τρόμου

Τον Νοέμβριο, όταν άρχισε η χερσαία επίθεση του Ισραήλ, η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ διαβεβαίωσε ότι ο κεντρικός οδικός άξονας που συνδέει το βόρειο με το νότιο τμήμα της Γάζας ήταν «διάδρομος ασφαλείας». Μάλιστα δόθηκε στη δημοσιότητα ένας σχετικός χάρτης, στο πλαίσιο επιχείρησης που παρουσιάστηκε ως «ανθρωπιστική προσπάθεια» προστασίας των αμάχων

Ο διάδρομος αυτός αποδείχτηκε διάδρομος του τρόμου για τους Παλαιστίνιους, καθώς είναι άγνωστος ο αριθμός των αμάχων που πήραν αυτή την οδό και δέχτηκαν βομβαρδισμούς, εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, βασανίστηκαν, ταπεινώθηκαν ή εξαφανίστηκαν.

Το ίδιο το Ισραήλ χαρακτήρισε «ασφαλή ζώνη» την περιοχή νοτίως του Ουάντι, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες άμαχοι από το βόρειο τμήμα. Αλλά και αυτή η περιοχή δέχτηκε ανελέητο βομβαρδισμό.

Όταν στο τέλος Νοεμβρίου ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων έφτασε τους 15.000 (σήμερα οι νεκροί ξεπερνούν τις 23.000) και ο ΟΗΕ προσπάθησε να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσουν τα πλήγματα εναντίον αμάχων, ο στρατός απάντησε με ένα νέο «ανθρωπιστικό εργαλείο»: Παρουσίασε έναν χάρτη, όπου η Γάζα είχε χωριστεί σε 600 μπλοκ και όριζε ποια μπλοκ πρέπει να εκκενωθούν και ποια είναι «ασφαλή».

Αλλά το αποτέλεσμα στην πράξη είναι να επικρατεί πλέον χάος σε όλη την Λωρίδα της Γάζας, αφού ακόμα και περιοχές που είχαν χαρακτηριστεί «ασφαλείς», όπως η Χαν Γιούνις και η Ράφα, έχουν μετατραπεί σε πεδία μαχών.

Το Ισραήλ μετατρέπει έτσι ακόμα και εκείνες τις περιοχές που το ίδιο χαρακτηρίζει «ασφαλείς ζώνες» σε εργαλεία για την κλιμάκωση του πολέμου, των επιθέσεων κατά αμάχων και στην πράξη τις κάνει πεδία βολής, όπου έχουν εγκλωβιστεί άοπλοι πρόσφυγες.

Το Ισραήλ ενεργεί με βάση την ιστορική εμπειρία: το ίδιο έκαναν οι Σέρβοι όταν εγκλώβισαν τους Βόσνιους μουσουλμάνους στη Σρεμπρένιτσα, το ίδιο και οι κυβερνητικές δυνάμεις της Σρι Λάνκα εναντίον των Τίγρεων Ταμίλ. Όπως έγραψε το πρακτορείο Reuters, «το Ισραήλ δίνει εντολή στους Γαζαίους να φύγουν και βομβαρδίζει τις  περιοχές όπου τους στέλνει».

Προετοιμάζοντας την απολογία

Πρόκειται για τακτική που έχει στόχο την εξουδετέρωση των Παλαιστινίων μέσα στην ίδια την πατρίδα τους, γράφει στο Al Jazeera ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Νίκολα Περουτζίνι.

Αλλά, σύμφωνα με την άποψη του Ισραήλ το πρόβλημα το δημιουργούν οι ίδιοι οι άμαχοι, γιατί επιτρέπουν να χρησιμοποιούνται ως ασπίδες από τους μαχητές της Χαμάς. Άρα, κατά την επιχειρηματολογία του Ισραήλ, ο στρατός δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου ή για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είναι προφανές ότι προετοιμάζει νομικά επιχειρήματα, που θα τα χρησιμοποιήσει για να απαντήσει στις κατηγορίες για γενοκτονία που διατύπωσε η Νότια Αφρική, ζητώντας την ενεργοποίηση του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά του Ισραήλ για ενέργειες «με σκοπό την καταστροφή σημαντικού μέρους της παλαιστινιακής εθνικής και φυλετικής ομάδας».

Διαβάστε επίσης:

Peregrine: Επιστροφή στη Σελήνη μετά το Apollo 17 – Εκτοξεύτηκε η πρώτη ιδιωτική αποστολή

Όταν τα μαθηματικά εφαρμόζονται στη φύση: Οι φάλαινες κυνηγούν σύμφωνα με την… Ακολουθία Φιμπονάτσι (videos)

Μεσανατολικό: Διοικητής της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο – «Τα πράγματα θα φουντώσουν τώρα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 10:47