search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 18:03
MENU CLOSE

«Ρίχνουν τους τόνους» Πακιστάν και Ιράν: Συμφώνησαν σε αποκλιμάκωση και αποκατάσταση των σχέσεών τους

19.01.2024 20:51
pakistan-iran-new

Προς εκτόνωση οδηγούνται οι σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Ιράν, καθώς οι δύο χώρες συμφώνησαν σε αποκλιμάκωση και αποκατάσταση των σχέσεών τους.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συμφώνησαν ότι «η συνεργασία και ο συντονισμός στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος θα πρέπει να ενισχυθούν», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Πακιστανού υπουργού Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι.

Νωρίτερα, ο Τζιλάνι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, μία ημέρα μετά τα πακιστανικά πυραυλικά πλήγματα σε ένα μεθοριακό χωριό του Ιράν, όπου σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά. Την Τρίτη το Ιράν έπληξε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους βάσεις της οργάνωσης Τζαΐς Αλ Αντλ στο πακιστανικό έδαφος. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν δύο παιδιά, σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές.

Παρόλο που το Ιράν και το Πακιστάν έχουν ταραχώδη προϊστορία, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να πέσουν οι εντάσεις και να συνεργαστούν σε «όλα τα θέματα».

Σύμφωνα με τα ιρανικά, κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμιραμπντολαχιάν είπε: «Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Πακιστάν μας ενδιαφέρουν πολύ και η διμερής συνεργασία είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να εξουδετερώσουμε και να καταστρέψουμε τα στρατόπεδα των τρομοκρατών στο πακιστανικό έδαφος».

Το τηλεφώνημα έγινε την ώρα που ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Πακιστάν Ανουάρ ουλ Χακ Κακάρ συγκαλούσε την Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας, με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών των υπηρεσιών του στρατού, όπως ανέφερε μια πηγή του γραφείου του.

Διαβάστε επίσης:

Χούθι: Δεν θέλουμε να διευρυνθεί η σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα – Οι ΗΠΑ κλιμάκωσαν την κατάσταση

Μπολσονάρου: Παραποιημένα τα αρχεία εμβολιασμού του για COVID – Δημόσια έλεγε ότι είναι κατά ενώ το είχε κάνει

Ιαπωνία: Προσεληνώθηκε το διαστημικό σκάφος «Moon Sniper» – Παρουσιάζει τεχνικά θέματα (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 17:56