search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 17:28
MENU CLOSE

Δημήτρης Καλογερόπουλος: Ο πρώην δήμαρχος που παίρνει την έδρα Βαρβιτσιώτη, οι αδελφοί Μητρόπουλοι, η άνοδος και η πτώση του Αιγάλεω

25.01.2024 17:55
kalogeropoulos-mitropouloi-129

Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος καταλαμβάνει την έδρα του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που παραιτήθηκε σήμερα από βουλευτής. Κατά το παρελθόν διετέλεσε Δήμαρχος Αιγάλεω για οκτώ συνεχόμενα έτη ενώ ήταν πρώτος επιλαχών στον Δυτικό Τομέα με τη Νέα Δημοκρατία.

Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος γεννήθηκε στην Δυτική Αθήνα και είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.

Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Ρώμης και της Φλωρεντίας απ’ όπου αποφοίτησε και έχει μεταπτυχιακό στην Πολεοδομία. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας, Αρχιτέκτων – Μηχανικός (με Μελετητικό Πτυχίο στα Ειδικά Κτίρια και στη Χωροταξία). Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Μηχανικών Δυτικής Αθήνας.

Υπήρξε επικεφαλής του συνδυασμού “Σύγχρονο Ανθρώπινο Αιγάλεω”, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 1994 και του 1998, ενώ το 2002 κατάφερε να εκλεγεί ως ανώτατος τοπικός άρχοντας.

Το 2006 επανεκλέχθηκε από την πρώτη Κυριακή, ενώ από τον Απρίλιο του 2007 διατέλεσε πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής. Το 2010 ηττήθηκε από το Χρήστο Καρδαρά.

Πριν ασχοληθεί με τα κοινά, διατηρούσε επί σειρά ετών τεχνικό γραφείο, ασχολούμενος με την μελέτη & κατασκευή ιδιωτικών έργων, ενώ μεταξύ άλλων, διετέλεσε, για μια τριετία (1999-2002), πρόεδρος της ΠΑΕ Αιγάλεω, έως ότου εκλεγεί δήμαρχος της πόλης.

Η παρουσία του Δημήτρη Καλογερόπουλου, πρώην προέδρου της ΠΑΕ, στον δημαρχιακό θώκο της πόλης, συνέπεσε με την απογείωση της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης αλλά και με την… πτώση της. Η παρουσία Καλογερόπουλου στη δημαρχία, αλλά και η συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο εκπροσώπων της ομάδας, στενών συνεργατών των μεγαλομετόχων της ΠΑΕ, προκάλεσε αντιδράσεις εκείνη την εποχή στην αντιπολίτευση, η οποία θεωρούσε ότι η ομάδα αβαντάρεται σε τέτοιο βαθμό που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.

Το Αιγάλεω έφτασε στο 2-2 με τη Λάτσιο στη Ριζούπολη, στους ομίλους του ΟΥΕΦΑ κι απο κει γκρεμοτσακίστηκε στο τοπικό. Ήταν στις 2 Δεκεμβρίου 2004, όταν η ομάδα του Στεφάν Ντεμόλ παραχωρούσε την πολύ τιμητική ισοπαλία απέναντι στον σύλλογο της Ρώμης. Η πιο σημαντική στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία του αθηναϊκού συλλόγου ήρθε με τα γκολ του Χλωρού και του Αγρίτη, όμως οι αποδοκιμασίες του κόσμου σε βάρος του μεγαλομετόχου Θωμά Μητρόπουλου αμαύρωσαν την αναμέτρηση.

Παρά το γεγονός ότι το Αιγάλεω τα πήγαινε καλά στην Ελλάδα και έβγαινε στην Ευρώπη, οι σχέσεις οπαδών και Θωμά Μητρόπουλου δεν ήταν καλές. Ο τότε ιδιοκτήτης ήταν στο στόχαστρο για τον αλαζονικό τρόπο με τον οποίο χειριζόταν τις τύχες του συλλόγου.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει τον Δεκέμβριο του 2004 είχε πει: «Το αύριο του Αιγάλεω αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τον κόσμο του Αιγάλεω. Αν αποδείξουν με τη συμπεριφορά τους ότι είναι ώριμοι να έχουν μία τέτοια ομάδα -και αυτή τη στιγμή δεν το έχουν αποδείξει- τότε το Αιγάλεω θα πάει πολύ ψηλά. Θα κάνει κι άλλη υπέρβαση. Διαφορετικά θα χαμηλώσει και θα πάει στο πραγματικό του μέγεθος. Το σημερινό Αιγάλεω δεν αντικατοπτρίζει την πόλη του Αιγάλεω. Το σημερινό Αιγάλεω αντικατοπτρίζει μόνο εμένα προσωπικά. Αυτό που απαιτείται είναι αυτή η ομάδα να φύγει από τις πλάτες τις δικές μου και να πάει στις πλάτες όλων των Αιγαλεωτών. Αν αυτό δεν γίνει, μέλλον δεν βλέπω».

Στο πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν η ομάδα του Στεφάν Ντεμόλ κατέλαβε την 6η θέση, με έναν βαθμό πίσω από τον ΠΑΟΚ. Κάποια στιγμή όμως παραχώρησε μια συνέντευξη που προκάλεσε αίσθηση.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα ”Sportwereld” θυμήθηκε το πως απολύθηκε από το Αιγάλεω εκείνη την αγωνιστική περίοδο: «Η πρώτη ομάδα που προπόνησα στην Ελλάδα ήταν το Αιγάλεω. Τον Δεκέμβριο ήμασταν 4οι και πηγαίναμε για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ πέρα από κάθε πρόβλεψη. Ο πρόεδρος τότε ήρθε και μου είπε: Το μπάτζετ είναι μεγάλο, είμαστε τέταρτοι, έχεις κερδίσει πολλά. Αν θέλεις να πληρώνονται οι παίκτες θα πρέπει να “κανονίσουμε” κάποια ματς. Θα σου πω από πριν αν πρέπει να κερδίσουμε ή να χάσουμε. Φυσικά και αρνήθηκα. Την επόμενη μέρα μου έβγαλαν εισιτήρια για το Βέλγιο, λέγοντας μου πως πρέπει να μάθω τον ελληνικό τρόπο».

Το «Σίτι» ξαναβγηκε την επόμενη χρονιά στην Ευρώπη με τη συμμετοχή του στο Ιντερτότο. Με προπονητές κατά σειρά Λευτέρη Πιστόλη, Γιώργο Βαζάκα και Γιώργο Χατζάρα, στο πρωτάθλημα τερματίζει στη 10η θέση και κάπου εκεί αρχίζει η πτώση. Το 2006-2007 το Αιγάλεω με Γιώργο Χατζάρα στην τεχνική ηγεσία τερματίζει προτελευταίο στη νεοσύστατη Σούπερ Λίγκα και επέρχεται ο υποβιβασμός στη Β’ Εθνική.

Η κακή πορεία και η δύσκολη βαθμολογικά θέση στην οποία είχε βρεθεί το Αιγάλεω πριν το τέλος της σεζόν, ανάγκασαν τον Βίκτωρα Μητρόπουλο να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον Δήμαρχο της πόλης, Δημήτρη Καλογερόπουλο. Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ζήτησε συσπείρωση όλων των δυνάμεων του “Σίτι”, ώστε να βγει η ομάδα από το βαθμολογικό αδιέξοδο, ενώ προανήγγειλε αλλαγές, προκειμένου να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος και οι οποίες προφανώς δεν έγιναν, ή ήταν ήδη αργά για να γίνουν.

“Εχουμε εντοπίσει τι φταίει και στο τέλος του πρωταθλήματος θα προβούμε σε σειρά μέτρων για να βελτιώσουμε την εικόνα του Αιγάλεω”, είπε συγκεκριμένα και συνέχισε: “Ο σκοπός της συνέντευξης Τύπου είναι να εξετάσουμε την πορεία της ομάδας και να ενεργοποιήσουμε όλους τους συντελεστές που μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να βγει το Αιγάλεω από τη δύσκολη θέση.

Φέτος έχουμε περισσότερους βαθμούς από πέρυσι, αλλά ο υψηλός συντελεστής παραμονής δεν μας επιτρέπει να μιλάμε για αποφυγή του υποβιβασμού. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τη φετινή πορεία. Την περιμέναμε καλύτερη και δεν έγινε. Γι’ αυτή την κατάσταση φταίνε όλοι όσοι εμπλέκονται, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο.

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει πρώτα η διοίκηση, η τεχνική ηγεσία και οι υπόλοιποι συντελεστές και το λιγότερο ποσοστό ανήκει στους ποδοσφαιριστές. Στο ποδόσφαιρο τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή και πρέπει όλοι να σηκώσουμε τα μανίκια, να υπερβάλλουμε εαυτούς και να καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα” είχε πει ο Βίκτωρας Μητρόπουλος.

Δεν βγάλαμε χρήματα από τους παίκτες

Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολούθησε το Αιγάλεω τα τελευταία χρόνια, τόνισε μεταξύ άλλων: “Οταν κρατάς παίκτες στην ομάδα και δεν τους παραχωρείς, ίσως τους στεναχωρείς, επειδή πιθανόν τους κόβεις το μέλλον. Ετσι θα προσπαθούμε πλέον να βρούμε τη “χρυσή τομή” μαζί τους. Η διοίκηση δέχτηκε επίθεση, γιατί δεν άφησε παίκτες να φύγουν, αλλά η απάντηση η δική μας ήταν ότι ταυτόχρονα δεν βγάλαμε χρήματα απ΄ αυτούς”.

Για την κόντρα που υπήρχε με τους οργανωμένους φιλάθλους του Αιγάλεω, σχολίασε: “Πρέπει να έρθουν στο γήπεδο, να ενισχύσουν την ομάδα και στη συνέχεια θα έρθει η ώρα να συζητήσουμε για να βρεθεί η “χρυσή τομή”. Το Αιγάλεω δεν έχει τη δυνατότητα να χάσει κανένα φίλαθλο. Χρειάζεται ακόμη και τον τελευταίο”.

Από τη δική του μεριά, ο Δήμαρχος του Αιγάλεω, Δημήτρης Καλογερόπουλος, είπε: “Είναι μια κρίσιμη στιγμή και δεν είναι ώρα για κριτική. Προσωπικά χαίρομαι για την πολιτική της διοίκησης, αφού το Αιγάλεω είναι μια εργατούπολη. Εμείς ως Δήμος θα μοιράσουμε πάνω από 2.000 εισιτήρια για το ματς με τον ΟΦΗ. Είναι καιρός η ομάδα του Αιγάλεω να γίνει μια μαζική συμμετοχική διαδικασία και πρέπει να συνεχίσει με ομοψυχία για να γίνει μια δυνατή οικογένεια. Το Αιγάλεω είναι δύναμη στην δυτική Αθήνα και πρέπει μέσα από την ομάδα να αποτελέσει πρότυπο για τους νέους”.

Το Αιγάλεω θα σωθεί. Εχει ψυχή και ποδοσφαιριστές άξιους να το βγάλουν από τη δύσκολη θέση. Ο απολογισμός πρέπει να γίνει στο τέλος, αφού τώρα προέχει να σταθεί ο κόσμος της πόλης δίπλα στην ομάδα και να γεμίσει το γήπεδο. Αλλωστε, αυτό είναι και το παράπονο των παικτών“, δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Αιγάλεω και γενικός αρχηγός της ομάδας, Φώτης Χρυσούλης, ενώ ο πρόεδρος των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών, Τάκης Μανδραφλής, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Δημήτρη Καλογερόπουλου και επίσης αντιδήμαρχος Αιγάλεω τα έτη 2007, 2008 και 2010 τόνισε:

“Θα ήθελα να είναι διαφορετικά τα πράγματα και άλλοι οι στόχοι του Αιγάλεω, όμως τώρα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι για να βγει η ομάδα από τη δύσκολη θέση. Το μεγάλο άγχος το έχουν οι ποδοσφαιριστές και όλοι πρέπει να είμαστε κοντά τους για τους βοηθήσουμε και να τους στηρίξουμε”. Σημειώνεται ότι ομοίως το 2019 ο Τάκης Μανδραφλής ανέλαβε αντιδήμαρχος Πρασίνου επί δημαρχίας Ιωάννη Γκίκα.

Κι ενώ οι γκρίνιες για την παρουσία του Δημήτρη Καλογερόπουλου, στον δημαρχιακό θώκο της πόλης, αλλά και τη συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο εκπροσώπων της ομάδας, στενών συνεργατών των μεγαλομετόχων της ΠΑΕ καλά κρατούν, έρχεται νέος υποβιβασμός στη Γ’ εθνική.

Και κάπου εκεί, το καλοκαίρι του 2008, οι αδερφοί Μητρόπουλοι αποφάσισαν να αγοράσουν από τους τότε ιδιοκτήτες, Χριστοβασίλη και Μαρκάκη, την ΠΑΕ Ηλυσιακός, προκειμένου να την μετονομάσουν σε ΗΑΟ Αιγάλεω, με έδρα το “Στ. Μαυροθαλασσίτης”.

Συγχώνευση, προσφυγές και αντιδράσεις

Όπως είχε αναφερθεί στο sport24.gr, τη σεζόν 2008-2009, η ΠΑΕ Ηλυσιακός αγωνίστηκε στο γήπεδο του Αιγάλεω με απόφαση της Ένωσης ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών Β’-Γ’ Εθνικής, κατόπιν παραχωρητηρίου, το οποίο εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2008, με εντολή του τότε δημάρχου Αιγάλεω. Το επίμαχο αυτό έγγραφο στη συνέχεια ανεκλήθη με το αιτιολογικό ότι λόγω θέρους δεν ήταν δυνατόν να συγκληθεί το δημοτικό συμβούλιο Αιγάλεω για να το εγκρίνει. Ο Ηλυσιακός αγωνίστηκε χωρίς διακριτικά σήματα, κάτι που οδήγησε την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού να του επιβάλει πρόστιμο. Όσο για το Αιγάλεω, αγωνιζόταν αρχικά στο γήπεδο Δάσους Χαϊδαρίου επίσης με διαφορετικά χρώματα (ροζ-μαύρο), παρά την αρνητική απόφαση της ΕΕΑ για τη μετονομασία της ομάδας.

Στις 9 Αυγούστου 2009, και ύστερα από συνεχείς αναβολές, η ΕΕΑ ενέκρινε με πλειοψηφία 5-3, παρά την αρνητική εισήγηση του προέδρου της κ. Κουτελιδάκη, την συγχώνευση των δυο ΠΑΕ δι’ απορροφήσεως της μίας (Ηλυσιακός) από την άλλη (Αιγάλεω) με το διακριτικό τίτλο “ΠΑΕ Αιγάλεω ΑΟ”. Ωστόσο, παρά την αναβάθμιση αυτή, το ”Σίτι” έπαιξε στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας τη σεζόν 2009-2010, αλλά η σεζόν ήταν καταστροφική, καθώς ολοκλήρωσε τη σεζόν στην τελευταία θέση και η ομάδα υπέστη έναν ακόμη υποβιβασμό, από τη Β’ στη Γ’ Εθνική κατηγορία, το 2010. Όλα αυτά και ενώ η διοίκηση του Ερασιτέχνη Ηλυσιακού αμφισβήτησε ως παράνομη την απόφαση της συγχώνευσης και για το λόγο αυτό κατέφυγε στην ΕΕΑ. Η τελευταία, απέρριψε ως απαράδεκτη την κρούση για ακύρωση της συγχώνευσης τον Φεβρουάριο του 2010 και ενώ το πρωτάθλημα βρίσκεται σε εξέλιξη, με το αιτιολογικό ότι εκκρεμούσε η λήψη απόφασης για το ζήτημα από το ΣτΕ, στο οποίο επίσης προσέφυγε ο Ερασιτέχνης Ηλυσιακός.

Αντίθετοι κάθετα και οι οπαδοί των δύο ομάδων. Στο Αιγάλεω συστάθηκε ”συντονιστική επιτροπή για τη σωτηρία της ομάδας”. Με συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες (ανακοινώσεις στο διαδίκτυο, παράσταση στο δημοτικό συμβούλιο Αιγάλεω, συλλογή υπογραφών συμπαράστασης, συνεντεύξεις Τύπου κ.τ.λ.) πέτυχε να αναγνωρισθεί επίσημα από όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου Αιγάλεω σαν κίνηση πολιτών και να εξουσιοδοτηθεί ομόφωνα από αυτό κατά τη συνεδρίασή του στις 19-3-2009 να αναζητήσει μια διάδοχο κατάσταση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ Αιγάλεω. Από την πλευρά του ο Ερασιτέχνης Ηλυσιακός και ο σύλλογος παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του αντιτάχθηκαν σθεναρά, ενώ ερωτήματα για το θέμα είχαν κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνω από τους βουλευτές Λιάνα Κανέλλη, Γιάννη Δημαρά, Γρηγόρη Ψαριανό και Αθανάσιο Πλεύρη.

Στις 15 Ιουνίου 2010 ο Ερασιτέχνης Ηλυσιακός ανακοίνωσε ότι η εισήγηση προς το αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ ήταν ακυρωτική για την υπουργική απόφαση που αφορούσε στη συγχώνευση της ΠΑΕ Ηλυσιακός με την ΠΑΕ Αιγάλεω. Το Αιγάλεω απάντησε κάνοντας γνωστή την πρόθεσή του να διαλύσει την ομάδα που ονομάζεται ”Ηλυσιακός” και προειδοποίησε τους διοικούντες του Ερασιτέχνη Ηλυσιακού να προετοιμαστούν για συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής. Δήλωση συμμετοχής στη Γ’ Εθνική της περιόδου 2010-2011 δεν υπεβλήθη, με αποτέλεσμα μετά από έκτακτη συνεδρίαση, στις 13-08-2010, να επέλθει υποβιβασμός στην Δ’ Εθνική κατηγορία, και οι αδερφοί Μητρόπουλοι να αποχωρήσουν.

Στον ίδιο όμιλο της ίδιας κατηγορίας μετείχαν τα ποδοσφαιρικά τμήματα τόσο του Α.Ο. Ηλυσιακού όσο και του Αιγάλεω Α.Ο. Τον Μάρτιο του 2011 το ΣτΕ εξέδωσε τελικά την απόφασή του, βάσει της οποίας η συγχώνευση ακυρώθηκε και τυπικά. Τι σήμαινε αυτό; Ότι η περίοδος 2009-2010 λογίζεται σαν να μην υπάρχει για την ομάδα του Αιγάλεω, κατά τη διάρκεια της οποίας αγωνίστηκε στη θέση του Ηλυσιακού στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής. Στα μέσα Σεπτεμβρίου το 2011 ανακοινώθηκε ότι ο Ηλυσιακός επιστρέφει στη Football League 2, καταλαμβάνοντας τη θέση που παράνομα του αφαιρέθηκε με τη συγχώνευση του Αυγούστου 2009.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Δεν θα πραγματοποιηθεί η «Ώρα του πρωθυπουργού» λόγω της ίωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ομόθυμη καταδίκη για την αγωγή Γρηγόρη Δημητριάδη κατά δημοσιογράφων για τις υποκλοπές

Γεωργιάδης για επιστολική ψήφο: «Η αντιπολίτευση έδειξε μία πολύ μεγάλη μικροψυχία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 17:27