search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:17
MENU CLOSE

Χαβιέρ Μιλέι: Αντισοσιαλιστικό παραλήρημα στο Νταβός – «Τα παράσιτα που ζουν από το κράτος» και «ο κίνδυνος για τον δυτικό κόσμο»

17.01.2024 20:59
milei davos

Ο Πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι κάλεσε την Τετάρτη τους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς ηγέτες στο Νταβός να απορρίψουν τον σοσιαλισμό και αντ′ αυτού να αγκαλιάσουν τον «καπιταλισμό των ελεύθερων επιχειρήσεων» για να θέσουν ένα τέλος στην παγκόσμια φτώχεια.

«Σήμερα, είμαι εδώ για να σας πω ότι ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σε κίνδυνο», είπε ο Μιλέι σε ειδική ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Και βρίσκεται σε κίνδυνο γιατί αυτοί που υποτίθεται ότι πρέπει να υπερασπιστούν τις αξίες της Δύσης συνυπάρχουν με όραμα για τον κόσμο που οδηγεί αναπόφευκτα στον σοσιαλισμό και ως εκ τούτου στη φτώχεια», πρόσθεσε.

«Μην τρομάζετε ούτε από την πολιτική κάστα, ούτε από τα παράσιτα που ζουν από το κράτος. Μην παραδοθείτε στην πολιτική τάξη που θέλει μόνο να μείνει στην εξουσία και να διατηρήσει τα προνόμιά της. Είστε κοινωνικοί ευεργέτες, είστε ήρωες, είστε οι δημιουργοί της πιο εκπληκτικής περιόδου ευημερίας που έχουμε δει ποτέ. Μην σας πει κανείς ότι η φιλοδοξία σας είναι ανήθικη. Εάν κερδίζετε χρήματα, είναι επειδή προσφέρετε ένα καλύτερο προϊόν σε καλύτερη τιμή, συμβάλλοντας έτσι στη γενική ευημερία. Μην παραδοθείτε στην προέλαση του κράτους. Το κράτος δεν είναι η λύση, το κράτος είναι το ίδιο το πρόβλημα….» είπε μεταξύ άλλων.

Το ταξίδι του Μιλέι στο Νταβός σηματοδοτεί την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό από την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο μήνα.

Ο ηγέτης της δεξιάς, αυτοαποκαλούμενος «αναρχοκαπιταλιστής» που συχνά συγκρίνεται με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να είπε καθοδόν προς την Ελβετία ότι συμμετείχε στη συνάντηση για να υποστηρίξει την ελευθερία.

Ταξιδεύοντας με πτήση της γραμμής στο ελβετικό θέρετρο, ο Μιλέι επέκρινε το Νταβός για αυτό που θεωρούσε ότι ήταν η «σοσιαλιστική ατζέντα του, που μόνο δυστυχία θα φέρει στον κόσμο».

«Οι μεγάλοι ηγέτες του δυτικού κόσμου έχουν εγκαταλείψει το μοντέλο της ελευθερίας για διαφορετικές εκδοχές αυτού που ονομάζουμε συλλογικότητα. Είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι τα κολεκτιβιστικά πειράματα δεν είναι ποτέ η λύση στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες του κόσμου – μάλλον είναι η βασική αιτία», είπε ο Μιλέι.

«Πιστέψτε με, κανείς δεν είναι καλύτερος από εμάς τους Αργεντινούς για να καταθέσει αυτά τα δύο σημεία», πρόσθεσε.

Για τον Μιλέι, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η προεδρία του είναι σημαντικές — ιδίως δεδομένου ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής βρίσκεται και πάλι στη λαβή μιας βαθιάς κρίσης.

Η αγοραστική δύναμη της χώρας της Νότιας Αμερικής έχει καταποντιστεί από ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού άνω του 211%, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και 32 χρόνια, ενώ δύο στους πέντε Αργεντινούς ζουν τώρα στη φτώχεια.

Ο Μιλέι είπε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην προτεινόμενη «θεραπεία σοκ» για να διορθωθεί η κατάσταση. Έχει προτείνει τη δολαριοποίηση της οικονομίας, την κατάργηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας και την ιδιωτικοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης:

Νταβός: Σε δεύτερη μοίρα ο πόλεμος στην Ουκρανία παρά την επιχείρηση Ζελένσκι να «γίνει ορατός»

Μακρόν: «Η Γαλλία να μείνει Γαλλία» – Αλλαγές στην εκπαίδευση και επαναφορά της… ποδιάς για να συγκρατήσει διαρροές προς την ακροδεξιά

Δυσοίωνες προβλέψεις για την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα – «Θα διαρκέσει μήνες»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 08:15