search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 02:44
MENU CLOSE

Γάμος ομοφύλων: Πάνω από 3 ώρες κράτησε το 2ο «μασάζ» στoυς «γαλάζιους» διαφωνούντες – Παραμένουν στο «όχι» παρά το «φροντιστήριο»

16.01.2024 18:34
nea-dimokratia-12

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης το δεύτερο «μασάζ» του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου, στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που διήρκεσε 3,5 ώρες, προκειμένου να πεισθούν και να ψηφίσουν την κυβερνητική ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια, στον απόηχο της σύγκρουσης κορυφής ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Το Παρών στα γραφεία της Πειραιώς έδωσαν περίπου 60 βουλευτές. Μεταξύ άλλων η βουλευτής Ευρυτανίας Τζίνα Οικονόμου, η οποία πρόσφατα είχε εκφράσει προβληματισμούς για την υιοθεσία, οι βουλευτές Μαριλένα Σούκουλη (Κορινθίας), Δημήτρης Κυριαζίδης (Δράμας) που επίσης έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο και οι βουλευτές Μπάμπης Αθανασίου, Νικος Ταγαρας που απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης και μία εκ των συντακτριών του νομοσχεδίου η καθηγήτρια Λίνα Παπαδοπούλου. 

Ανάμεσα τους και ο βουλευτής Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο «περί ισότητας του γάμου» και δήλωσε μετέβαλε την άποψή του μετά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού.

Παρά αυτήν την διαφοροποίηση, σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι είχαν αποκρυσταλλωμένη άποψη δεν δείχνουν σημάδια για αλλαγή της στάσης τους.

“Δεν αλλάζω απόψεις με την ευκολία που κάποιοι αλλάζουν πουκάμισα”, δήλωσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, προσθέτοντας ότι “το παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώσει σε οικογένεια με πατέρα και μητέρα. Αυτό θα υπερασπιστώ με την ψήφο μου. 

O Μιχάλης Παπαδόπουλος έκανε λόγο για μία “πολύ χρήσιμη συζήτηση”, τονίζοντας ότι “ο καθένας θα πρέπει να σκεφτεί και να αποφασίσει”.

Θετική εμφανίζεται η βουλευτής Ζωή Ράπτη. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι με την κυβερνητική ρύθμιση δίνεται ένα διακίωμα για να προστατευθούν τα παιδιά.

Στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ παρευρέθηκαν επίσης ο πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου αλλά και ο Θάνος Πλεύρης ο οποίος σε δηλώσεις του προσερχόμενος είπε: «Δεν υπάρχει όμως κανένα ρήγμα στη Νέα Δημοκρατία, η οποία βγαίνει πανίσχυρη από αυτή τη συζήτηση». 

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, έθεσε μια σειρά από νομικά ζητήματα εστιάζοντας κυρίως στην ανάγκη να μην υπάρξει γάμος ομόφυλων ζευγαριών προκειμένου να προστατευθούν τα παιδιά, καθώς αυτό ρυθμίζεται ήδη από το αστικό δίκαιο.

«Η συζήτηση στο κόμμα μας που γίνεται με πρωτοβουλία του @PrimeministerGR πήγε εξαιρετικά. Αποδεικνύουμε ότι με ειλικρίνεια και ευθύτητα συζητάμε δύσκολα θέματα που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Είναι μια κατάκτηση της παράταξης μας» έγραψε στη συνέχεια στο twitter.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος υποστήριξε από την πλευρά του ότι «δεν κάνουμε μασάζ και ότι στη ΝΔ δεν υπάρχουν φροντιστήρια. «Οι βουλευτές ψηφίζουν ελεύθερα» τόνισε στη δήλωσή του. 

Η βουλευτής Καρδίτσας Ασημίνα Σκόδρα μιλώντας έξω από τα γραφεία της ΝΔ είπε ότι με τη διαδικασία που ακολουθείται λύνονται οι απορίες όλων. «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει η παρένθετη μητέρα, είναι θέμα δικαιωμάτων των παιδιών που υπάρχουν μέσα στις οικογένειες. Αυτο το νομοσχέδιο δίνει δικαιώματα σε κάποιους ανθρώπους αλλά δεν θίγει τα δικά μας δικαιώματα. Πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε τι θα συμβεί».

Σε κάθε περίπτωση και ο δεύτερος γύρος των «σεμιναρίων» γίνεται στον απόηχο της σύγκρουσης που είχε ο Παύλος Μαρινάκης με τον Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο η πλευρά της κυβέρνησης επέλεξε να μην συνεχίσει την αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς υπάρχει ήδη θέμα με τους διαφωνούντες βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη ημέρα ενημέρωσης των βουλευτών της ΝΔ από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, σχετικά με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών κύλισε με ηχηρές απουσίες – όπως του Μάκη Βορίδη και του Νικήτα Κακλαμάνη – και προβληματισμούς.

Από τη συζήτηση που έγινε, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και του κόμματος (Σκέρτσος, Μαρινάκης, Συρεγγέλα, Γεωργιάδης και Χατζηδάκης) προσπάθησαν να διαβεβαιώσουν τους βουλευτές της ΝΔ και ιδίως όσους έχουν αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις, ότι αυτό που η κυβέρνηση θέλει να νομοθετήσει ήδη επί της ουσίας ισχύει, ότι είναι μια ευρωπαϊκή πρακτική και η ΝΔ ως κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκή δύναμη δεν θα μπορούσε να το αγνοήσει, καθώς και ότι το νομοσχέδιο θα μιλά ξεκάθαρα για πολιτικό γάμο και δεν θα επιτρέπει την απόκτηση παιδιών με παρένθετη μητρότητα, δηλαδή, περίπου ό,τι είπε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Η πλειοψηφία των περίπου 60-70 βουλευτών που συμμετείχε στην πρώτη ενημέρωση της Δευτέρας δεν φάνηκε να έχει και πολύ διάθεση για δηλώσεις μετά το τέλος του ή, εν πάση περιπτώσει, οι όποιες δηλώσεις έγιναν κινήθηκαν στο επίπεδο ότι «έγινε μια σοβαρή ενημέρωση και λύθηκαν απορίες», «ο διάλογος είναι πάντα χρήσιμος», «η ΝΔ είναι δημοκρατικό κόμμα και ακούγονται όλες οι απόψεις», ενώ περισσότερο από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι στην πλειονότητά τους οι διαφωνούντες δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μεταπείστηκαν και όσοι συμφωνούσαν, προφανώς δεν άλλαξαν γνώμη.

Διαβάστε επίσης:

Εξεταστική για Τέμπη: Για «αποκαλύψεις σοκ» κάνουν λόγο κύκλοι της ΝΔ για την κατάσταση της υγείας του μηχανοδηγού

Καρπόζηλος: Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – Πλήρη δικαιώματα για όλους

Κασσελάκης: Αποκαλύπτει τα στημένα επικοινωνιακά show του Μητσοτάκη – Στελέχη της ΝΔ οι δήθεν «τυχαίοι» κομπάρσοι στα βίντεο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32