search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 11:32
MENU CLOSE

Εξεταστική για Τέμπη: Το μοιραίο βράδυ δεν εφαρμόστηκε ο γενικός κανονισμός κίνησης, κατέθεσε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ

18.01.2024 18:06
exetastiki tempi 654- new

Στην εκτίμηση ότι το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου δεν εφαρμόστηκε ο γενικός κανονισμός κίνησης και δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες προέβη στην εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη ο Αθανάσιος Βούρδας, που διατέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών επί ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΓΟΣΕ, την περίοδο 2015-2017.

«Για εμένα είναι πολύ ξεκάθαρο ότι το σύνολο των εμπλεκομένων στην κυκλοφορία εκείνο το χρονικό διάστημα δεν εφάρμοσε τον γενικό κανονισμό κίνησης, και όλες τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν», είπε για να προσθέσει ότι «η κυκλοφορία έχει συγκεκριμένους υπεύθυνους, είτε ανά σταθμό είτε εκεί που γίνεται η έναρξη ενός δρομολογίου ή η λήξη, είτε στην κεντρική παρακολούθηση. Θεωρώ ότι υπήρχαν παραβιάσεις του γενικού κανονισμού κίνησης… δεν εξηγείται με κανέναν άλλο τρόπο, πέραν του ότι υπήρξε παραβίαση του κανονισμού κίνησης, να συμβεί ένα τέτοιο τραγικό ατύχημα σε διπλή σιδηροδρομική γραμμή». 

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε , απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών -μελών της εξεταστικής επιτροπής, «ό,τι συστήματα και να βάλετε, θα υπάρξει πρόβλημα εάν το φυσικό πρόσωπο δεν το χειριστεί σωστά». 

Για κατάρριψη του πάγιου αιτήματος της αντιπολίτευσης, ότι η τραγωδία οφείλεται στην απουσία ενοποιημένου συστήματος τηλεδιοίκησης κάνουν λόγο κύκλοι της πλειοψηφίας, καθώς -όπως αναφέρουν ότι τόνισε με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο ότι ο ΓΚΚ προβλέπει όλες τις κανονιστικές διαδικασίες προκειμένου να τηρείται η ασφάλεια στην κυκλοφορία, ανεξαρτήτως ύπαρξης συστημάτων. Οι ίδιοι κύκλοι εστιάζουν δε, στην απάντηση του κ. Βούρδα ότι «δεν παίζει κανέναν ρόλο εάν μια γραμμή έχει συστήματα. Ο ΓΚΚ περιγράφει ποιες ενέργειες θα γίνουν όταν υπάρχει τηλεδιοίκηση και όταν δεν υπάρχει, όταν υπάρχει σηματοδότηση κι όταν δεν υπάρχει», εκφράζοντας την έκπληξή του που συνέβη ένα τέτοιο δυστύχημα και μάλιστα σε διπλή γραμμή.

Με την έναρξη της σημερινής συζήτησης έγινε γνωστό ότι ο τέως πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ Κώστας Γενηδούνιας απέστειλε αίτημα να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή. 

Στη σημερινή συνεδρίαση κατάθεσε και ο πρώτος πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, Βασίλης Τσιαμάντης, ο οποίος έκανε λόγο για τον “πρωταρχικότατο”, όπως ανέφερε, ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα στην λειτουργία του σιδηροδρόμου. Σύμφωνα με τον κ. Τσιαμάντη “εάν λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας “σχεδόν θα είχαν εκμηδενιστεί οι πιθανότητες του δυστυχήματος”.  Ο μάρτυρας κατέθεσε ακόμη πως δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση ούτε σηματοδότηση στα Τέμπη, καθώς και πως “προφανώς δεν τηρήθηκε ο κανονισμός ασφαλείας”.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: Έχουμε τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας πανευρωπαϊκά – Να λάβει το μήνυμα η κυβέρνηση

«Μειοψηφίες» για το Μαξίμου όσοι μίλησαν επικριτικά στο Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου, τις υποκλοπές και την ελευθερία του Τύπου

Σκρέκας: «Θηρίο η ακρίβεια, δεν σταματάμε εάν δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές» – Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 11:32