search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:27
MENU CLOSE

Νίκος Παπανδρέου: «Σημαντικός εμπορικός εταίρος η Ινδία, αλλά χρειάζονται βήματα προόδου στα ανθρώπινα δικαιώματα»

23.01.2024 17:47
papandreou-new

Την άποψη ότι «η Ινδία αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο αλλά χρειάζονται βήματα προόδου όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου» εξέφρασε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην ευρωβουλή, Νίκος Παπανδρέου. Η παρέμβαση έγινε κατά τη συζήτηση της έκθεσης με θέμα «Σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης Ινδίας».

Ο ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι «όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ευρωβουλή συμφώνησαν στη συγκεκριμένη έκθεση. Δείχνει πόσο σημαντική θεωρούμε στην νέα εποχή που ξεκινάει σήμερα στις σχέσεις μας με την Ινδία».

Γιατί το ονομάζει υποστήριξε «μια νέα εποχή; Διότι υπάρχουν τεράστιες γεωπολιτικές αλλαγές. Σήμερα, δεν βλέπουμε την Κίνα και την Ρωσία με τον ίδιο τρόπο όπως τις βλέπαμε πριν από δέκα χρόνια. Η Ινδία θεωρείται τώρα όχι μόνο ως εμπορικός και πολιτιστικός εταίρος, αλλά για πρώτη φορά ως στρατηγικός εταίρος που ίσως πάρει τη θέση των παλιών και σημερινών εμπορικών εταίρων όπως την Κίνα. Η Ινδία φέρνει σταθερότητα στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Διατηρεί ανοικτές τις κύριες θαλάσσιες διαδρομές και πέραν των εμπορικών στόλων παρέχει και ασφάλεια στην περιοχή συνολικά».

Την καλούμε συνέχισε ο κ. Παπανδρέου «να συνεχίσει την πολιτική της μη-διάδοσης πυρηνικών όπλων και, σε μια χώρα που δεν έχει δικές της πηγές ενέργειας, την καλούμε ακόμα να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο. Πρέπει ωστόσο να προτείνουμε την εναλλακτική ενέργεια ως αντικατάσταση».

Η Ινδία αποτελεί υποστήριξε «φυσικό εταίρο για την μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Η ανανεώσιμη ενέργεια αποτελεί είναι προφανές πεδίο για αμοιβαία συνεργασία. Τα φωτοβολταϊκά, η αντλιο-αποταμίευση, το φθηνό υδρογόνο και η ψηφιακή οικονομία αποτελούν μια ισχυρή βάση για τη δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής Ευρώπης και μιας πιο ανταγωνιστικής Ινδίας».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στην έμφαση που η Ευρώπη δίνει τώρα στα ανθρώπινα δικαιώματα – κάτι που δεν έκανε πριν από 20 ή 30 χρόνια στις εμπορικές της συμφωνίες και θα ήταν αμελητέο αν δεν έπαιρνε θέση και σε αυτά. Η έκθεση τονίζει επισημαίνει σημαντικές αποκλίσεις από τα αυστηρά πρότυπα μιας δημοκρατίας δυτικού τύπου.

Κλείνοντας την ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «δεν περιμένουμε από μια χώρα με τόσο μεγάλη ιστορία και παράδοση να μετακινηθεί ξαφνικά στον παράδεισο ενός δημοκρατικού κόσμου. Ωστόσο, περιμένουμε από τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο να προχωράει με σταθερά βήματα προόδου και όχι να κάνει βήματα προς πίσω όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Χρόνο με το χρόνο ελπίζουμε ότι θα πλησιάζει όλο και περισσότερο στις αξίες που κρατάμε ψηλά. Ότι από υποσημείωση η Δημοκρατία θα μπει στην καρδιά των σχέσεών μας με την Ινδία».

Διαβάστε επίσης:

Αποστάσεις ΣΥΡΙΖΑ από Πολάκη για το σκίτσο του Μάκρη

Επιστολική ψήφος: Να αναθεωρήσουν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ τη στάση τους ζήτησε ο Χαρίτσης – Κόντρα με την Κεραμέως

Ξανά στο πλευρό της κυβέρνησης ο Λοβέρδος: «Ναι» στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές – «Αντιπολίτευση παλαιολιθική»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 07:26