search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 19:45
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Κρας τεστ στις Σπέτσες για τη συνοχή και τον συντονισμό μετά τις αναταράξεις των τελευταίων εβδομάδων – Οι δικαιολογημένες απουσίες

19.01.2024 06:44
kasselakis_new

Στις Σπέτσες θα συγκεντρωθούν σήμερα (19/1) οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσκεκλημένοι του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη για μίτινγκ εργασίας που θα ξεκινήσει σήμερα στις 4 το απόγευμα.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν όλη τη μέρα του Σαββάτου, με τους βουλευτές να παρουσιάζουν τις προτάσεις τους με power point όπως τους έχει ζητηθεί, ενώ την Κυριακή προβλέπεται αναχώρηση, του καιρού επιτρέποντος.

Στο νησί του Αργοσαρωνικού αναμένεται να βρεθούν οι περισσότεροι από τους 36 βουλευτές, παρά τις αρχικές αντιδράσεις.

Θα υπάρξουν οι δικαιολογημένες απουσίες των Αλέξη Τσίπρα (ως πρώην πρωθυπουργός δεν παρευρίσκεται σε τέτοιες τεχνικού χαρακτήρα συνεδριάσεις) και της Αντιπροέδρου της Βουλής Όλγας Γεροβασίλη η οποία αναρρώνει μετά από μικρή επέμβαση. Αλλά και της Έλενας Ακρίτα, η οποία ήταν από τους πρώτους βουλευτές που αντέδρασαν έντονα, και στη συνέχεια δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τη διαδικασία κάτι για το οποίο ενημέρωσε τον πρόεδρο.

Θα πάει η Μάλαμα

Από την άλλη η βουλευτής Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα η οποία αρχικώς είχε τηρήσει αρνητική στάση (είχε δηλώσει ειρωνικά ότι μάλλον δε θα πάει για την πειράζει το καράβι), μετά το διήμερο επαφών με ανθρώπους του Πολιτισμού στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη, δηλώνει ότι άλλαξε γνώμη. «Μετά από την διήμερη εντατική και αποτελεσματική εργασία μας με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Στέφανο Κασσελάκη στα θέματα του Πολιτισμού για τα προβλήματα του χώρου αναθεωρώ τις σκέψεις μου και θα παρουσιάσω δια ζώσης το Power Point με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα θέματα του πολιτισμού» έγραψε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η συνάντηση αποτελεί ένα κρίσιμο κρας τεστ, μετά το ταραχώδες τελευταίο διάστημα, όπου η ηγεσία σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα απόνερα της διάσπασης αλλά και να δείξει ηγετικό προφίλ προέβη σε σειρά από πρωτοβουλίες αιφνιδιάζοντας κορυφαία στελέχη και βουλευτές.

Τα προσεχή εικοσιτετράωρα θα επιχειρηθεί από την πλευρά της ηγεσίας να διαλύσει τα σύννεφα που έχουν καθίσει πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό, με τις αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες του προέδρου και που έχουν οδηγήσει σε εικόνα αρρυθμιών αλλά και εσωστρέφεια.

Το κερασάκι στην τούρτα, ήταν η κομματική πειθαρχία για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – μετά το προσωπικό δάνειο, την απρόσμενη πρόσκληση για brainstorming και bonding στις Σπέτσες, όπου ο πρόεδρος διατηρεί σπίτι, και την «υπουργοποίηση».

Προκάλεσε δυσαρέσκεια τόσο λόγω του αιφνιδιασμού και του ότι ο πρόεδρος ανέτρεψε τη γραμμή που είχε συζητηθεί, όσο και για την επιβολή της καθαυτό σε ένα ζήτημα που έφερε η κυβέρνηση και κατέστη τελικώς εσωκομματικό θέμα και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι η κομματική πειθαρχία την οποία ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης δια τηλεοράσεως (συνέντευξη στο Σταρ) αρκετές αντιδράσεις ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Μεταξύ όσων αντέδρασαν ήταν και ο βουλευτής Χανίων και υπερσυντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας, θεωρούμενος μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του προέδρου Παύλος Πολάκης με τον οποίο προέκυψε κρίση παραμονές και κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής. Κι αυτό διότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ του διεμήνυσε ότι η κομματική πειθαρχία ισχύει και για τον ίδιο εφόσον δεν υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, για να ρίξει γέφυρες στη συνέχεια στο κλείσιμο της διήμερης συνεδρίασης.

Η πρωτοβουλία για το «τριήμερο» στις Σπέτσες έγινε γνωστή ενόσω ο πρόεδρος ήταν ακόμη στις ΗΠΑ για τις γιορτές, προξενώντας αντιδράσεις στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, για μια σειρά από λόγους. Οι περισσότεροι εκ των βουλευτών και των κορυφαίων στελεχών επισήμαιναν ότι η πρωτοβουλία έχει χαρακτηριστικά λειτουργίας των πολυεθνικών επιχειρήσεων (κάτι που πάντως παραδέχτηκε και η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία με e – mail είχε ενημερώσει τους βουλευτές για την πρόσκληση του προέδρου) αλλά και για το γεγονός ότι αφενός δεν φέρει κάποιο πολιτικό συμβολισμό, όπως θα συνέβαινε πχ με μια συνεδρίαση στην πλημμυροπαθή Θεσσαλία.

Παππάς: Στις Σπέτσες γίνεται κάτι απαραίτητο

Πρόσωπα όπως ο Νίκος Παππάς που σύμφωνα με πληροφορίες δεν ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας όταν πρωτοδημοσιοποιήθηκε, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης (Action 24) πως «στις Σπέτσες γίνεται κάτι απαραίτητο» διότι «ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να οργανώσει την αντιπολιτευτική κοινοβουλευτική του δουλειά με τρόπο άρτιο. Δεν πρέπει να μπούνε προγραμματισμοί; Δεν πρέπει να μπούνε στόχοι; Δεν πρέπει μεταξύ μας να κάνουμε κριτική, να αξιολογήσουμε και τη δουλειά που κάνουμε; (…) Θα είμαστε σε διαρκή συνεδρίαση, δεν είναι κακό είναι καλό».

Ερωτηθείς δε για το τι θα παρουσιάσει στο πεδίο των Οικονομικών ανέφερε, «να περιμένετε προτάσεις και πολιτικές οι οποίες αποκλίνουν από το πρόγραμμα που μας επετράπη να εφαρμόσουμε το 2015 – 2019».

Ακρίτα: «Δεν μας παρατάς ρε Καρανίκα»

Λάδι στη φωτιά – την ώρα που ο πρόεδρος έχει καταβάλει ουκ ολίγες προσπάθειες να στρώσει το κλίμα –  έριξε εκ νέου ένας εκ των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη, ο Νίκος Καρανίκας (παίρνοντας την σκυτάλη από τον Νίκο Μωραϊτη). Σε ανάρτησή του στο facebook ο οποίος επιχειρηματολογώντας υπέρ της συνάντησης εργασίας στις Σπέτσες, αποκάλεσε ουσιαστικά τους βουλευτές «τεμπέληδες»: «ο πρόεδρος καλεί για να γίνει αυτό που κάνει κάθε μεγάλος σοβαρός ζωντανός οργανισμός όταν θέλει να υπάρχει σύσφιξη και όσμωση σχέσεων και ιδεών και γι αυτό δεν σας καλεί για να περάσετε τούφα όπως έχετε συνηθίσει προφανώς για να αντιδράτε έτσι, αλλά για εργασία με ευθύνες και χρεώσεις σε ωραίο περιβάλλον».

Στην ανάρτησή του αντέδρασε η πάντα ετοιμοπόλεμη Έλενα Ακρίτα η οποία απάντησε με ένα «Δε μας παρατάς» σημειώνοντας πως «τόσους μήνες με τη διάσπαση έχουμε ξεσκιστεί στη δουλειά και θα μας την πεις κι από πάνω».

Διαβάστε επίσης:

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Επισπεύδεται το νομοσχέδιο – Ως την Τρίτη εγκρίνεται στο υπουργικό

Η επικίνδυνη ελληνική εμπλοκή στο αμερικανοΝΑΤΟϊκό παιχνίδι στη Μέση Ανατολή

Αντάλλαξαν… φιλοφρονήσεις Πιερρακάκης – Κωνσταντοπούλου στη Βουλή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 19:45