search
ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 02:49
MENU CLOSE

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για τις αγροτικές κινητοποιήσεις – Το φαινόμενο ντόμινο προκαλεί «πονοκέφαλο» (Photos/Videos)

26.01.2024 06:16
agrotes

Οι Γάλλοι αγρότες άρχισαν να μπλοκάρουν δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την επιδείνωση της κατάστασης στον αγροτικό τομέα, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών τους συμμερίζονται τις αγωνίες τους και η κυβέρνηση Μακρόν προσπαθεί να αποφύγει μία αναζωπύρωση κινητοποιήσεων που θα παραπέμπει στα Κίτρινα Γιλέκα.

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποιούσε πως πρέπει να αποφευχθεί η «πόλωση» στον αγροδιατροφικό τομέα μέσω διαλόγου με τους παραγωγούς.

Έχουν λόγο στις Βρυξέλλες να ανησυχούν, αφού μετά τα γερμανικά κατέβηκαν και τα γαλλικά τρακτέρ στους δρόμους και γι’ αυτό η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε ότι «όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο επείγουσα ανάγκη είναι να βελτιωθούν τα πράγματα».

«Υπάρχει αυξανόμενη πόλωση» στον τομέα, παραδέχτηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανοίγοντας διάλογο για να απαντηθούν οι ανησυχίες των αγροτών λόγω της λεγόμενης πράσινης μετάβασης. «Είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να αποφύγουμε την πόλωση μέσω διαλόγου», πρόσθεσε.

Στον χορό των κινητοποιήσεων έχουν μπει οι αγρότες στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ρουμανία, που έχουν διάφορους λόγους να διαμαρτύρονται, αλλά κυρίως θέλουν μέτρα για την ακρίβεια των καυσίμων και την αύξηση του κόστους παραγωγής που επιφέρουν τα μέτρα για την υλοποίηση των στόχων για μείωση των εκπομπών επιβλαβών αερίων στην ατμόσφαιρα.

Τις κινητοποιήσεις σπεύδουν τα εκμεταλλευτούν πολιτικά τα κόμματα της ακροδεξιάς, που προσβλέπουν σε κέρδη ενόψει των Ευρωεκλογών. Κι αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος για να ανησυχούν στις Βρυξέλλες, όπου τα παραδοσιακά κεντροδεξιά κόμματα αισθάνονται ότι πιέζονται από την άκρα δεξιά. Το πολιτικό κατεστημένο των Βρυξελλών δεν θα ήθελε να στηθούν οι κάλπες στον απόηχο των μηχανών των τρακτέρ.

Αλλά η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή. Οι Γάλλοι αγρότες καλούν και άλλες ομάδες επαγγελματιών να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις, μεταξύ αυτών οι ιδιοκτήτες φορτηγών- όπως έγινε και στη Γερμανία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 82% των Γάλλων υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις και οι επτά στους δέκα κατανοούν το κλείσιμο δρόμων. Ίσως γι αυτό η γαλλική αστυνομία έχει σαφείς εντολές να αποφεύγει την αντιπαράθεση στα μπλόκα των αγροτών. Εξάλλου ο ίδιος ο πρόεδρος Μακρόν έδειξε πριν από λίγες μέρες κατανόηση για τα αιτήματα των αγροτών και τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες της πράσινης μετάβασης. «Δεν θα μείνουν αναπάντητα» τα ερωτήματα, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Μακρόν.

Αντίστοιχη κατανόηση έδειξε ο Πέτερ Στροτσνάιντερ, επικεφαλής κυβερνητικής επιτροπής στη Γερμανία, που μελετά το μέλλον του αγροτικού τομέα. Η Ευρώπη και ο αγροτικός τομέας είναι αντιμέτωποι «με μία διαδικασία πολιτισμικής αλλαγής», δήλωσε από τη θέση του επικεφαλής της επιτροπής στρατηγικού διαλόγου της κυβέρνησης με τους αγρότες.

Η ανησυχία που κυριαρχεί στον αγροτικό τομέα οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως οι γενετικά μεταλλαγμένοι σπόροι, οι συγκρούσεις γεωπολιτικών συμφερόντων και η ανταγωνιστικότητα. «Αυτές οι συγκρούσεις φαίνονται στις διαδηλώσεις των αγροτών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», παραδέχτηκε ο  Πέτερ Στροτσνάιντερ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τους αγρότες τον περασμένο Σεπτέμβριο και οι επαφές θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες. Στο ίδιο τραπέζι βρίσκονται εκπρόσωποι των αγροτών, των εταιριών διακίνησης προϊόντων και ακαδημαϊκοί με στόχο να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση ανάμεσα σε αντικρουόμενα συμφέροντα. Αλλά ουδείς μπορεί να πει που θα οδηγήσει αυτός ο διάλογος, δεδομένου ότι πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές και η ανάδειξη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

«Θέλουμε να σας ακούσουμε και να συζητήσουμε διάφορα σενάρια για το μέλλον. Βασικά αυτό γίνεται για να περιγράψουμε τον δρόμο που έχουμε μπροστά», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. Αλλά οι αγρότες ζητούν λύσεις εδώ και τώρα, αφού γνωρίζουν πως ο χρόνος μέχρι τις εκλογές κυλά σε βάρος τους με θεωρητικές συζητήσεις, ενώ τα προβλήματά τους είναι οξύτατα και χρειάζονται λύσεις εδώ και τώρα.

Διαβάστε επίσης:

Νέα σφαγή στη Γάζα: Το Ισραήλ σκότωσε 20 ανθρώπους που περίμεναν στην ουρά για να πάρουν τρόφιμα

F-16 στην Τουρκία: Επιστολή οργανώσεων στο Κογκρέσο – «Να μην χρησιμοποιηθούν εναντίον αμερικανικών συμφερόντων και συμμάχων»

Ρωσία – Ουκρανία: Οι… γάτες του πολέμου – Προστασία, συντροφιά και υποστήριξη στα χαρακώματα (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 29.05.2024 02:49