search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 23:58
MENU CLOSE

Ενθουσιασμός στη Βρετανία: Γεννήθηκε στον Ζωολογικό Κήπο ένα σπάνιο γοριλάκι – Είδος που απειλείται με εξαφάνιση (Videos)

19.01.2024 16:53
gorilas-new

Ενθουσιασμός επικρατεί στον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου, καθώς γεννήθηκε με φυσιολογικό τοκετό ένα γοριλάκι, είδος που απειλείται άμεσα με εξαφάνιση.

Η μητέρα, Εμζουκούου γέννησε ύστερα από κυοφορία οκτώμισι μηνών και μέσα σε μόλις 17 λεπτά έφερε στον κόσμο το μωρό της. Πατέρας είναι ο Κιμπούρι, ο οποίος έφτασε στον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου τον περασμένο Νοέμβριο, από την Τενερίφη, στο πλαίσιο ενός διεθνούς προγράμματος αναπαραγωγής του είδους.

Η γέννα της Εμζουκούου παρακολουθείτο από κύκλωμα καμερών, με τους κτηνιάτρους να είναι έτοιμοι για να επέμβουν ανά πάσα στιγμή για να βοηθήσουν την μητέρα. Τελικά όλα πήγαν καλά και δεν χρειάστηκε την βοήθεια των ανθρώπων.

Το φύλλο του νεογέννητου δεν έχει γίνει γνωστό και οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου θα αφήσουν την Εμζουκούου να το μεγαλώσει μέχρι να γίνει περίπου έξι μηνών. Η Εμζουκούου γίνεται για δεύτερη φορά μητέρα και η εμπειρία της φάνηκε από την τρυφερότητα και τη φροντίδα που πρόσφερε στο νεογέννητο.

Η διευθύντρια του τμήματος πρωτευόντων θηλαστικών στον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου, Κάθριν Σάντερς δήλωσε ότι «η μέρα μας άρχισε σαν όλες τις άλλες- δώσαμε στους γορίλες το πρωινό τους και αρχίσαμε την καθαριότητα. Όταν πήγαμε στα πίσω κλουβιά είδαμε ότι η Εμζουκούου είχε αρχίσει να τεντώνεται και μετά να κάθεται οκλαδόν- ένδειξη ότι επρόκειτο να γεννήσει. Μετά από μόλις 17 λεπτά την είδαμε στις κάμερες να κρατάει το νεογέννητο και να δείχνει τα θαυμάσια μητρικά ένστικτα- να το καθαρίζει και να το εξετάζει με προσοχή». 

Σύμφωνα με το WWF, η λαθροθηρία και οι ασθένειες έχουν προκαλέσει την δραματική μείωση των πληθυσμών των γοριλών των δυτικών υψιπέδων, κατά περίπου 60% τα τελευταία 20 χρόνια, με συνέπεια το είδος να απειλείται πλέον με εξαφάνιση. Γι αυτό και η γέννηση του μωρού στον Ζωολογικό Κήπο του Λονδίνου είναι γεγονός που γιορτάστηκε δεόντως.

«Το να πούμε ότι είμαστε ευτυχισμένοι με τη νέα άφιξη δεν λέει τίποτα- όλοι μας περπατούσαμε γύρω- γύρω και τα χαμόγελα έφταναν μέχρι τα αφτιά μας», είπε χαρακτηριστικά η Κάθριν Σάντερς. «Θα δώσουμε στη μαμά και στο μωρό χρόνο και χώρο για να γνωριστούν και για να συνηθίσουμε κι εμείς τη νέα άφιξη- όπως είναι ενθουσιασμένα τα ζώα, έτσι είμαστε κι εμείς, δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τα κοιτάζουμε»…

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ακόμα κι αν αντιμετωπιστούν όλες οι απειλές για το συγκεκριμένο είδος γορίλα θα χρειαστούν περίπου 75 χρόνια για να ανακάμψει ο πληθυσμός στην άγρια φύση.

Διαβάστε επίσης:

Video: Η τρυφερή σχέση ενός παππού 100 ετών με ένα μικροσκοπικό γατάκι

Κέιτ Μίντλετον: Τα σενάρια για την κατάσταση της υγείας της – «Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο καρκίνου» (video)

Ρωσία: Στις φλόγες αποθήκη πετρελαίου μετά από επίθεση ουκρανικού drone – Η δεύτερη μέσα σε 48 ώρες (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 23:54