search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 13:32
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Ένοχος για απάτη και συνωμοσία δήλωσε ο ιδιοκτήτης της Τότεναμ – Πώς αποκόμισε ως κέρδη χιλιάδες δολάρια

25.01.2024 06:11
totenam apati lewis – new

Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Τζο Λιούις, του οποίου η οικογένεια ελέγχει -μεταξύ πολλών άλλων- την ποδοσφαιρική ομάδα Τότεναμ, ομολόγησε την ενοχή του ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου, για μια υπόθεση που δείχνει πόσο εύκολα γίνονται … τα πολλά λεφτά.

Συγκεκριμένα, ο 86χρονος κύριος Λιούις ομολόγησε ότι έδινε εμπιστευτικές πληροφορίες για την αξία και την πορεία των μετοχών των εταιριών του σε άτομα του στενού κύκλου του, μεταξύ αυτών οι πιλότοι του, οι προσωπικοί σύμβουλοί του, κάποιοι φίλοι του και οι … νεαρές με τις οποίες συνδεόταν προσωπικά.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο εντιμότατος κύριος Λιούις διέπραξε απάτη που είχε ως αποτέλεσμα να καρπωθούν κάποια άτομα αρκετά εκατομμύρια δολάρια.

Ο κύριος Λιούις παραδέχτηκε την ενοχή του για συνωμοσία και για δύο κατηγορίες για απάτη σε βάρος ασφαλειών, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού με τους Αμερικανούς εισαγγελείς.

Ο Τζο Λιούις έχει ιδρύσει τον επενδυτικό όμιλο  Tavistock Group, και το όνομά του ήταν στην 39η θέση της Λίστας των Πλουσιότερων Ανθρώπων που κατάρτισε τον περασμένο χρόνο η Sunday Times, με περιουσία που εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Συνελήφθη τον Ιούλιο του 2023 και κατηγορήθηκε για απάτη σε βάρος ασφαλειών και για συνωμοσία. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι στο διάστημα από το 2013 ως το 2021 εκμεταλλεύτηκε την πρόσβαση που είχε σε συνεδριάσεις των διοικήσεων των εταιριών του και σε άλλες εταιρίες για να δίνει εσωτερική πληροφόρηση σε άτομα του στενού προσωπικού κύκλου του.

Ο εισαγγελέας Ντάμιαν Ουίλιαμς υποστήριξε ότι αυτά τα άτομα αποκόμισαν κέρδη ύψους εκατομμυρίων δολαρίων αγοράζοντας «εκ του ασφαλούς» μετοχές στο χρηματιστήριο.

«Η παραδοχή ενοχής για άλλη μία φορά επιβεβαιώνει – όπως είπα και κατά την απαγγελία των κατηγοριών εναντίον του Τζόζεφ Λιούις πριν από έξι μήνες – ότι ο νόμος αφορά τους πάντες, ανεξάρτητα από το ποιος είσαι και πόσο πλούτο κατέχεις», ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Ντάμιαν Ουίλιαμς, μετά την παραδοχή ενοχής εκ μέρους του δισεκατομμυριούχου.

Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές, ο Λιουις είπε σε κάποια φίλη του να επενδύσει σε μία εταιρία βιοτεχνολογίας, τον Ιούλιο του 2019, πριν ανακοινωθούν από την εταιρία τα αποτελέσματα σημαντικών κλινικών δοκιμών. Ο ίδιος ο κύριος Λιούις, μέσω του τραπεζικού λογαριασμού της φίλης του έβαλε 700.000 δολάρια στις μετοχές της συγκεκριμένης εταιρίας, αποκομίζοντας κέρδος ύψους 849.000 δολαρίων.

Ο Τζο Λιούις παραδέχτηκε πως γνώριζε ότι οι ενέργειές του ήταν εσφαλμένες. «Απολογούμαι ενώπιο του δικαστηρίου για τις πράξεις μου», δήλωσε.

Για την κατηγορία για συνωμοσία μπορεί να επιβληθεί ανώτατη ποινή φυλάκισης πέντε ετών και τις άλλες δύο κατηγορίες, για απάτη σε βάρος ασφαλειών, κάθειρξη 20 ετών για την κάθε μία. Ωστόσο από την στιγμή που παραδέχτηκε την ενοχή του, ο κύριος Λιούις έχει δικαίωμα άσκησης έφεσης εφόσον το δικαστήριο αποφασίσει την επιβολή ποινών φυλάκισης σε βάρος του.

Διαβάστε επίσης:

Χούθι: Εκτόξευσαν τρεις πυραύλους εναντίον φορτηγού πλοίου, υπό σημαία των ΗΠΑ

Χούθι: Έκρηξη κοντά σε πλοίο που έπλεε στα ανοικτά της Υεμένης

Όρμπαν: «Ναι» της Ουγγαρίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά και την τουρκική επικύρωση από την εθνοσυνέλευση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 13:32