search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 03:50
MENU CLOSE

Εφορία: Οι φορολογικές δηλώσεις που θα συμπληρώνει και θα υποβάλει… από μόνη της

26.01.2024 07:33
eforia new

Αλλάζουν ολα στις φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων. Ιδιαίτερα για αυτούς που δεν είχαν άλλα εισοδήματα πλην των μισθών και των συντάξεων τους.

Ολοι οι παραπάνω θα βρουν φέτος προ-συμπληρωμένη την φορολογική δήλωση και θα μπορούν να δουν τον φόρο που θα πληρώσουν πολύ πριν επισκεφτούν τον λογιστή τους.

Μετά από προφανή έλεγχο και με ένα απλό κλικ θα μπορούν να την στείλουν άμεσα στην εφορία ενώ αν παρέλθει η καταληκτική προθεσμία η δήλωση θα θεωρείται αυτόματα ως υποβληθείσα.

Το νέο μέτρο που σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για περίπου 1.000.000 φορολογούμενους, έχει σαν σκοπό να κάνει τη ζωή τους πολύ πιο εύκολη.

Δεύτερος στόχος είναι να μειωθεί το φαινόμενο εκπρόθεσμων και των «αργοπορημένων» δηλώσεων, να περιοριστεί η δυνατότητα «παρεμβάσεων» κατά την συμπλήρωση και να επιταχυνθεί η είσπραξη των φορολογικών εσόδων.

Το μέτρο θα αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα, δηλαδή αμοιβές από μπλοκάκια ενοίκια κλπ.

Για όσους φορολογούμενους αμελούν τις υποχρεώσεις τους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα φροντίζει να υποβάλει τις δηλώσεις από μόνη της!

Η διαδικασία θα είναι αυτόματη, δηλαδή όπως θα είναι προσυμπληρωμένες, θα εκκαθαρίζονται και ο φόρος θα έρχεται στο e-mail του αμελή φορολογούμενου.

Επιπλέον, θα είναι προσυμπληρωμένα και όλα τα ποσά των δαπανών που αναγνωρίζονται για έκπτωση από τον φόρο ή το εισόδημα.

Υπενθυμίζεται ότι τα πεδία που αφορούν τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και των αντίστοιχων παρακρατηθέντων φόρων προσυμπληρώνονται κάθε χρόνο ή απλώς είναι διαθέσιμα από την ΑΑΔΕ στους φορολογούμενους για συμπλήρωση, μέσω αναδυόμενων πληροφοριακών πινάκων.

Το ίδιο ισχύει και για διάφορα ποσά τεκμαρτών ή πραγματικών δαπανών, όπως τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για Ι.Χ., σκάφη κ.λπ., τα ποσά των δαπανών για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, των δαπανών αποπληρωμής δανείων και πιστωτικών καρτών, των δαπανών για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κ.λπ.

Από τον επόμενο χρόνο (φορολογικές δηλώσεις του 2025) τα ποσά των ενοικίων που θα εισπράξουν το 2024 θα είναι κι αυτά προσυμπληρωμένα στο έντυπο Ε2 της αναλυτικής κατάστασης μισθωμάτων.

Δηλαδή, δεν θα χρειάζεται να τα δηλώσουν οι φορολογούμενοι, καθώς η ΑΑΔΕ θα έχει, ενημερωμένο πλήρως το αρχείο της και με τα δεδομένα των δηλώσεων μίσθωσης ακινήτων που υποβλήθηκαν από ιδιοκτήτες και ενοικιαστές κατά το περσινό έτος.

Διαβάστε επίσης

Χατζηδάκης: «Το IRIS είναι μια υπηρεσία που αξίζει να ενεργοποιήσουν όλοι»

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Οι ημερομηνίες καταβολής – Ποιοι πάνε ταμείο σήμερα

Τον Μάιο η αύξηση του κατώτατου μισθού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15