search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:32
MENU CLOSE

Κόκκινο Κρέας: Σχετίζεται, όντως, με καρκίνο, καρδιά και εγκεφαλικό; – Τι απαντούν οι επιστήμονες

27.01.2024 06:30
kokkino-kreas-new

Το κόκκινο κρέας έχει ενοχοποιηθεί πολλάκις για αυξημένο κίνδυνο καρκίνου τόσο στο παχύ έντερο όσο και τον πνεύμονα, ενώ έχει, επίσης, συσχετιστεί με εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων, αδενώματος ωοθηκών, προστάτη, νεφρών, στομάχου, καθώς και με κακοήθεια στην ουροδόχο κύστη.

Στην αναζήτηση μιας τεκμηριωμένης απάντησης, αναφορικά με το πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το κόκκινο κρέας για την υγεία, θα ανατρέξουμε σε μια συστηματική ανασκόπηση και μετανάλυση, που πραγματοποιήθηκε και αναφέρεται σε όλη τη βιβλιογραφία που έχει δημοσιευτεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2021.

Η μετανάλυση περιελάμβανε 43 μελέτες, 17 μελέτες που αφορούσαν στην επίδραση σε καρδιαγγειακά νοσήματα, 16 μελέτες για τη συσχέτιση με το έμφραγμα του μυοκαρδίου, 6 μελέτες για την καρδιακή ανεπάρκεια και 23 μελέτες που αφορούσαν στον σακχαρώδη διαβήτη.

Από τις εν λόγω επιστημονικές μελέτες διαπιστώθηκε ότι το επεξεργασμένο κυρίως, αλλά και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έχει θετική συσχέτιση με την αύξηση του κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και του σακχαρώδους διαβήτη.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι τα διαιτητικά κορεσμένα λιπαρά οξέα (SFA), τα οποία βρίσκονται στο γάλα, το βούτυρο, το τυρί, το βόειο κρέας, το αρνί, το χοιρινό, τα πουλερικά, το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας αυξάνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και κυρίως την (κακή) LDL- χοληστερόλη, ενώ τα τρανς λιπαρά οξέα (TFA), τα οποία απαντώνται φυσικά στο κρέας, ενοχοποιούνται για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ποιο κρέας είναι επεξεργασμένο;

Επεξεργασμένο θεωρείται το κρέας που έχει τροποποιηθεί προκειμένου είτε να βελτιωθεί η γεύση του είτε να παραταθεί η διάρκεια ζωής του.

Αυτό μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους όπως αλάτισμα, ξήρανση, ζύμωση, προσθήκη συντηρητικών κ.α.. Έτσι, το μπέικον, το ζαμπόν, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα και το κονσερβοποιημένο κρέας για παράδειγμα, είναι επεξεργασμένο κρέας το οποίο -όπως φάνηκε από τις έρευνες- έχει μεγαλύτερη επίδραση στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και καρδιακής ανεπάρκειας.

Τα αποτελέσματα της μετανάλυσης δεν έδειξαν κάποια στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες.

Κόκκινο Κρέας: Επεξεργασμένο και μη, αυξάνει τους κινδύνουςΤι έδειξαν οι μελέτες

Ειδικότερα, η στατιστική ανάλυση έδειξε πως για κάθε 100g μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, αυξάνεται ο κίνδυνος των καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 11%, ενώ για κάθε 50g επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο, στο 26%, ενώ δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

Επιπλέον, η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με 17% μεγαλύτερο κίνδυνο για τη εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. Αντιθέτως, το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έδειξε αυξημένο κίνδυνο για πρόκληση εμφράγματος του μυοκαρδίου, ενώ το μη επεξεργασμένο κρέας δεν φάνηκε να ενοχοποιείται για τη συγκεκριμένη δράση.

Όσον αφορά στην καρδιακή ανεπάρκεια, οι μελέτες έδειξαν ότι τόσο το επεξεργασμένο όσο και το μη επεξεργασμένο κρέας αυξάνουν το κίνδυνο κατά 16%.

Μιλώντας, ωστόσο, για διαβήτη κύησης, το μη επεξεργασμένο κρέας συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ότι το επεξεργασμένο κρέας, και συγκεκριμένα, σε ποσοστό 100% ανά 100g κόκκινου κρέατος.

«Οι οδοί μέσω των οποίων μπορεί να οδηγήσει η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος στην εμφάνιση των παραπάνω νοσημάτων ποικίλουν. Η εμφάνιση υπέρτασης, ινσουλινοαντίστασης, τα υψηλότερα επίπεδα του ινσολινόφορφου αυξητικού παράγοντα (IGF-1) και η αύξηση των επιπέδων LDL χοληστερόλης, είναι μερικές περιπτώσεις όπου το κόκκινο κρέας έχει άμεση σχέση» υποστηρίζουν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι η αρνητική επίδραση του κόκκινου κρέατος παρουσιάζεται πιο έντονη στον δυτικό πολιτισμό, όπου η κατανάλωσή του είναι μεγαλύτερη.

Την ίδια στιγμή, ο κίνδυνος για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 φαίνεται να αυξάνεται κατά 16% ανά 100g μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και 44% ανά 50g επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος.

«Στο φάσμα των χρόνιων νοσημάτων που έχουν μελετηθεί σε σύγκριση με την αυξημένη κατανάλωση λιπαρών έρχεται να προστεθεί και ο σακχαρώδης διαβήτης, του οποίου τα περιστατικά τα τελευταία χρόνια, αυξάνονται εκθετικά. Ο διαβήτης τύπου 2 και οι επιπλοκές του αποτελούν μείζον παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, επηρεάζοντας σχεδόν όλους τους πληθυσμούς τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας» τονίζουν ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης Συντονιστής Δ/ντης Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital – Πρόεδρος Ε. ΚΟ. ΜΕ. Ν. και η  κ. Αναστασία Ταμπάκου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Υγιεινή η Μεσογειακή Διατροφή

«Όπως είναι γνωστό η Μεσογειακή Διατροφή θεωρείται σήμερα ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο. Περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φαγητών, τα οποία καταναλώνονται με μέτρο. Τυπικά, η Μεσογειακή Διατροφή είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και ζωικές πρωτεΐνες, υψηλή σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά και εμφανίζει επαρκή ισορροπία ωμέγα-6/ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Το συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής έχει συσχετιστεί με μεγάλη ευεργετική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα ζωής του πληθυσμού που την ακολουθεί.

Αρκετές μελέτες έχουν προσπαθήσει να ανακαλύψουν την αιτιολογική σχέση και τη βαρύτητα αυτής ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και στην εμφάνιση των χρόνιων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα», αναφέρουν οι ειδικοί.

Καρδιαγγειακές παθήσεις: Ποια τα κύρια αίτια

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις εξακολουθούν να αποτελούν τη νούμερο ένα αιτία θνησιμότητας μετα κύρια αίτια να είναι τα ακόλουθα:

  • διαταραχές λιπιδίων
  • ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση LDL-χοληστερόλης
  • υψηλή αρτηριακή πίεση
  • κάπνισμα
  • παχυσαρκία
  • διαβήτης
  • ανδρικό φύλο
  • σωματική αδράνεια

Συμπερασματικά, το κόκκινο κρέας και ιδιαίτερα το επεξεργασμένο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών επιπλοκών, κάτι που πλέον επιβεβαιώνεται από μια σειρά μελετών και μεταναλύσεων.

Όσον αφορά στη μεσογειακή διατροφή, «οι συστάσεις της όσον αφορά στο κρέας είναι η αναμφισβήτητη υγιής διατροφική απάντηση και στην περίπτωση του κόκκινου κρέατος», καταλήγουν ο κ.Μελιδώνης και η κ. Ταμπάκου.

Διαβάστε επίσης:

Γλαύκωμα: Συμβουλές προστασίας από την τύφλωση – 250.000 ασθενείς στην Ελλάδα, οι μισοί είναι αδιάγνωστοι

Πατούλης: Είναι ανάγκη να εντατικοποιηθεί  ο εμβολιασμός κατά της γρίπης και του Covid-19

Στα «κάγκελα» οι ψυχίατροι : «Η ομοφυλοφιλία δεν είναι ψυχική διαταραχή» απαντούν στον Μητροπολίτη Μεσόγαιας Νικόλαο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31