search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 14:33
MENU CLOSE

Ντρίμπλες Μητσοτάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2316
11/01/2024
13.01.2024 09:05
mitsotakis -koyvaras

Την τακτική του «στρίβειν διά του αρραβώνος» ακολουθεί ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αντιμετωπίζει τα εσωκομματικά προβλήματα που υπάρχουν στη Ν.Δ. από βουλευτές που αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την περασμένη Τετάρτη στη συνέντευξή του στον Γιώργο Κουβαρά (ΕΡΤ), αφού επέμεινε στη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό που επεξεργάζεται η κυβέρνηση – λέγοντας ότι στο νομοσχέδιο της Ν.Δ. δεν υπάρχει ο θεσμός της παρένθετης μητέρας –, στη συνέχεια ξέφυγε από το βασικό πρόβλημα που του δημιουργούσε η άρνηση του Μάκη Βορίδη να συστρατευθεί με την άποψη του πρωθυπουργού λέγοντας ότι και οι υπουργοί είναι βουλευτές.

Με αυτόν τον τρόπο ο Μητσοτάκης απεγκλωβίστηκε από την πίεση που του δημιουργούσε η στάση του υπουργού του, καθώς υπό φυσιολογικές συνθήκες ο Βορίδης θα έπρεπε να βρεθεί εκτός κυβέρνησης, αφού είναι τουλάχιστον παράδοξο υπουργός της κυβέρνησης να μην στηρίζει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.

Εντυπωσιακό είναι ακόμα το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός παρότρυνε τους βουλευτές του κόμματός του να απέχουν από την ψηφοφορία στη Βουλή λέγοντας ότι πρόκειται για μία «αξιοπρεπή στάση». Προφανώς το Μέγαρο Μαξίμου θεώρησε ότι είναι πολύ καλύτερο οι βουλευτές να μην προσέλθουν στην ψηφοφορία από το να προσέλθουν και να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, δίνοντας την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός δεν ελέγχει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Σε ό,τι αφορά την ουσία του νομοθετήματος, ο Μητσοτάκης εμφανίστηκε αποφασισμένος να περάσει – όπως φαίνεται, με δανεικές ψήφους, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – το σχετικό νομοθέτημα, ενώ, σε ό,τι αφορά την Εκκλησία, ανέφερε ότι τη σέβεται, αλλά δεν νομοθετεί αυτή.

Οι αντιρρησίες και ο φόβος της μη επανεκλογής τους

Αυτό που μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες είναι κατά πόσον τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην ΕΡΤ άλλαξαν τα πράγματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., αφού οι αντιδράσεις που καταγράφονται είναι ιδιαίτερα πολλές και σοβαρές. Ήδη αρκετοί βουλευτές έχουν δηλώσει δημοσίως ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο, ενώ σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου ο Μάκης Βορίδης επιμένει ότι δεν έχει αλλάξει άποψη.

Η στάση του υπουργού Επικρατείας αναμένεται να δημιουργήσει το σοβαρότερο πρόβλημα στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού, όπως λένε οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, δεν είναι δυνατόν κάποιος να είναι στο Υπουργικό Συμβούλιο και να μην κάνει πράξη τις αποφάσεις του.

Επικεφαλής της ομάδας που αντιδρά εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ στο «όχι» έχουν ταχθεί με δηλώσεις τους ο Θανάσης Πλεύρης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος δηλώνει προβληματισμένος για το νομοσχέδιο και ξεκάθαρα επιφυλακτικός όσον αφορά την τεκνοθεσία.

Με αυτή την άποψη έχουν συνταχθεί ακόμα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Νότης Μηταράκης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, η Μαρία Κεφαλά, ο Στέλιος Πέτσας, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Γιώργος Γεωργαντάς και ο Κώστας Βλάσσης.

Φυσικά υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι διαφωνούν, αλλά δεν θα ήθελαν τη συγκεκριμένη στιγμή να εναντιωθούν στη θέληση του Μητσοτάκη. Η πλέον ενδεδειγμένη λύση γι’ αυτά τα στελέχη θα ήταν να τους επιτρέψει ο πρωθυπουργός να απέχουν από την ψηφοφορία, διευκολύνοντας έτσι και την κυβέρνηση, καθώς το νομοσχέδιο ούτως ή άλλως θα ψηφιστεί από την πλειοψηφία των παρόντων.

Η ισχύς της Εκκλησίας

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι βουλευτές της επαρχίας, οι οποίοι δέχονται και τις περισσότερες πιέσεις τόσο από τις τοπικές κοινωνίες όσο και από την Εκκλησία. Όπως είναι γνωστό, στην περιφέρεια οι ιερείς και οι μητροπολίτες παίζουν ιδιαίτερο ρόλο πολλές φορές κόντρα ακόμα και στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου ή στις προθέσεις του αρχιεπισκόπου.

Πάντως μέχρι στιγμής θέση κατά του νομοσχεδίου έχουν πάρει οι μητροπολίτες Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Πατρών Χρυσόστομος, Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος και ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος. Μάλιστα ο Ιερώνυμος σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο τον συνεχάρη για την απόφασή του να ψηφίσει «όχι» λέγοντας ότι «έχει το σθένος να ξεκαθαρίσει εξαρχής και δημοσίως τη θέση του, η οποία εδράζεται σε στέρεη επιχειρηματολογία».

Στο πλαίσιο αυτό, βουλευτές της επαρχίας λένε «όχι» επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι την ώρα των εκλογών η Εκκλησία θα επιλέξει όσους συντάχθηκαν μαζί της, ενώ αντίθετα θα «τιμωρήσει» όσους επιλέξουν να στηρίξουν το σχετικό νομοσχέδιο. Προκειμένου λοιπόν να μην χάσουν ψήφους – αν βιαστούν να κάνουν γνωστή τη γνώμη τους – περιμένουν ο ένας τον άλλο για να δημοσιοποιήσουν τις προθέσεις τους.

Οι… πρόθυμοι

Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν και στηρίζουν το νομοσχέδιο και οι οποίοι θα αναλάβουν την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος. Ανάμεσά τους είναι ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Άκης Σκέρτσος, ο Παύλος Μαρινάκης, η γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα, ο Γιώργος Σταμάτης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Νίκη Κεραμέως, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Δόμνα Μιχαηλίδου, η Σοφία Ζαχαράκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Γιώργος Βρεττάκος, ο Βασίλης Οικονόμου, ο Σίμος Κεδίκογλου, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, η Κατερίνα Παπακώστα.

Διαβάστε επίσης:

Γάμος ομοφύλων: Συνεχίζονται οι φυγόκεντρες τάσεις στη ΝΔ – Υπουργοί και πρώην υπουργοί στο «χορό» των διαφωνιών

ΣΥΡΙΖΑ: Διαφωνεί ο τομεάρχης Δικαιοσύνης με την κομματική πειθαρχία για τα ομόφυλα ζευγάρια (video)

ΚΥΣΕΑ: Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο αντιστράτηγος Δημήτρης Χούπης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 14:32