search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 10:53
MENU CLOSE

Κόντρα Αλεξοπούλου – Φωτίου για τη μετακίνηση ΑμεΑ στα ΜΜΜ και τους περιορισμούς στην επιβίβαση

12.01.2024 15:26
vouli_new

Σφοδρή αντιπαράθεση για τις προβλέψεις του νέου Κανονισμού Επιβατών για τα Άτομα με Αναπηρία είχαν στη Βουλή η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου και η Θεανώ Φωτίου από τη Νέα Αριστερά

Η κ. Φωτίου κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά την υφυπουργό ότι διαψεύδει δικό της Κανονισμό για τη μεταφορά αναπήρων για να μην παραδεχθεί ότι παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματά τους.

«Ενώ αρχικά προβλέπεται η χωρίς διακρίσεις χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς από ανάπηρα και εμποδιζόμενα άτομα αμέσως μετά το δικαίωμα αυτό ακυρώνεται, καθώς εισάγεται  μια εξαίρεση-αντιγραφή από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 181/2011, ότι οι μεταφορείς μπορούν να αρνούνται την έκδοση εισιτηρίου ή την επιβίβαση ανάπηρων και εμποδιζόμενων ατόμων αν  ο σχεδιασμός του οχήματος, οι στάσεις, οι αφετηρίες και οι τερματικοί σταθμοί δεν είναι ασφαλείς για χρήση από τέτοια άτομα», ανέφερε με την Χριστίνα Αλεξοπούλου να την κατηγορεί για πολιτική εκμετάλλευση των ατόμων με αναπηρία.

«Δεν έχετε διαβάσει καλά τον Κανονισμό, σωστά και καλοπροαίρετα τις απαντήσεις μας», τόνισε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς (Μετρό, Τράμ, τρένα) η προσβασιμότητα είναι στο 100%», είπε η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση σε λιγότερο από έξι μήνες έβγαλε έναν κανονισμό, κάτι που δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν στην κυβέρνηση. 

«Η διάταξη στον Κανονισμό αφορά επί του πρακτέου, στη διαχείριση περιπτώσεων μεταφοράς Ατόμων με Αναπηρία σε Υπεραστικά και Τουριστικά Λεωφορεία και πιο συγκεκριμένα την είσοδο και μεταφορά εντός των οχημάτων, επί του αναπηρικού αμαξιδίου τους», είπε για να προσθέσει πως «όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο έχουμε προβλέψει ότι ο μεταφορέας οφείλει να ενημερώσει τον επιβάτη για εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς, ενώ προβλέπεται ότι το πρόσωπο αυτό και κάθε άτομο που το συνοδεύει έχει δικαίωμα να επιλέξει είτε  την επιστροφή των χρημάτων που κατεβλήθησαν για το εισιτήριο, είτε την παροχή δωρεάν μεταφοράς ατόμου συνοδείας της επιλογής του ατόμου με αναπηρία το οποίο θα του παρέχει τη συνδρομή που χρειάζεται».

Διαβάστε επίσης:

Τεμπονέρας στην ΠΓ: Κριτική στην ηγεσία εφ όλης της ύλης – Να γίνει αυστηρή αυτοκριτική στο συνέδριο για όλο τον ιστορικό κύκλο που κλείνει

Κασσελάκης στην ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: «Δύσκολη απόφαση» το δάνειο στα κομματικά ΜΜΕ – Τι είπε για ευρωσοσιαλιστές και Ευρωπαϊκή Αριστερά

Νέο «καρφί» Σαμαρά για Μητσοτάκη: «Θα λέμε στον λαό να ψηφίζει και να μην απέχει και ταυτόχρονα σε βουλευτές να απέχουν;» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 10:52