search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:54
MENU CLOSE

Χούθι: Θα συνεχίσουν τα πλήγματα μέχρι να φτάσει βοήθεια στη Γάζα – Κυρώσεις ΗΠΑ και Βρετανίας κατά των Υεμενιτών ανταρτών

25.01.2024 17:09
xouthi – ipa epithesi – new

Με την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα να χτυπάει κόκκινο, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι επέβαλε κυρώσεις σε βάρος τεσσάρων Υεμενιτών, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιθέσεων που εξαπολύουν οι αντάρτες Χούθι σε πλοία στην περιοχή.

Μεταξύ εκείνων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι ο υπουργός Άμυνας των Χούθι Μοχάμεντ Νάσερ αλ Ατίφι και ο διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων Μουχάμαντ Φαντλ Αμπντ αλ Νάμπι.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.

Κυρώσεις σε τέσσερα άτομα που στήριξαν τις πρόσφατες επιθέσεις των ανταρτών στην Ερυθρά Θάλασσα επέβαλαν και οι ΗΠΑ, όπως αναφέρεται σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών.

Χούθι: Οι επιθέσεις θα συνεχιστούν

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε ο ηγέτης των σιιτών ανταρτών, Αμπντελ-Μάλεκ αλ Χούθι, οι  Χούθι της Υεμένης θα συνεχίσουν να στοχοθετούν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ έως ότου φτάσει βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η χώρα μας θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της μέχρι να φτάσουν τρόφιμα και φάρμακα στους κατοίκους της Γάζας», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις της τελευταίας κλιμάκωσης με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία θα αποδειχθεί αντιπαραγωγική και δεν θα επηρεάσει τη «βούληση και την αποφασιστικότητά μας».

Νέα αμερικανικά πλήγματα κατά των Χούθι – Το Πολεμικό Ναυτικό αναχαίτισε βλήματα από τους Χούθι

 Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο αμερικανικός στρατός έπληξε θέσεις των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, καταστρέφοντας -όπως ανακοίνωσε- πυραύλους που είχαν στόχο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, οι σίιτες αντάρτες ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν τους πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας.

Την ίδια ώρα, αναστροφή έκαναν δύο υπό αμερικανική σημαία πλοία του κολοσσού θαλάσσιων μεταφορών Maersk συνοδεία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, όταν είδαν εκρήξεις στην θάλασσα ανοιχτά της Υεμένης.

«Κατά τη διαδρομή, και τα δύο πλοία ανέφεραν ότι είδαν εκρήξεις σε κοντινή απόσταση και η συνοδεία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού αναχαίτισε επίσης πολλά βλήματα», ανέφερε η Maersk σε ανακοίνωσή της.

Κανένα μέλος των πληρωμάτων δεν τραυματίστηκε και τα πλοία επέστρεψαν στον Κόλπο του Άντεν, συνοδεία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ιλιγγιώδης άνοδος στο κόστος των ναύλων

Στο μεταξύ, με ιλιγγιώδη ταχύτητα ανεβαίνει το μεταφορικό κόστος των εμπορευματοκιβωτίων διά θαλάσσης τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα διογκωμένα ναύλα και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα από τις αναδρομολογήσεις των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο νότιο άκρο της Αφρικής οδηγούν στο ερώτημα αν οι αγορές θα βιώσουν ξανά μία κρίση, παρόμοια με αυτήν που προκάλεσε η πανδημία.

Διαβάστε επίσης:

«Πόλεμος» για το… τέλειο τσάι: Χιουμοριστική διπλωματική «κόντρα» ΗΠΑ – Βρετανίας μετά από αμερικανική πρόταση για τσάι με… αλάτι

«Είχαμε προειδοποιήσει τους Ουκρανούς για το αεροσκάφος» λέει η Μόσχα για το μεταγωγικό που καταρρίφθηκε

Τα τούνελ του Τζέιμς Μποντ θα είναι το επόμενο μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο του Λονδίνου (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:54