search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:15
MENU CLOSE

Μητσοτάκης σε επενδυτικό roadshow στη Νέα Υόρκη: «Η δέσμευσή μου είναι “γκάζι” για τις μεταρρυθμίσεις» (photos)

26.01.2024 12:34
mitsotakis_2601_1920-1080_new

Το μήνυμα ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα «καθαρό» διάστημα -χωρίς εκλογές- για να εφαρμόσει το οικονομικό της πρόγραμμα, το οποίο περιέγραψε με τη φράση «”γκάζι” για τις μεταρρυθμίσεις, πάντα με έμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία» έστειλε ο πρωθυπουργός, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο πλαίσιο επενδυτικού roadshow για την Ελλάδα στη Νέα Υόρκη, συζητώντας με τον Πρόεδρο του ΔΣ και Διευθύνοντα Σύμβουλο της JP Morgan Chase, Jamie Dimon.

Περιγράφοντας τους βασικούς μεταρρυθμιστικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Ο χρόνος που χρειάζεται μια υπόθεση για να εκδικαστεί στην Ελλάδα δεν είναι κάτι αποδεκτό. Μόλις εγκρίναμε στο Υπουργικό Συμβούλιο μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία για τον εξορθολογισμό του τρόπου λειτουργίας των δικαστηρίων μας και την κατανομή του προσωπικού σε αυτά».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «επιδιώκουμε να κάνει η χώρα μας άλματα όποτε είναι δυνατό. Στον ψηφιακό τομέα, για παράδειγμα, εισαγάγαμε το gov.gr ως το κεντρικό σημείο επαφής με το κράτος και τώρα είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο ελληνικό εμπορικό σήμα (brand)», προσθέτοντας ότι «ο πρωταρχικός στόχος μου είναι η αύξηση των πραγματικών μισθών, διότι γνωρίζουμε πως το κόστος ζωής εξακολουθεί να είναι αυξημένο. Καθώς η ανεργία μειώνεται, οι μισθοί αυξάνονται, αυτό είναι καλό, είναι καλό και για τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για να προσελκύουν εργαζόμενους υψηλών προσόντων και μπορούν να το κάνουν επειδή μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές».

«Η στάση μας όσον αφορά τις επιχειρήσεις ήταν από την αρχή πολύ ξεκάθαρη: μειώνουμε τη φορολογία στα νομικά πρόσωπα και στα μερίσματα, απλοποιούμε το ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι επιχειρήσεις επωφελούνται από την γενικότερη καλή πορεία της χώρας. Είμαι βέβαιος ότι το ακροατήριό σας το αναγνωρίζει. Ως επιχειρήσεις, όμως, έχετε και ευθύνες, πρωτίστως απέναντι στους εργαζομένους σας. Πρέπει να τους πληρώνετε καλύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν και, άλλωστε, είστε αναγκασμένοι να το κάνετε για να προσελκύσετε προσωπικό υψηλών προσόντων», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, έκανε ειδική αναφορά «στη διάκριση μεταξύ πολιτικών (policies) και πολιτικής (politics), διότι στην περίπτωσή μας η πολιτική δεν κυριάρχησε ποτέ στη δημόσια συζήτηση, με την έννοια ότι δεν προσκολληθήκαμε σε ιδεολογικές προσεγγίσεις. Επικεντρωθήκαμε σε πρακτικές λύσεις που πράγματι λειτουργούσαν. Αναγνωρίσαμε λάθη, όποτε έγιναν λάθη. Και θεωρώ ότι αυτός είναι, επίσης, ο τρόπος για να οικοδομήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη, η οποία αποτελεί θεμελιώδες συστατικό για την πρόοδο κάθε χώρας. Πιστεύω ότι οι πολίτες επιβράβευσαν αυτή την εμπιστοσύνη στις πρόσφατες εκλογές. Τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας, με το να εστιάζουμε πάντα στα προβλήματα των πολιτών».

Αναφερόμενος στον λαϊκισμό -ο οποίος μοιάζει να «σηκώνει κεφάλι» στην Ευρώπη ενόψει ευρωεκλογών- ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχουν «δύο διδάγματα από την εμπειρία μας με λαϊκιστές, διότι κατά κάποιο τρόπο έχουμε παρόμοιες εμπειρίες τις οποίες, εκτιμώ, πρέπει να ακούσει κάθε πολιτικός: πρώτον, ποτέ μην συγχέεις τους αντιπάλους σου με τους ψηφοφόρους τους. Τα προβλήματα των πολιτών από τα οποία “τρέφονται” οι λαϊκιστές είναι πραγματικά και πρέπει να αναγνωρίζονται. Δεύτερον, μην προβάλλεις υπέρμετρα τις επιτυχίες σου, ειδικά σε ό,τι αφορά την οικονομία», ενώ εκτίμησε ότι στην Ελλάδα οι ευρωεκλογές «δεν πρόκειται να αλλάξουν τη θεμελιώδη δυναμική».

Από την πλευρά του, ο ισχυρός άνδρας της JP Morgan σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει αγκαλιάσει έναν υγιή δρόμο προς την οικονομική ανάπτυξη, ο οποίος υποστηρίζεται από λελογισμένες πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που έχουν αποτύπωμα, και έχει πετύχει εντυπωσιακή μείωση της αναλογίας χρέους και ΑΕΠ. Το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για ελληνικές επιχειρήσεις, που βλέπουμε πλέον, αποτελεί απόδειξη της δυναμικής του ιδιωτικού τομέα στη χώρα και ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της ανάπτυξης στο μέλλον».

Διαβάστε επίσης:

Politico για Τέμπη: Η κυβέρνηση προστάτεψε τον Κώστα Καραμανλή – Απέτρεψε τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής

Ένα ιερατείο τυφλά εκδικητικό

Νέα Αριστερά: Ανεβάζει στροφές στη Βουλή, εντείνονται οι περιοδείες σε όλη τη χώρα – Βέβαιη η κάθοδος στις ευρωεκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:07