search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:06
MENU CLOSE

Εύη Χριστοφιλοπούλου στο topontiki.gr: «Ο Μητσοτάκης έχει φτιάξει μία ανοιχτή παράταξη – Το ΠΑΣΟΚ περιχαρακώνεται σε μηχανισμούς»

29.01.2024 16:41
mitsotakis-xristofilopoulou

Λίγες ώρες μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου και την επίσημη ένταξή της στην Νέα Δημοκρατία, η πρώην υπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου δίνει την πρώτη της συνέντευξη στο topontiki.gr και μιλάει για τους λόγους που την οδήγησαν στο να ενταχθεί και οργανικά στο κυβερνών κόμμα. Μιλάει επίσης για το πρώην κόμμα  της, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για την πιθανότητα να είναι υποψήφια ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Πότε ξεκίνησαν οι συζητήσεις σας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να ενταχθείτε στην Νέα Δημοκρατία;

Με τον πρωθυπουργό υπήρχε κατά καιρούς επικοινωνία, δεδομένου ότι συνυπήρξαμε στο ίδιο υπουργείο  και είχα την τιμή να συνεργαστώ μαζί του όταν ήταν υπουργός εκείνος και υφυπουργός εγώ  στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πριν δύο χρόνια, έχοντας αποστασιοποιηθεί εντελώς από τον παλιό μου πολιτικό χώρο, αρθρογράφησα επανειλημμένα γιατί το  θεώρησα χρέος μου, σχολιάζοντας θετικά  τις μεταρρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα,  το επόμενο βήμα θα ήταν να κάνω αυτό που έκανα κατά τη διάρκεια της  σημερινής συνάντησης με τον πρωθυπουργό. Να ενταχθώ δηλαδή επισήμως  στη Νέα Δημοκρατία, από τις επάλξεις της οποίας θεωρώ ότι έχω χρέος πλέον να υπερασπιστώ τις  πολιτικές που αλλάζουν την Ελλάδα, που ξεπερνούν διαδοχικές κρίσεις , που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να ζήσουμε καλύτερα σε μια  σύγχρονη εποχή. Το θεώρησα χρέος μου και ευθύνη μου.

Το βασικό για να αποφασίσετε την ένταξη σας στην Νέα Δημοκρατία ήταν ο πρωθυπουργός, το κυβερνητικό έργο που έχει γίνει μέχρι τώρα ή το πρόγραμμα της νέας τετραετίας;

Ήταν προφανώς  η σθεναρή στάση του πρωθυπουργού και η δυναμική του στα διεθνή φόρα, μαζί με τις πολύ σοβαρές αλλαγές που έχουν γίνει στη χώρα χάρη στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ήταν στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και που υλοποιούνται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει μια παράταξη η οποία είναι ανοιχτή και στο χώρο του κέντρου και στο χώρο τον φιλελεύθερο και θεωρώ ότι είναι η  παράταξη που μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά, δυνατά στην Ευρώπη, δυνατά στον κόσμο και γι αυτό πήρα αυτή  την απόφαση. Είναι καθαρά πολιτικοί οι λόγοι  της ένταξής μου στην Νέα Δημοκρατία, πέρα  φυσικά από την προσωπική μου εκτίμηση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.

Μου είπατε  ότι έχετε αποστασιοποιηθεί εδώ και καιρό από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν σκεφτήκατε ποτέ να επιστρέψετε εκεί και γιατί τελικά δεν  σας εκφράζει πια το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζει πια εδώ και πολύ καιρό. Θεωρώ ότι χρειάζεται τα κόμματα που τουλάχιστον είναι στο κέντρο, στην κεντροαριστερά και  στην κεντροδεξιά  να ανοίξουν ορίζοντες, να αναθεωρήσουν πολιτικές και όχι να περιχαρακώνονται σε παλαιού τύπου μηχανισμούς, όπως κάνει το σημερινό ΠΑΣΟΚ, παρά τη νέα του ηγεσία. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν θέλησα να επιστρέψω στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και  τελικά βλέπω ότι το ΠΑΣΟΚ λόγω αυτών των αιτιών μικραίνει σε ό,τι αφορά τους ορίζοντες και  τα όρια του. Επίσης ένας άλλος λόγος είναι ότι εγώ δεν θα συμφωνούσα ποτέ σε μια συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και εδώ οι λόγοι ήταν καθαρά πολιτικοί.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί η πληροφορία ότι θα είστε  υποψήφια στις ευρωεκλογές. Είναι κάτι που έχετε  συζητήσει με τον πρωθυπουργό. Είναι κάτι που θέλετε .

Θα ήταν εξαιρετική μου τιμή αν ήμουν στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Εφόσον ο πρωθυπουργός και τα αρμόδια όργανα της Νέας Δημοκρατίας το αποφασίσουν, θα είναι για μένα κάτι πολύ σημαντικό και θα είμαι στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Αλλιώς θα δώσετε τη μάχη ως απλός στρατιώτης της παράταξης;

Προφανώς δεν βάζω κανένα  όρο, ούτε επιδιώκω κάποια θέση. Θα αγωνιστώ όπου με χρειάζεται η παράταξη έτσι κι αλλιώς. Αν είμαι στο ευρωψηφοδέλτιο θα πρέπει να μπω και στον προσωπικό   εκλογικό αγώνα τον πιο κλασικό αν θέλετε. Όμως σε κάθε περίπτωση είτε είμαι, είτε δεν είμαι, θα δώσω με την μεγαλύτερη δύναμη την μάχη μου για την νίκη της Νέας Δημοκρατίας

Θεωρείται πως το γεγονός ότι είχατε μία συνεπή στάση με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις τα χρόνια  του ΣΥΡΙΖΑ και των μνημονίων είναι ένα διαβατήριο για να σας υποδεχτεί και να σας αποδεχθεί ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας;

Πιστεύω πως  ναι είναι  ένα διαβατήριο, αλλά θεωρώ ότι όλοι όσοι έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες οφείλουμε  να πλαισιώνουμε τα πολυσυλλεκτικά κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, ένα μεγάλο κόμμα, μια μεγάλη παράταξη. Έχει το συντηρητικό κομμάτι, έχει το φιλελεύθερο κομμάτι, έχει τους κεντρώους. Νομίζω ότι μπορώ να ενταχθώ δημιουργικά εκεί.

Από το πρωί μου τηλεφωνούν πολλοί άνθρωποι, όχι μόνο αυτοί που ανήκαν παλιά στον χώρο του  δημοκρατικού κέντρου,  αλλά και πολλοί από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι με καλωσορίζουν και αυτό μου δημιουργεί την ελπίδα και την αίσθηση ότι είμαι καλοδεχούμενη στην παράταξη

Και μία τελευταία ερώτηση. Ένα από τα εμβληματικά νομοσχέδια των τελευταίων ημερών είναι το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο. Ποια είναι η θέση σας  σε αυτό; Το στηρίζετε;  Θεωρείτε  ότι είναι πράγματι μια εμβληματική και φιλελεύθερη μεταρρύθμιση από την πλευρά της κυβέρνησης;

Είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ισότητας όλων μας.

Και εγώ είχα  τις ενστάσεις μου και δεν θα συμφωνούσα να υπάρχουν οι χαρακτηρισμοί γονέας 1 και γονέας 2  ούτε το θέμα της παρένθετης μητέρας με το οποίο διαφωνώ απολύτως  και για λόγους εκμετάλλευσης των γυναικών. Όμως  το νομοσχέδιο δεν βάζει τέτοια ζητήματα. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό το νομοσχέδιο, όπως κατατέθηκε, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο κινείται αυστηρά στο ζήτημα των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών  και των παιδιών τους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Και πιστεύω πως και αυτό το κομμάτι της κοινωνίας  μας πρέπει να έχει τα ίδια δικαιώματα με όλους μας.

Διαβάστε επίσης:

Αγροτικές κινητοποιήσεις: «Θέλουμε να αποφύγουμε την ένταση» λέει η κυβέρνηση

Κασσελάκης από το Πεντάγωνο: Ειλικρινής η ενημέρωση από τον Νίκο Δένδια

Σύσκεψη στο Μαξίμου για αγροτικές κινητοποιήσεις: «Δεν επιδιώκουμε την ένταση, ακούμε τα αιτήματα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:02