search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 03:08
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχίζονται τα «απόνερα» της κομματικής πειθαρχίας κι ενώ πλησιάζει το μίτινγκ στις Σπέτσες– Τα ρήγματα στην κορυφή

17.01.2024 06:15
kasselakis new

Συνεχίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ τα απόνερα της κομματικής πειθαρχίας, καθώς σε σχεδόν καθημερινή βάση στελέχη εμφανίζονται δημοσίως να διαφωνούν με τους χειρισμούς της ηγεσίας που άνοιξε ζήτημα πριν κατατεθεί νομοσχέδιο.

Η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη για το γεγονός ότι με πρωτοβουλία της ηγεσίας δημιουργήθηκε εσωκομματικό ζήτημα στην αξιωματική αντιπολίτευση την ώρα που η κυβέρνηση έχει το πρόβλημα με δεκάδες βουλευτές που εμφανίζονται να κλίνουν στην αποχή ή και να καταψηφίζουν.

Το ζήτημα που αναδείχθηκε (και) με την κομματική πειθαρχία επί της ουσίας είναι πως ο πρόεδρος μετά από σειρά ζητημάτων που άνοιξε ο ίδιος (προσωπικό δάνειο, Σπέτσες, «υπουργοποίηση») δείχνει να επιμένει να αιφνιδιάζει κορυφαία επιτελικά στελέχη και βουλευτές και να παρακάμπτει κομματικά ή θεσμικά όργανα.

Κρίση εμπιστοσύνης και έλλειμμα συνοχής και συντονισμού στην κορυφή

Μετά και τις παλινωδίες των τελευταίων ημερών, και τις ουκ ολίγες δημόσιες αντιδράσεις στελεχών καταγράφεται πλέον εικόνα κρίσης εμπιστοσύνης του Κασσελάκη προς τα κορυφαία στελέχη που τον στήριξαν στην εσωκομματική μάχη και ανέλαβαν ρόλους κι επιτελικές θέσεις και των κορυφαίων προς τον Κασσελάκη που δείχνουν να αμφισβητούν την ικανότητά του να διαχειρίζεται αποτελεσματικά κρίσιμα πολιτικά και επικοινωνιακά ζητήματα. Και θεωρούν ότι πλέον, παρά τη δεδομένη πολιτική απειρία του, αποφασίζει μόνος του όχι μόνο για μικρά αλλά και για μεγάλα ζητήματα, καταφεύγοντας ενδεχομένως και σε εξωθεσμικούς συμβούλους.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα και παρά την προσπάθεια της ηγεσίας να πέσουν οι τόνοι με τις «γέφυρες» σε Πολάκη, και το τετ α τετ Κασσελάκη – Αυγέρη (που έγινε με στόχο να δοθούν εξηγήσεις εκατέρωθεν μετά το «άδειασμα» του προέδρου στην εκπρόσωπο Τύπου την Παρασκευή), οι δημόσιες δηλώσεις διαφωνίας με την κομματική πειθαρχία συνεχίστηκαν.

«Κακώς άνοιξε ζήτημα πριν έρθει καν το νομοσχέδιο»

Ο Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε ότι ήταν άστοχη κίνηση η κομματική πειθαρχία και διότι το νομοσχέδιο δεν έχει έρθει ακόμη και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τη δική του πρόταση την οποία έχουν υπογράψει όλοι οι βουλευτές.

Ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης από το στενό κύκλο συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη (τουλάχιστον μέχρι τώρα) σημείωσε πως είναι θετικό «το να γίνονται συζητήσεις για το πώς μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο για να διαχειριστούμε ένα θέμα, αλλά να υπάρχει θέμα, μην το δημιουργούμε. Κακώς ξεκίνησε μια τέτοια κουβέντα πριν καν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή».

Ο βουλευτής Εύβοιας Συμεών Κεδίκογλου σε συνέντευξή του, επίσης σημείωσε πως ο πρόεδρος «κακώς έφερε κομματική πειθαρχία» ενώ σύσσωμη η ΚΟ είχε υπογράψει πρόταση νόμου και κανείς δεν είχε πει ότι δε θα το ψηφίσει. Κι επίσης, ότι «κακώς μπαίνει κομματική πειθαρχία σε κάτι που δεν το φέρνεις εσύ ο ίδιος αλλά η κυβέρνηση. Υπάρχει το ενδεχόμενο ένας ή δυο βουλευτές να διαφωνήσουν, να έχουμε εσωκομματικό θέμα την ώρα που με τη χαλαρότητα του κ. Μητσοτάκη 50 -60 βουλευτές της ΝΔ απέχουν και θα είναι όλα καλώς καμωμένα»;

Υπήρξε επίσης το μήνυμα της βουλευτή Β Πειραιά Νίνας Κασιμάτη μέσω της επιστολής της στο προεδρείο της ΚΟ για το ζήτημα των υπογραφών, καθώς ζήτησε να μην χρησιμοποιείται χωρίς την άδειά της η υπογραφή της σε προτάσεις νόμου, όπως αυτή για τον Διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους που προαναγγέλθηκε».

Σπέτσες: το τριήμερο που είναι μιάμιση μέρα

Μ’ αυτά και μ’ αυτά γίνονται προσπάθειες να φύγει η συζήτηση από αυτό το ζήτημα, να πέσουν οι τόνοι και να τεθούν στο επίκεντρο ζητήματα όπως η ακρίβεια, δεδομένου ότι είναι μπροστά και το τριήμερο των Σπετσών όπου οι βουλευτές, δυσαρεστημένοι και μη, είναι προσκεκλημένοι του προέδρου για brainstorming και σύσφιξη σχέσεων. Το τελευταίο πάντως φαίνεται να διαρκεί ουσιαστικά μιάμιση μέρα, το απόγευμα της Παρασκευής και το Σάββατο, καθώς την Κυριακή προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες μόνο αναχώρηση.

Είναι με ερωτηματικό πόσοι θα πάνε στις Σπέτσες, και είναι ήδη γνωστό ότι δεν θα πάει ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρώην πρωθυπουργός, η Έλενα Ακρίτα (το δήλωσε ξεκάθαρα την περασμένη Παρασκευή) και η Κυριακή Μάλαμα (είχε πει σε ειρωνικό τόνο ότι … την πειράζει το καράβι). Συνολικά, λέγεται ότι δεν θα πάνε 4 με 5 βουλευτές, μένει να επιβεβαιωθεί. Από την άλλη, λένε από την Κουμουνδούρου, θα παρευρίσκεται ο βουλευτής Επικρατείας Όθων Ηλιόπουλος ο οποίος θα έρθει από Αμερική.

Ο Στέφανος Κασσελάκης σήμερα στις 12:30, θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της Αλβανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, στο γραφείο του, στην πλατεία Κουμουνδούρου και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για Πελοπόννησο καθώς θα παρευρεθεί σε εκδηλώσεις των Νομαρχιακών Αρκαδίας και Λακωνίας.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Λυπηρό ο κ. Μαρινάκης να επιλέγει τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας

Γεωργιάδης για ομόφυλα ζευγάρια: «Δεν αποφάσισα αμέσως την ψήφιση του νομοσχεδίου»

Κασσελάκης σε οδηγούς ταξί: Ξεκάθαρη η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – «Είναι αναγκαία η διαύγεια στις μεταβιβάσεις»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34