search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 17:21
MENU CLOSE

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ – «Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Μπορέλ

03.02.2024 21:40
OHE

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, για τα πλήγματα που διεξάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ και τη Συρία, ανακοίνωσαν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 4 το μεσημέρι στη Νέα Υόρκη (23.00 ώρα Ελλάδας), δήλωσαν αυτές οι πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι κατήγγειλε σήμερα τις επιθέσεις αυτές ως «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια».

Μπορέλ: «Όλοι πρέπει να αποφύγουν την κλιμάκωση»

«Ο καθένας πρέπει να αποφύγει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και να καταλάβει ότι μια σπίθα μπορεί να προκαλέσει ένα πιο σοβαρό επεισόδιο», προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τα αμερικανικά πλήγματα στη Συρία και το Ιράκ τη χθεσινή νύχτα.

«Τα αμερικανικά πλήγματα ήταν αναμενόμενα, μάλιστα είχαν ανακοινωθεί», υπογράμμισε και τόνισε: «Όλοι πρέπει να προσπαθήσουν να αποτρέψουν μια κατάσταση που μπορεί να γίνει εκρηκτική».

Μιλώντας γενικότερα για την κατάσταση στη Γάζα, τον νότιο Λίβανο και τα πλήγματα στο Ιράκ και τη Συρία, ο Μπορέλ προειδοποίησε για τον κίνδυνο κλιμάκωσης: «Η Μέση Ανατολή είναι ένα καζάνι που βράζει και μπορεί να εκραγεί».

Χαμάς: «Οι ΗΠΑ ρίχνουν λάδι στη φωτιά»

Νωρίτερα, η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς καταδίκασε τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στη Συρία και στο Ιράκ εκτιμώντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «βάζουν λάδι στη φωτιά» στη Μέση Ανατολή και πως φέρουν πλήρως την ευθύνη για τυχόν αντίποινα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν την ευθύνη των συνεπειών αυτής της στυγνής επίθεσης κατά του Ιράκ και της Συρίας, που ρίχνει λάδι στη φωτιά», ανέφερε σε μια ανακοίνωση στα αγγλικά η Χαμάς.

«Δηλώνουμε πως η περιοχή δεν θα βρει ούτε τη σταθερότητα ούτε την ειρήνη όσο δεν σταματούν η σιωνιστική [ισραηλινή] επίθεση, τα εγκλήματα γενοκτονίας και η εθνοκάθαρση εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε η οργάνωση.

Σημειώνεται πως τα αμερικανικά πλήγματα στο δυτικό Ιράκ, που πραγματοποιήθηκαν χθες εναντίον ένοπλων φιλοϊρανικών ομάδων, προκάλεσαν τουλάχιστον 16 νεκρούς, μεταξύ των οποίων άμαχοι, σύμφωνα με έναν επίσημο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μπάσεμ αλ-Αουάντι.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο – σοκ: Τούρκος ταξιτζής δολοφονεί Βρετανίδα και αυτοπυροβολείται – Είχε εμμονή μαζί της

Β. Ιρλανδία: Ιστορικό ορόσημο – Για πρώτη φορά πρωθυπουργός από το εθνικιστικό Σιν Φέιν

Σερβία: Σάλος με την αθώωση 4 πρώην μέλων της κρατικής ασφάλειας για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σλάβκο Τσουρούβια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 17:17