search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:35
MENU CLOSE

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Θ. Ψαλτοπούλου στο topontiki.gr: 24 θάνατοι από στρεπτόκοκκο είναι μεγάλος αριθμός – Μπορεί να φταίει η έξαρση των άλλων ιώσεων

06.02.2024 14:51
nosokomeio-new

Σοκ στο πανελλήνιο έχουν προκαλέσει τα 24 θανατηφόρα κρούσματα από στρεπτόκοκκο τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας, με αποκορύφωμα την τραγική κατάληξη του 9χρονου κοριτσιού από το Διδυμότειχο χθες αλλά και τον 28χρονο στη Λάρισα, που πέθανε την περασμένη Παρασκευή, από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο.

Τι συμβαίνει, τελικά, με τον στρεπτόκοκκο στην Ελλάδα; Γιατί έχουμε τόσα πολλά κρούσματα από τις αρχές του 2023 έως και σήμερα; Μήπως σχετίζονται με την έξαρση των άλλων λοιμώξεων όπως η γρίπη, ο κορωνοϊός, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), που έχουν στείλει χιλιάδες μικρούς και μεγάλους στα νοσοκομεία αυτό το χειμώνα;

Απαντήσεις σε αυτές και άλλες ερωτήσεις δίνει στο topontiki.gr η καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου Παθολόγος Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας.

«Φέτος υπάρχει μεγαλύτερη έξαρση τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας. Μάλιστα για την Ελλάδα οι 24 θάνατοι από στρεπτόκοκκο, που έχουν καταγράφει από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου έως σήμερα, είναι πολύ μεγάλος αριθμός και μας ανησυχεί. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Μια από αυτές θα μπορούσε να είναι η έξαρση των εποχικών ιώσεων όπως η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυριακός ιός (RSV), η λοίμωξη Covid-19, ρινοϊοί, αδενοϊοί κλπ. Για παράδειγμα, εάν ένα παιδί ή ενήλικας, είχε νοσήσει από μια τέτοια ίωση και ο στρεπτόκοκκος βρήκε το ανοσοποιητικό του σύστημα αποδυναμωμένο, τότε δεν αποκλείεται αυτό το περιστατικό να εξελιχτεί άσχημα».

Όσον αφορά στην 9χρονη που κατέληξε τόσο γρήγορα στο νοσοκομείο του Διδυμοτείχου από λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια από στρεπτόκοκκο, όπως αποκάλυψε το πόρισμα του ιατροδικαστή, η κυρία Ψαλτοπούλου διευκρίνισε ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διερευνηθεί πόσο έγκαιρα μεταφέρθηκε το παιδί στο νοσοκομείο.

«Πρέπει να γνωρίζουμε εάν είχε μέρες πυρετό και πότε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο,  ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα αυτού του περιστατικού».

Πάντως, σύμφωνα με την ίδια, οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση στην περίπτωση που το παιδί τους εμφανίσει υψηλό πυρετό και φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, κακουχία, ανορεξία ή κάποιο εξάνθημα. Τότε θα πρέπει να σπεύσουν στο γιατρό χωρίς καμία καθυστέρηση:

«Οι παιδίατροι μας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο παιδίατρος θα κάνει αμέσως το strep test και εάν βγει θετικό, θα χορηγήσει άμεσα αντιβίωση, η οποία προστατεύει το παιδί από σοβαρές επιπλοκές και ιδιαίτερα από αυτές τις σπάνιες θανατηφόρες συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει ο στρεπτόκοκκος».

Να σημειωθεί ότι μετά την πανδημία οι παιδίατροι είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και καταγράφουν και τα κρούσματα του στρεπτόκοκκου, γεγονός που δεν γίνονταν παλαιότερα, όπως μας είπε η γιατρός: «Παλιά μπορεί να έδιναν μια αντιβίωση και να έστελναν το παιδί στο σπίτι. Τώρα είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι, κάνουν αμέσως strep test και δίνουν αναλυτικές οδηγίες στους γονείς για το τι πρέπει να κάνουν».

Σημειώνεται ότι πλέον με την καταγραφή των κρουσμάτων -θανατηφόρων και μη- του στρεπτόκοκκου, υπάρχει μια καλύτερη επιδημιολογική εικόνα της νόσου στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης:

Η ανάλυση του πλήρους γονιδιώματος του όγκου οδηγεί στην Ιατρική ακριβείας

ΕΟΔΥ: 22 θάνατοι από στρεπτόκοκκο, οι 12 σε παιδιά – Τι κάνουμε σε περίπτωση που υπάρχουν κρούσματα σε παιδικό σταθμό και σχολείο

Διδυμότειχο: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον θάνατο της 9χρονης από στρεπτόκοκκο – Παρουσίασε επεισόδιο αιμόπτυσης και απώλεια συνείδησης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:29