search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 14:24
MENU CLOSE

Ελεύθεροι επαγγελματίες: ‘Ερχεται νέα επιβάρυνση 3,46% στις εισφορές τους – Οι ασφαλιστικές κατηγορίες

16.01.2024 18:53
eleftheroi-epaggelmaties_3006_1460-820_new
credit: pixabay

Έρχεται νέα επιβάρρυνση στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών μετά το φορολογικό χαράτσι των 10.920 ευρώ για 1,3 εκατ. επαγγελματίες. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε επίσημα αύξηση 3,46% στις εισφορές λόγω πληθωρισμού.

Η απόφαση υπεγράφη από τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, ο καθορισμός των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών γίνεται όπως προβλέπει ο νόμος 4670/2020. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση αυτή το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών προσαυξάνεται κατά 3,46% για το τρέχον έτος και διαμορφώνεται στο ποσό των 7.373,88 ευρώ.

Όπως προβλέπει ο νόμος 4670/2020, οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών αναπροσαρμόζονται για το τρέχον έτος με βάση τον μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.

Η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται στο γεγονός ως «επιτυχία» τονίζοντας ότι «οι προβλεπόμενες αυξήσεις είναι αρκετά χαμηλές, καθώς η χώρα μας κατάφερε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς.

Όπως τονίζεται: «Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου συνέδεε τις εισφορές των μη μισθωτών με το φορολογητέο εισόδημα ενώ, ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση οδήγησε στην αλλαγή του συστήματος εισφορών των μη μισθωτών από 1η Ιανουαρίου 2020, αποσυνδέοντάς τες από το φορολογητέο εισόδημα και προέβλεπε το πάγωμα των εισφορών για τα έτη 2021 και 2022 στο αρχικό ύψος» .

Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση:

«Οι νέες εισφορές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2024 και κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν.

Ειδικότερα οι ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνονται για το 2024 ως εξής:

ΠΙΝΑΚΑΣ A.

ΠΙΝΑΚΑΣ Β.

ΠΙΝΑΚΑΣ Γ.

Για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή

Ακολουθεί συγκριτικός Πίνακας με ενδεικτικά παραδείγματα για το ύψος των εισφορών μη μισθωτών, όπως διαμορφώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο Κατρούγκαλου σε σύγκριση με το νόμο Βρούτση το 2020 και το τρέχον έτος 2024.

«Από τα παραδείγματα προκύπτει ότι οι εισφορές το 2024 μετά την αναπροσαρμογή συνεχίζουν να είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με εκείνες που επέβαλε το 2017 ο νόμος Κατρούγκαλου» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, δήλωσε ότι «στόχος της ανωτέρω διάταξης είναι πρωτίστως η διασφάλιση του ύψους των συντάξεων των μη μισθωτών. Ενδεχόμενη αγνόηση του πληθωρισμού στις εισφορές θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε χαμηλότερες συντάξεις στο μέλλον».

Και στη συνέχεια θέλησε να εξηγήσει ότι «το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι διανεμητικό» το οποίο «πρακτικά σημαίνει ότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων. Κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων λοιπόν θα πρέπει να καλύπτεται και από αντίστοιχες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία».

Για να καταλήξει τονίζοντας ότι «διαφορετικά το ασφαλιστικό σύστημα θα έμπαινε και πάλι σε έναν φαύλο κύκλο αυξανόμενων ελλειμμάτων με προφανείς κινδύνους για τη βιωσιμότητά του».

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: «Καπέλο» 711 εκατ. φόρεσαν τα σούπερ μάρκετ στους καταναλωτές με τις τιμές στο +7,2% – Πού σημειώνονται οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές την Τετάρτη με επανέκδοση ομολόγου

Πληθωρισμός: Έρχεται «καταιγίδα» νέων ανατιμήσεων σε δεκάδες προϊόντα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 14:24