search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58
MENU CLOSE

Μήνυμα Γεραπετρίτη στη Βόρεια Μακεδονία:  Παρακολουθούμε την τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

31.01.2024 10:58
gerapetritis-12

Με τη βούληση της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονικά ορόσημα συνέδεσε την επικύρωση από τη Βουλή των τριών μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Ο υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του προέδρου της Νίκης Δημήτρη Νατσιού με αντικείμενο τις «εγκληματικές ενέργειες κατά του Ηγουμένου Γέροντος Ιουστίνου της Ιεράς Μονής Αγίας Φωτεινής στο Φρέαρ του Ιακώβ και άλλων κληρικών στην Αγία Γη» και την αναφορά του ότι η γειτονική χώρα για τη Νίκη και «τον λαό θα παραμείνουν Σκόπια», έστειλε σαφές μήνυμα στη γείτονα ότι η Ελλάδα παρακολουθεί την τήρηση των όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών και θα είναι αυστηρή σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις της. «Τα μνημόνια που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή εξαρτώνται απολύτως από την τήρηση της συμφωνίας», είπε. 

Στην απάντησή του ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επανέλαβε την πάγια θέση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς από οποιοδήποτε από τα μέλη. «Έχει ξεκαθαριστεί από τη ΝΔ. Συνταγματικά είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε τη συνθήκη, παρακολουθούμε όμως την αυστηρή τήρηση των διαλαμβανομένων», ανέφερε. 

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας αμέσως μετά σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξανδρου Καζαμία από την Πλεύση Ελευθερίας για τη «θέση της ελληνικής Κυβέρνησης μετά την Απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης κατά του Ισραήλ για παραβιάσεις της Συνθήκης Γενοκτονίας στη Γάζα», ανέφερε πως αποτελεί στάση αρχής για την κυβέρνηση η βιώσιμη διακοπή των εχθροπραξιών. Σημείωσε ότι «γίνονται πολύ μεγάλες προσπάθειες για να υπάρξει βιώσιμη ειρήνευση» και ότι «πρέπει να υπάρξει πίεση προς όλα τα μέρη για διακοπή εχθροπραξιών. Πίεση και προς τις δυο πλευρές. Μπορεί να φαίνεται ότι το Ισραήλ υπερβαίνει τα όρια της αυστηρότητας του, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται όμηροι». 

Διαβάστε επίσης:

Μαρινάκης: «Η χρηματοδότηση αυξήθηκε 50% για τα δημόσια πανεπιστήμια» – «Η Ελλάδα τελευταία στην Ευρώπη» απαντά η Αυγέρη

Κασσελάκης: Οι οκτώ προτάσεις για αγρότες και κτηνοτρόφους – «Είμαστε μαζί σας»

Κόμμα ιδρύει ο Ανδρέας Λοβέρδος πριν τις ευρωεκλογές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58