search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:01
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Το στοίχημα Κασσελάκη που «βγήκε» και η επομένη των Σπετσών – Τι περιλαμβάνει η καμπάνια για την ακρίβεια

22.01.2024 06:10
syriza vuleftes

Του «βγήκε» το στοίχημα των Σπετσών του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς η τριήμερη «σύνοδος» εργασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας κρίθηκε επιτυχημένη.

Είχε «απαρτία» καθώς παρά τις αρχικές δημόσιες και μη ενστάσεις και γκρίνιες, προσήλθαν και οι 33 από τους 36 βουλευτές, με τους τρεις μόνο να απουσιάζουν και αυτοί δικαιολογημένα, ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρώην πρωθυπουργός και οι Όλγα Γεροβασίλη και Μαρίνα Κοντοτόλη για λόγους υγείας.

Οι βουλευτές και όσοι συμμετείχαν μεταφέρουν θετικές εντυπώσεις, ενώ και η «περιφρούρηση» της διαδικασίας όσον αφορά τα ΜΜΕ ήταν και αυτή επιτυχής. Το «κρυφτό» με τις κάμερες και τους δημοσιογράφους απέδωσε υπό την έννοια πως δεν υπήρξαν διαρροές, γκάφες και άστοχες δηλώσεις, «φάλτσα», κλπ. που θα προκαλούσαν περισπάσεις και σπατάλη δυνάμεων για την διαχείρισή τους.

Μένει να φανεί αν το αποτύπωμα του τριημέρου θα έχει διάρκεια και θα μπορέσει να δώσει έναν ρυθμό στον ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα υπάρξουν μπρος πίσω και εκ νέου τροφοδότηση εσωστρέφειας. Το θέμα της κομματικής πειθαρχίας δείχνει να μένει ανοιχτό την ώρα που η κυβέρνηση δείχνει να επισπεύδει, και η Αθηνά Λινού η οποία βρέθηκε και στις Σπέτσες και έκανε παρουσίαση για τον τομέα Παιδείας από τον οποίο όμως έχει παραιτηθεί, βάζει θέμα μυστικής ψηφοφορίας, απορρίπτοντας την πειθαρχία.

Ως προς το πείραμα των Σπετσών, ουσιαστικά ο Στέφανος Κασσελάκης θέλησε να δείξει – και για την ώρα φαίνεται να το πετυχαίνει –  ότι:

Έχει τον έλεγχο, και στο τέλος της ημέρας, μπορεί να «πειθαρχεί» βουλευτές και στελέχη, παρά τις αναταράξεις των τελευταίων εβδομάδων, που τροφοδοτήθηκαν από δικές του πρωτοβουλίες και συχνά οι αντιδράσεις έδωσαν την εντύπωση επιμέρους αμφισβητήσεων.

-Διαθέτει «καινοτόμες» ιδέες που, αν και δάνειο από τον κόσμο των επιχειρήσεων, μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της πολιτικής λειτουργίας και του συντονισμού στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής δουλειάς.

-Η συγκεκριμένη διαδικασία επιλέχθηκε ως ένα άλλο μοντέλο δουλειάς και δεν ήταν μια ανάλαφρη επιλογή ή «εκδρομή».

Αρκετοί είναι αυτοί που μιλούν για μια εξαιρετική διαδικασία, μάλιστα στέλεχος της κοινοβουλευτικής ομάδας επισήμανε ότι «πρέπει να γίνεται πιο συχνά» και πως θα ξαναγίνει, αν και μάλλον όχι άμεσα.

«Αναστοχασμός» και συλλογική δουλειά μετά την κρίση

Και η Θεοδώρα Τζάκρη σε δηλώσεις της λίγο πριν την αναχώρησή της άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανάληψης στο μέλλον: «Είμαι βέβαιη ότι αυτό το τολμηρό εγχείρημα με τις πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις, θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργίας μιας πολιτικής παράδοσης δημιουργικότητας». Η ίδια αποτιμώντας την διαδικασία έκανε λόγο για «τολμηρό εγχείρημα» που στέφθηκε με «απόλυτη επιτυχία», είπε πως οι συνεδριάσεις ήταν «ποιοτικές» και «παραγωγικές» και πως οι Σπέτσες τράβηξαν το ενδιαφέρον γιατί ήταν το αντίθετο της γραφειοκρατίας, έγιναν «με διάθεση καινοτομίας και πειραματισμού». Σύμφωνα με την ίδια, η ανάγκη δεν ήταν να φανεί ο ΣΥΡΙΖΑ σύγχρονος και να τραβήξει τις εντυπώσεις, αλλά να υπάρξει ένας «αναστοχασμός» στο πλαίσιο του «καθοριστικού οργάνου» της αξιωματικής αντιπολίτευσης ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, «με περισσότερη συλλογικότητα και περισσότερη διάθεση εμβάθυνσης».

Ο Παύλος Πολάκης, περίπου 10 μέρες μετά την κρίση στην σχέση του με τον Κασσελάκη λόγω της κομματικής πειθαρχίας, δεν τσιγκουνεύτηκε τους επαίνους και σε ανάρτησή του έκανε λόγο για συντροφικό φιλικό κλίμα δίνοντας την εικόνα ότι εκτός από το braimstorming και το bonding επετεύχθη: «Εξαιρετική η συνάντηση στις Σπέτσες, στο σπίτι του προέδρου. Τριάντα εισηγήσεις, πολλή κουβέντα, τοποθετήσεις, ερωτήσεις, αντιπαράθεση, σύνθεση για παραγωγή προτάσεων με άνεση χρόνου και συντροφικό φιλικό κλίμα».

Κατά την διάρκεια του τριημέρου, μέσα σε ένα σφικτό πλαίσιο περίπου 20 ωρών, έγιναν 30 παρουσιάσεις από τους τομεάρχες, συζητήθηκε η καμπάνια για την ακρίβεια, υπήρξε σεμινάριο για το πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται τα σόσιαλ μήντια. Επίσης, κάποιοι έθιξαν και το θέμα του νομοσχεδίου για το γάμο των ομοφύλων και της κομματικής πειθαρχίας ως προς την διαδικασία που ακολουθήθηκε, τουλάχιστον αυτό μεταφέρουν πρόσωπα που παραβρέθηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα της τριήμερης συνάντησης εργασίας θα φανούν στη συνέχεια από τις πρωτοβουλίες που θα ξεδιπλωθούν – ένα περίγραμμα των τοποθετήσεων των τομεαρχών, δόθηκε χθες στη δημοσιότητα μετά το πέρας των εργασιώνΠροτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει η καμπάνια για την ακρίβεια και τα δύο περιφερειακά συνέδρια, στις 3 και 10 Φεβρουαρίου στη Δυτική Μακεδονία και την Θεσσαλία.

Η καμπάνια για την ακρίβεια σε 4 βήματα

Σε ό,τι αφορά την καμπάνια για την ακρίβεια, σύμφωνα με την παρουσίαση της Θεοδώρας Τζάκρη αυτή θα περιλαμβάνει

συνέντευξη Τύπου για τη  δημοσιοποίηση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, στην ηλεκτρική ενέργεια, στα καύσιμα, στα τρόφιμα και τα βιομηχανικά αγαθά, την στέγη, για τη δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών, για τη μείωση του κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, για την βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών

– συγκρότηση παρατηρητηρίου τιμών των 66 βασικών αγαθών που θα ανανεώνεται κάθε εβδομάδα και θα εκδίδεται δελτίο με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ,

– διαδικτυακή καμπάνια

– κατάθεση πολυνομοσχεδίου».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Τα βασικά σημεία από τις τοποθετήσεις των τομεαρχών στις Σπέτσες – 30 παρουσιάσεις σε 20 ώρες συλλογικής δουλειάς

ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώθηκε η «Σύνοδος» των Σπετσών, θετικός ο απολογισμός – Για «τολμηρό εγχείρημα» έκανε λόγο η Τζάκρη

Θανάσης Γλαβίνας: «Μητσοτάκης, Μαρινάκης και Πατέλης επιτίθενται στο ΠΑΣΟΚ ζητώντας τις ψήφους του»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:01