search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 03:17
MENU CLOSE

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Η εκκλησία «παίρνει το όπλο της» και η κυβέρνηση «στήνει άμυνα»

19.01.2024 08:30
IERA_SUNODOS
Eurokinissi

Η αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών συναντήθηκαν – μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας – πριν από περίπου δέκα ημέρες, απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας πόση βαρύτητα δίνει η κυβέρνηση στο ρόλο της εκκλησίας, όσον αφορά στη νομοθετική της πρωτοβουλία για θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Το ότι η Εκκλησία της Ελλάδας αντιτίθεται σε μια τέτοια προοπτική είναι σχεδόν αυτονόητο (την ίδια στάση είχε τηρήσει, για όσους θυμούνται, και όταν το ΠΑΣΟΚ, το 1982 έφερε προς ψήφιση τον πολιτικό γάμο στην Ελλάδα). Ωστόσο, στην περίπτωση του γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα, καθώς η ομοφυλοφιλία αποτελεί θέμα ταμπού για την εκκλησία, οπότε μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιτρέπει σε άτομα του ιδίου φύλου να παντρεύονται (με πολιτικό γάμο) και θα τους δίνει τη δυνατότητα υιοθεσίας παιδιών προφανώς αποτελεί casus belli για την εκκλησία.

Το πόσο περίπλοκα είναι τα πράγματα φαίνεται και από το γεγονός ότι ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συγκαλεί στις 23 Ιανουαρίου την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας (το ανώτατο, ας πούμε, διοικητικό όργανο του θεσμού) προκειμένου οι ιεράρχες να τοποθετηθούν επί του επίμαχου ζητήματος και η Εκκλησία να αποκτήσει μια – κατά το δυνατόν – ενιαία θέση και αντίδραση κατά του νομοθετήματος. Η σύγκληση της Ιεραρχίας δεν είναι τυχαία, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν μητροπολίτες που ζητούν… ριζοσπαστικές κινήσεις.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ορισμένοι πιο «hardcore» ιεράρχες ζητούν να διοργανωθούν δια δηλώσεις («λαοσυνάξεις») κατά του νομοσχεδίου, πρόταση με την οποία ο αρχιεπίσκοπος φαίνεται ότι δεν συμφωνεί. Ωστόσο, δύσκολα θα μπορούσε να εμποδίσει μητροπολίτη να διοργανώσει κάτι τέτοιο στην περιοχή που διακονεί, εκτός κι αν υπάρχει συμφωνία και απόφαση από την ίδια την Ιεραρχία. Και, φυσικά, ουδείς μπορεί να απαγορεύσει σε έναν ιεράρχη να ισχυριστεί, όπως έκανε ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, ότι η ομοφυλοφιλία είναι αμάρτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη σύνοδο της Ιεραρχίας, η Εκκλησία της Ελλάδας θα αποστείλει επιστολή στους 300 βουλευτές που θα ενημερώνει για τη θέση της, ενώ αναμένεται και η έκδοση φυλλαδίου το οποίο θα αναγνωσθεί σε όλες τους ναούς την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου. Εδώ βρίσκεται και το μεγάλο πρόβλημα της κυβέρνησης, καθώς γνωρίζει ότι η εκκλησία έχει μεγάλη επιρροή τόσο στο εκλογικό σώμα που στηρίζει τη ΝΔ, όσο και σε πολλούς βουλευτές και στελέχη του κόμματος, οπότε προφανώς ανησυχεί για το τι θα λέει η επιστολή, ποιο τόνο θα χρησιμοποιεί και τι επίδραση θα έχει στους πολίτες και τους πολιτικούς.

Μάλιστα, δεδομένου ότι τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ έχουν εξαρχής αντιταχθεί στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, πάντα υπάρχει ο φόβος η παρέμβαση της Εκκλησίας να προκαλέσει «διαρροές» ψηφοφόρων προς τα κόμματα αυτά, ενόψει και των ευρωεκλογών. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προσπαθεί να απαντήσει με ήπιο τόνο στις αντιρρήσεις της εκκλησίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να τονίζει ότι «είναι λυπηρό να ακούγονται διατυπώσεις που νομίζω δεν εκπροσωπούν ούτε τους πιστούς ούτε την Εκκλησία συνολικά. Είναι μειοψηφικές και μας βρίσκουν σθεναρά απέναντι», αλλά και να υπενθυμίζει ότι η εκκλησία δεν νομοθετεί.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ήδη ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Χαλκηδόνος και Φιλαδελφείας Γαβριήλ απέστειλε επιστολή στους βουλευτές που εκλέγονται στις περιοχές που διακονεί, με την οποία τους καλεί να μην στηρίξουν το νομοσχέδιο (το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου), δείχνοντας εμμέσως και τις δυνατότητες «μόχλευσης» που έχει η εκκλησία έναντι του πολιτικού κόσμου. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται και για την επόμενη φάση, κατά την οποία περιμένει αντιδράσεις από ιερείς, μοναχούς και παραθρησκευτικές οργανώσεις, αλλά και για τη στιγμή που κάποιο ομόφυλο ζευγάρι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη διεκδικώντας το δικαίωμα να αποκτήσει παιδί μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής…

Διαβάστε επίσης:

Καλλιάνος: Δεν θα ψηφίσω το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, θα απέχω (Video)

Εξεταστική για Τέμπη: Ποιοι μάρτυρες θα κληθούν να καταθέσουν έως τις 20 Φεβρουαρίου

Νταβός: Ελιγμός – μέσω χιούμορ – από Μητσοτάκη σε ερώτηση για την πιθανή επανεκλογή Τραμπ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42