search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 05:19
MENU CLOSE

Νίκος Παππάς: Στη Θεσσαλία χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ – Δεν πρέπει να φύγουμε από την ευρωπαϊκή Αριστερά

30.01.2024 17:44
nikos_pappas_new

Στις κινητοποιήσεις των αγροτών, την ακρίβεια, αλλά και την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και τις δημοσκοπήσεις αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς μιλώντας στην Ναυτεμπορική TV και στην εκπομπή «Rush hour» της Νικόλ Λειβαδάρη.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στην Θεσσαλία, δεν έχουμε την τυπική ετήσια κινητοποίηση των αγροτών και πως χρειάζεται μια παρέμβαση τύπου σχεδίου Μάρσαλ. Σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δεν έχει καταφέρει να προβάλλει ως δύναμη πολιτικής αλλαγής και πως η νέα ηγεσία χρειάζεται χρόνο για να προετοιμαστεί μαζί με όλα τα στελέχη και τους βουλευτές για τις ευρωεκλογές, στις οποίες όπως είπε «όλοι κρινόμαστε».

Ειδικότερα, σε σχέση με το τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους αγρότες είπε πως «το προβληματικό είναι ότι η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να έχουμε την τυπική ετήσια κινητοποίηση των αγροτών». «Δεν πρόκειται για αυτό, η Θεσσαλία, η καρδιά της αγροτικής παραγωγής έχει υποστεί μια μεγάλη καταστροφή, εάν αυτό δεν γίνει κατανοητό, θα πηγαίνουμε με παραμετρικού τύπου παρεμβάσεις» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας:

«Τα δημοσιονομικά δεν είναι δυνατόν να τα θυμόμαστε κάθε φορά που μιλάμε είτε για τα Πανεπιστήμιά μας, είτε για τις αγροτικές ενισχύσεις, είτε για τις αποζημιώσεις και να τα ξεχνάμε κάθε φορά που ανοίγουμε τα θέματα των εξοπλισμών (…) Η κυβέρνηση θα μπορούσε να μην έχει μειώσει τον φόρο των χρηματιστηριακών συναλλαγών, να μην έχει μειώσει τον φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, να μην έχει δώσει φοροαπαλλαγή για τις γονικές παροχές μέχρι οκτακόσιες χιλιάδες ανά γονιό και ανά παιδί, υπάρχουν τρόποι να βρεθούν τα χρήματα».

Ο κ. Παππάς επισήμανε πως «η Ν.Δ. και η κυβέρνησή της δεν μπορεί να εγγυηθεί την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη». Όπως ανέφερε «για τη Θεσσαλία χρειάζεται μια μεγάλη παρέμβαση τύπου σχέδιο Μάρσαλ, υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και ευρωπαϊκοί πόροι αλλά και εθνικά κονδύλια τα οποία να διοχετευτούν εκεί».

Η ακρίβεια είναι εργαλείο για τη ΝΔ με διπλη χρησιμότητα

Ως προς την ακρίβεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «η κυβέρνηση δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους που τους έχουν μειώσει οι περισσότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση». «Έχει γίνει μια διατίμηση στο ποσοστό κέρδους σε κάποια είδη βασικής διατροφής, μόνο στο τελευταίο σκαλοπάτι, από τον χονδρέμπορο στο ράφι, εκεί το κακό έχει γίνει στην μεγαλύτερη του κλίμακα. Χρειάζεται διατίμηση του κέρδους και στα πρώτα στάδια εισαγωγής και διανομής των προϊόντων, ελέγχους και μείωση των έμμεσων φόρων» πρόσθεσε.

Τόνισε πως όπου εφαρμόστηκαν μέτρα «έχουμε, ειδικά στα τρόφιμα, όχι αποκλιμάκωση των τιμών αλλά μία πιο συμπιεσμένη πορεία του πληθωρισμού».

Είπε επίσης πως η κυβέρνηση δεν προχωρά στα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των έμμεσων φόρων γιατί ο πληθωρισμός αυτή τη στιγμή «είναι ένα εργαλείο με διπλή χρησιμότητα» για την ίδια. «Η πρώτη του χρησιμότητα είναι η συλλογή φορολογικών εσόδων» και η δεύτερη «είναι ότι η ακρίβεια είναι κι ένας μηχανισμός αναδιανομής. Η κυβέρνηση κινείται με την φιλοσοφία της βίαιης συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας στα χέρια πολύ λίγων επιχειρήσεων Η ακρίβεια δεν χτυπάει μόνο νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν την ακρίβεια, στην εφοδιαστική τους αλυσίδα, στις προμήθειές τους, στο κόστος ενέργειας και δυσκολεύονται να σταθούν σε μία αγορά η οποία ενδεχομένως έχει και ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά».

Η αναδιάταξη στο επιχειρείν, είπε, «είναι μία δεδηλωμένη στρατηγική. Το σχέδιο Πισσαρίδη ήταν το ευαγγέλιο το οποίο σέρβιρε το επιστημονικό ινστιτούτου του ΣΕΒ για πάρα πολλά χρόνια στη συζήτηση για την ελληνική οικονομία κι αυτό επισήμως έχει γίνει το ευαγγέλιο άσκησης οικονομικής πολιτικής που λέει ότι η μικρή και η μεσαία επιχείρηση είναι η κακοδαιμονία της Ελλάδας».

Ζήτημα η πολιτική αξιοπιστία

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις και το ότι η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλη κάμψη, είπε:

«Φθορά έχει, θα είχε ακόμη περισσότερο αν υπήρχε μια εναλλακτική που να μπορέσει ο κόσμος να την προβάλει στο μέλλον ως δυνατότητα πολιτικής αλλαγής, κι αυτό δεν το ‘χουμε καταφέρει. Δεν το χουμε καταφέρει, δεν θα κοροϊδευόμαστε. Όχι με όρους προγράμματος, διότι πρόγραμμα μπορείς να έχεις και να είναι άρτιο μελετημένο μετρημένο, κοστολογημένο. Το ζήτημα είναι αν είσαι αξιόπιστος πολιτικά, εάν δίνεις την εικόνα και έχεις και την ουσία πολιτικής ισχύος που να προβάλλεται στο άμεσο μέλλον ως δυνατότητα πολιτικής αλλαγής. Εκεί πρέπει να δουλέψουμε και για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε και οργανωμένη εξωστρέφεια και πρωτοβουλίες που έχουν αρχή, μέση και τέλος, να δείξουμε – διότι κακά τα ψέματα βγαίνουμε από μία περίοδο μεγάλων δυσκολιών ως χώρος – ότι έχουμε τρόπο να ασχοληθούμε με τα προβλήματα του κόσμου πιο συστηματικά».

Πολιτική αλλαγή μόνο μέσα από την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ

Στο ερώτημα αν το θέμα  που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συνολικό ή ηγεσίας, με δεδομένα και τα δημοσκοπικά ευρήματα για την καταλληλόλητα Κασσελάκη αλλά και αυτή του Ανδρουλάκη έναντι αυτής του πρωθυπουργού ο Νίκος Παππάς σημείωσε πως «Βεβαίως και τα πρόσωπα βάζουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, αλλά εδώ έχουμε μία αποτύπωση ενός μεγέθους, το οποίο γεννάται από τον συνολικό πολιτικό συσχετισμό, τον οποίο πρέπει να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε». Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε «χρειάζεται χρόνο για να προετοιμάσει μαζί με όλους εμάς τον αγώνα που έχουμε μπροστά μας για τις ευρωεκλογές, έχουμε πάρα πολύ σοβαρά όπλα εκεί. Χρειάζεται η αξιοποίηση όλων των στελεχών, χρειάζεται η οργανωμένη εξωστρέφεια, χρειάζεται η ιεράρχηση στα μέτωπα τα οποία ανοίγουμε και νομίζω ότι εάν αυτά τα πετύχουμε, θα μπορέσει μετά τις ευρωεκλογές να ανοίξει και το πολιτικό παιχνίδι». Από εκεί και πέρα για το αν και η ηγεσία θα κριθεί στις εκλογές, απάντησε «όλοι μας κρινόμαστε, αλίμονο, είναι μία πολιτική μάχη».

Σε σχέση με το ζήτημα που έχει ανοίξει εσχάτως για το αν βλέπει εξελίξεις στην  κεντροαριστερά σημείωσε πως «ο μόνος τρόπος για να υπάρξουν εξελίξεις που και το πολιτικό παιχνίδι θα το ανοίξουν και θα βάλουν επί τάπητος το ζήτημα της πολιτικής αλλαγής είναι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ». Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης, είπε, «έχει εξηγήσει ότι, τον απασχολεί κυρίως το να υπερβεί τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές».

«Ο Μητσοτάκης σε κάθε δύσκολη στροφή κόβει λουλούδια απ’ τον κήπο του ΠΑΣΟΚ»

«Δυστυχώς ή ευτυχώς το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική δύναμη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, κι όχι γιατί, λένε κάποιοι είναι τα όρια της αντιπολίτευσης που μπορεί να ασκήσει ο κ. Ανδρουλάκης, δεν το ξέρω αυτό, μένει να αποδειχθεί, αλλά κυρίως, αυτό που τεκμαίρεται, και από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, σε κάθε δύσκολη στροφή για τον κ. Μητσοτάκη, βγαίνει στον κήπο του ΠΑΣΟΚ και κόβει μερικά λουλούδια και παίρνει στελέχη». Όταν ο Μητσοτάκης με χαρακτηριστική άνεση κάθε ένα με δύο μήνες θα κάνει κι από μία μεταγραφή, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό καθιστά αδύνατο το να γίνει το ΠΑΣΟΚ ανταγωνιστική δύναμη στη ΝΔ.

Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μετακινηθεί στους ευρωσοσιαλιστές υπογράμμισε: «Τη σχέση μας με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές πρέπει να την εμβαθύνουμε δεν πρέπει να αποχωρήσουμε από τα αριστερά, αυτή είναι η γνώμη μου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να απεμπολήσει ένα πολύτιμο κομμάτι της περιουσίας του που είναι ότι μπορεί να συνομιλεί και με τα κόμματα της αριστεράς και των πρασίνων και των σοσιαλιστών στην Ευρώπη».

Όσο για το αν είναι καλύτερα ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την διάσπαση ανέφερε πως τώρα «έχει μεγαλύτερη ομοιογένεια», έχει στοιχεία συνοχής, «έχουμε αναβαθμίσει συστηματικά τη δουλειά μας υπάρχουν πάρα πολλά βήματα που πρέπει να κάνουμε, ειδικά στα θέματα της ατζέντας και του πως μπορούμε εμείς να διαμορφώνουμε τα πολιτικά γεγονότα και θα κριθούμε όλοι στις επόμενες πολιτικές στροφές».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική: Ύποπτη ψευδορκίας η κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Hellenic Train

Αποκαρδιωτικά στοιχεία για την διαφθορά στην Ελλάδα – Ουραγός στην ΕΕ, με κρίση κράτους δικαίου

Λιάνα Κανέλλη: «Κατέληξα διασωληνωμένη και στα όρια» – Το κείμενο για την περιπέτεια υγείας της

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 01:34