search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:48
MENU CLOSE

F -35: Ξεκινά η διαπραγμάτευση για 20 + 2, στην Αθήνα η επιστολή Μπλίνκεν – «Η Ελλάδα συμπαραγωγός των αμερικανικών φρεγατών Constellation»

29.01.2024 16:26
f-35_2601_1460-820_new
credit: AP

Στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας έφθασε η επιστολή του αμερικανού υπουργού Eξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν η οποία δίνει το πράσινο φως στην έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για την υπογραφή της σύμβασης πώλησης των F-35 στη χώρα μας.

Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας γνωστοποίησε ότι η απάντηση των Αμερικανών για τα 20+ 20 F-35, έφτασε στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο της συμφωνίας, και για την ώρα τα δύο μέρη βρίσκονται στο αρχικό σχέδιο κατάρτισης της συμφωνίας, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια.

Στα F-35 Βρισκόμαστε στο αρχικό σχέδιο κατάρτισης της συμφωνίας, είπε και παράλληλα, εκτός από τις συνομιλίες που αφορούν το «χτίσιμο» των ελληνικών μαχητικών 5ης γενιάς, τον οπλισμό που θα φέρουν αλλά και τις υποδομές που απαιτούνται να γίνουν στην Ανδραβίδα, αναφέρθηκε στον σχεδιασμό ναυπήγησης αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης «Constellation», στην Ελλάδα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του.

​Μίλησε για 7 νέες φρεγάτες, παρόμοιες σαν αυτές που έχει παραγγείλει το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Εφόσον υπάρξει η συμφωνία θα μπορούσε η Ελλάδα να κατασκευάσει εδώ στην Ελλάδα πλοία και αυτο να λειτουργήσει ως φάρος για το Πολεμικό Ναυτικό, είπε ο υπουργός Άμυνας.

Η Ελλάδα είχε αποστείλει στις ΗΠΑ αίτημα ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα των συγκεκριμένων πλοίων και το αμερικανικό ναυτικό έχει γνωμοδοτήσει θετικά, με επιστολή που έστειλε πριν από 3 ημέρες, στις 26/01, σύμφωνα με τον κ. Δένδια.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην κλάση παράκτιων περιπολικών LCS που παραλαμβάνει δωρεάν η Ελλάδα από τα αποθέματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και θα λειτουργήσουν ως «ενδιάμεση λύση» για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του Στόλου.

Διαβάστε επίσης:

Ορκίστηκε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καλογερόπουλος στη θέση Βαρβιτσιώτη

Αγροτικές κινητοποιήσεις: «Θέλουμε να αποφύγουμε την ένταση» λέει η κυβέρνηση

Κατώτατος μισθός: Σήμερα η τροπολογία στη Βουλή για την αύξησή του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 12:48