search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:09
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Σε αντιπολιτευτικούς ρυθμούς με ακρίβεια και ελληνοτουρκικά – Το «μιλιτέρ» πρόγραμμα Κασσελάκη και τα ερωτήματα προς Δένδια

29.01.2024 06:37
kasselakis new

Ανεβάζει τις αντιπολιτευτικές στροφές ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από μια μακρά περίοδο εσωκομματικών αναταράξεων οι οποίες τις τελευταίες μέρες έδειξαν να υποχωρούν. Με φόντο και τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δυσκολεύεται να ανακάμψει, αλλά παρουσιάζει πτωτικές τάσεις και φτωχές αντιπολιτευτικές επιδόσεις, επιχειρεί να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση.

Μετά την επίθεση σε Μητσοτάκη με νέο σποτ, για την ακρίβεια, το κράτος δικαίου, τις υποκλοπές και την ελευθερία του Τύπου, αλλά και την εγκληματικότητα και την καταστολή, στο κάδρο βάζει τώρα και τα ελληνοτουρκικά.

Εκ των πραγμάτων, καθώς ενάμιση μήνα μετά την Διακήρυξη των Αθηνών ο πρόεδρος Ερντογάν επιστρέφει σε επιθετικές δηλώσεις. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί τυχαίο πως αυτές σημειώθηκαν ένα 24ωρο αφότου έγινε γνωστή η ειδοποίηση Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο για την έγκριση από του υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ της πώλησης νέων F 16 και του εκσυγχρονισμού υφιστάμενων μαχητικών. Στο μεταξύ, ο αμερικανός ΥΠΕΞ είχε ειδοποιήσει το Κογκρέσο και για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F 35 – υπενθυμίζεται ότι συνάντηση μεταξύ του Άντονι Μπλίνκεν και του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε πραγματοποιηθεί στις 6 Ιανουαρίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιχειρεί υπό τον Κασσελάκη να αναδείξει «πατριωτικό» προφίλ ισορροπεί μεταξύ της θέσης του υπέρ της αμυντικής θωράκισης της χώρας και της άποψης πως αυτή πρέπει να κινείται σε λελογισμένο πλαίσιο, με διαφάνεια και στη βάση των πραγματικών αναγκών σύμφωνα με τις εισηγήσεις των επιτελείων και λαμβανομένης υπόψη της ευρύτερης οικονομικής συγκυρίας.

Από την άλλη, έχοντας κατηγορήσει στο πρόσφατο παρελθόν τον πρωθυπουργό ότι ακολουθεί προσωπική στρατηγική στα εθνικά, επιχειρεί να ρίξει φως στα σημεία της συμφωνίας για την πώληση των F35 και την παραχώρηση αμυντικού υλικού.

Ποιες εγγυήσεις έλαβε ο Μητσοτάκης από Μπλίνκεν

Ειδικότερα, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου χθες πως «ο αγώνας δεν τελείωσε ρίχνοντας τον εχθρό στη θάλασσα» ο ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι επαναπαύτηκε στην Διακήρυξη των Αθηνών και πως δεν έχει συγκροτημένη στρατηγική «για τη δέσμευση της Τουρκίας σε διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των αρχών καλής γειτονίας», με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνονται οι προειδοποιήσεις του πως «η Τουρκία θα επανέλθει στην ένταση και στις προκλήσεις αφού προηγουμένως έχει εξασφαλίσει αυτά που ζητά». 

Κι ακόμα, έθεσε εκ νέου το ερώτημα προς την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εάν «έχουν τεθεί όροι από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος πώλησης και εκσυγχρονισμού F16 που ενέκρινε». Τονίζοντας ταυτόχρονα πως «οι δηλώσεις των Προέδρων των Επιτροπών της Γερουσίας και του Κογκρέσου των ΗΠΑ» δεν περιέχουν «καμία απολύτως αναφορά στην επιβολή όρων για την μη χρήση των αεροσκαφών κατά της Ελλάδας και της Κύπρου», ως εκ τούτου «αποθρασύνουν τον κ. Ερντογάν».

Αυτό είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που αναμένεται να θέσει σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης στον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνάντησης που θα έχουν στο υπουργείο.

Τα 3 κριτήρια του ΣΥΡΙΖΑ

Εν όψει της σημερινής επίσκεψης ο Τομεάρχης Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, παρουσίασε χθες τις πτυχές επί των οποίων θα ζητήσει ενημέρωση ο πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.  

Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζεται στο αν τα προγράμματα αυτά:

–  ικανοποιούν υπαρκτές επιχειρησιακές ανάγκες στη βάση ενός ολοκληρωμένου και μελετημένου σχεδιασμού που να στηρίζεται στην προτεραιοποίηση, στις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων, στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και στην διαφάνεια

– είναι σε άμεση σύνδεση με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην καθίστανται απλοί πελάτες ξένων αμυντικών βιομηχανιών αλλά να δημιουργείται προστιθέμενη αξία για τη χώρα τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας και τεχνογνωσίας

– πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και της αναγκαίας ανάπτυξης του κοινωνικού της κράτους

Αποστολάκης: Δεν είναι «δωρεάν» ο «παρωχημένος» εξοπλισμός από ΗΠΑ

Παράλληλα, ο ναύαρχος Αποστολάκης έθιξε ακόμη τα εξής σημεία:

-Ότι ο «δωρεάν» εξοπλισμός από τις ΗΠΑ για τον οποίο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός δεν είναι στην πραγματικότητα δωρεάν: «τα εξοπλιστικά αυτά – που θεωρούνται παρωχημένα από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις – είναι βέβαιο ότι χρήζουν αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού προκειμένου να καταστούν επιχειρησιακά ικανά».

-έδειξε να αμφισβητεί τη σκοπιμότητα της αγοράς: «Δεν είναι βέβαιο δε ούτε ότι η απόκτησή τους βασίζεται στις ανάγκες των επιτελείων, ούτε ότι η στρατιωτική ηγεσία την θεωρεί χρήσιμη».

– επισήμανε  ότι «συζητάμε για μεγάλες επιπρόσθετες δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία όπου ο αριθμός των παραιτήσεων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένος» και σηματοδοτούν την ανάγκη για άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και οι οικογένειές τους.

Στις 9.30 η επίσκεψη στο Πεντάγωνο

Η συνάντηση του Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Δένδια θα πραγματοποιηθεί νωρίς το πρωί στις 9.30.

Στη συνέχεια θα παραμείνει στην «θεματική» της άμυνας με επίσκεψη στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (στις 11:00) και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας (στις 14:00).

Διαβάστε επίσης

Σύσκεψη στο Μαξίμου για αγροτικές κινητοποιήσεις: «Δεν επιδιώκουμε την ένταση, ακούμε τα αιτήματα»

Κικίλιας: «Αλλάζουν διαρκώς τα μετεωρολογικά δεδομένα, θα αποφασίσουμε σταδιακά ποιες θα είναι οι απαγορεύσεις»

Σκέρτσος για γάμο ομόφυλων: «Η αλλαγή αυτή δεν αφαιρεί τίποτα από τα δικαιώματα των πολλών»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:08