search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:51
MENU CLOSE

Δημήτρης Τσιόδρας: Στον προθάλαμο της ευρωλίστας της ΝΔ – Τέσσερις Επίτροποι στην παρουσίαση του βιβλίου του

05.02.2024 06:51
τσιοδρασ νες

Οι ευρωεκλογές κοντοζυγώνουν και τα κόμματα «γεμίζουν» τις ευρωλίστες τους. Στον προθάλαμο αυτής της ΝΔ βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Το γεγονός αυτό θα πιστοποιήσει άραγε και η παρουσίαση του βιβλίου του «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος» (εκδ. Μίνωας),σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής; Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για μια απλή παρουσίαση βιβλίου, αλλά για ένα πολιτικό event που θα φέρει στον ίδιο χώρο, τέσσερις πρώην Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης – από διαφορετικους πολιτικούς χώρους – αλλά και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί για το βιβλίο του κ. Τσιόδρα θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση στην οποία μετέχουν οι πρώην Επίτροποι της Ελλάδας στην ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μαρία Δαμανάκη, Σταύρος Δήμας και Αννα Διαμαντοπούλου. Παρέμβαση θα πραγματοποιήσει και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η σύμβουλος του πρωθυπουργού για διεθνή θέματα, Αριστοτελία
Πελώνη. 

Ο κ. Τσιόδρας, από το 2019 στο Μαξίμου ως διευθυντής του γραφείου Τύπου, έχει πίσω του μακρά διαδρομή στη δημοσιογραφία και σπουδές στις πολιτικές επιστήμες και στις διεθνείς σχέσεις.

 Από τον τίτλο ήδη του βιβλίου του, ο κ. Τσιόδρας δηλώνει το θέμα και την οπτική του γι’ αυτό: ο δρόμος για να γίνει πραγματικότητα το όραμα της ενωμένης Ευρώπης ηταν απ’ αρχής και συνεχίζει να είναι δύσβατος, ανηφορικός και διόλου ανέφελος.

Η ωραία και εξαιρετικά φιλόδοξη περιπέτεια, που ξεκίνησε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μένει πάντοτε ανοιχτή –βεβαιότητες και νομοτέλειες δεν χωρούν εδώ.
 
Το βιβλίο ξεκινάει από τη γέννηση της ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης και καταγράφει τις διαμάχες στο εσωτερικό της Ενωσης και τις κομβικές στιγμές που καθόρισαν την πορεία της.

Περιγράφει τους εθνικούς ανταγωνισμούς, τις διαφωνίες, τους συμβιβασμούς, ακόμη και τα πισωγυρίσματα –με το ερευνητικό ενδιαφέρον στραμμένο και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο:

Το πρώτο σχέδιο για την αμυντική ενοποίηση στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και το ατυχές τέλος του.

Τη διαμάχη, στη δεκαετία του ’60, για τη δημιουργία κοινού νομίσματος και τις διαφορές στην οικονομική φιλοσοφία Γαλλίας–Γερμανίας. Τις αντιδράσεις Γαλλίας και Βρετανίας στην επανένωση της Γερμανίας και το παζάρι για το κοινό νόμισμα. Τις μεγάλες ελπίδες και το ναυάγιο (τελικά) του ευρωσυντάγματος. Την κρίση της ευρωζώνης και την αντιμετώπισή της. Το Brexit και τις επιπτώσεις του. Τον ρόλο της Γερμανίας και τους φόβους για τη ισχύ της.

Τη μείωση του ειδικού βάρους της Ευρώπης στο παγκόσμιο σύστημα σήμερα. Τις νέες προκλήσεις ασφαλείας, τις φυγόκεντρες τάσεις και τον ευρωσκεπτικισμό που αναπτύσσεται απειλητικά στο εσωτερικό πολλών χωρών-μελών.

 Ο κ. Τσιόδρας ασχολείται παράλληλα με τις «ελληνικές περιπέτειες», που σφράγισαν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας: από τον μεγάλο στόχο του Κωνσταντίνου Καραμανλή για ένταξη στην ΕΟΚ, την ευρωπαϊκή στροφή του Ανδρέα Παπανδρέου, την οικονομική κρίση, τη μεγάλη περιπέτεια του 2015 στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσα ακολούθησαν μετά το 2019, με την εκλογή στην πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 Το συμπέρασμα–θέση του συγγραφέα συνοψίζεται ως εξής: «Η ευρωπαϊκή ιδέα μπορεί να αποκτήσει νέα πνοή, μόνο αν υπάρχει σαφής στόχος και γίνει υπόθεση των πολιτών. Τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο.

Οι εξελίξεις θα λάβουν τη μορφή που θα τους δώσουν οι ευρωπαίοι πολίτες και οι ευρωπαϊκές ηγεσίες. Ένα καλύτερο μέλλον για όλους περνάει μέσα από την κοινή πορεία».

 Η εκδήλωση θα λάβει χώρα σήμερα, Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, στις 19.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, αίθουσα Banquet).

Διαβάστε επίσης

Στέφανος Κασσελάκης: «Έχουμε γίνει η χώρα που δεν σπουδάζει τα παιδιά της»

Στέφανος Κασσελάκης: Δείτε LIVE την ομιλία στην Κοζάνη

Παύλος Μαρινάκης για τον βανδαλισμό εκκλησίας στη Λάρισα: «Βαθιά προσβλητικό, τον λόγο έχουν οι αρμόδιες αρχές»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:46