search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 12:14
MENU CLOSE

Τεμπονέρας: Δεν είναι προσωπική μου κίνηση η εκδήλωση με Χριστοδουλάκη και Αχτσιόγλου – Τι είπε για την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

08.02.2024 16:35
temponeras 543- new

Το πλαίσιο της εκδήλωσης με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη αλλά και ένα περίγραμμα των όσων συζήτησε χθες κατά την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα παρουσίασε ο Διονύσης Τεμπονέρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά την χθεσινή συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό στο γραφείο του στην Αμαλίας, ο Διονύσης Τεμπονέρας ανέφερε πως «είναι μια συζήτηση η οποία έχει γίνει αρκετές φορές», καθώς «υπάρχει μια μεγάλη εκτίμηση στον πρώην πρωθυπουργό, σέβομαι απολύτως την μεγάλη του εμπειρία, την πολιτική του αντίληψη». «Η συζήτηση για ευρύτερα προβλήματα που αφορούν και τις εξελίξεις στην Ευρώπη, τα μεγάλα ζητήματα τα οποία απασχολούν τον δημοκρατικό κόσμο, εννοώ την άνοδο της ακροδεξιάς» αλλά και τα ζητήματα «τα οποία απασχολούν την δική μας επικαιρότητα το αγροτικό, τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, είναι ζητήματα τα οποία κουβεντιάζουμε και τα οποία πρέπει να κουβεντιάζουμε. Κι εκεί βεβαίως χρειάζομαι πάντα, το λέω και μ’ έναν προσωπικό τόνο, και την συμβολή του και την πλούσια εμπειρία του».

Οι διεργασίες βάσης και το παράδειγμα της εκλογής Δούκα

Ως προς την εκδήλωση, το πολιτικό πλαίσιο και το σκεπτικό με το οποίο αυτή γίνεται ανέφερε καταρχάς πως «δεν πρόκειται για προσωπική κίνηση δική μου» αλλά γίνεται υπό την αιγίδα της ΕΦΣΥΝ, με την συμμετοχή του Μανώλη Χριστοδουλάκη και της Έφης Αχτσιόγλου.

Σημείωσε πως η εκδήλωση αυτή έρχεται «σε συνέχεια ενός κειμένου συμβολής που έχει κατατεθεί στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου, και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε όλες τις οργανώσεις της χώρας, ο τίτλος του κειμένου είναι Μέτωπο Δημοκρατίας». Αφετηρία του κειμένου αυτού, είπε, είναι η αναγνώριση μιας πραγματικότητας που υπάρχει στη χώρα αυτή τη στιγμή, ότι δηλαδή το πολιτικό σύστημα βιώνει συνθήκες «καχεκτικής ισορροπίας». Από τη μία, δηλαδή, «υπάρχει ένα πολύ ισχυρό κόμμα στα δεξιά του πολιτικού φάσματος και από την άλλη μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση».

«Για να ανατραπεί αυτή η εύθραυστη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη» συνέχισε «πρέπει να προκύψει αυτό που αρχίζει και αχνοφαίνεται με βάση τις διεργασίες στην κοινωνία» (αγρότες, φοιτητές). Δηλαδή μια «κοινωνική κινητικότητα» που «πρέπει να προκύψει με διεργασίες βάσης». Σε καμία περίπτωση, διευκρίνισε,«δεν μιλάω για συγκολλήσεις κομμάτων και ενώσεις κορυφής, αλλά σε προγραμματική συνεργασία επί του πεδίου». Ως ένα τέτοιο παράδειγμα έφερε την εκλογή Χάρη Δούκα στον Δήμο Αθηναίων που έσπασε την δήθεν αδιαμφισβήτητη κυριαρχία Μπακογιάννη, χάρη βέβαια και στην συνεργασία και συμβολή του Κώστα Ζαχαριάδη. Αυτό ήταν ένα απτό παράδειγμα μιας «κίνησης μαζών που οδήγησε σε μια προοδευτική λύση στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας».

Πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή άλλα πεδία προγραμματικής σύγκλισης είναι το νομοσχέδιο για μη κρατικά πανεπιστήμια όπου η νεολαία ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ αλλά και άλλες νεολαίες άλλων κομμάτων είναι αναφανδόν ενάντια, «παρά το ότι ηγεσίες τους κρατούν επαμφοτερίζουσα στάση». Αρά, «εδώ η δημοκρατία και η κοινωνική διεργασία είναι εκείνη που καθορίζει τις εξελίξεις».

«Να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα χωρίς ανασφάλειες»

«Κατά τη γνώμη μου» τόνισε «αυτή είναι η λύση αν θέλουμε το επόμενο διάστημα να πορευτούμε σε μια πορεία ανατροπής της δεξιάς» όχι με την έννοια των προσώπων αλλά των δεξιών πολιτικών.

Και οι διεργασίες για αυτή την ανατροπή «απαιτούν πρόγραμμα, απαιτούν συνθέσεις, απαιτούν υπερβάσεις, απαιτούν να αναγνωρίσουμε καταρχήν την πραγματικότητα και μακριά από πολιτικές ανασφάλειες, να συζητήσουμε κάτι το οποίο συζητά η ίδια η κοινωνία».

«Άρα η εκδήλωση αυτή τι έρχεται να κάνει; Να συμφωνήσουμε και να διαφωνήσουμε   – γιατί είναι σίγουρο ότι και θα διαφωνήσουμε οι τρεις συνομιλητές στην εκδήλωση αυτή – για κάτι το οποίο είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα».

Στο μεταξύ, απαντώντας στις επικρίσεις, παρέπεμψε σε παραδείγματα όπου οι δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς είναι μαζί, όπως στο ψηφοδέλτιο της ΕΣΗΕΑ (εκλογές δημοσιογράφων) ή σε αυτοδιοικητικά σχήματα, κλπ. Παρέπεμψε επίσης σε μία ακόμη εκδήλωση που γίνεται με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, στην Θεσσαλονίκη (Γλαβίνας, Μυλόπουλος, Πέρκα) για τα θέματα της αυτοδιοίκησης.

«Να στηρίξουμε το σπίτι μας, τον ΣΥΡΙΖΑ»

Τόνισε δε πως η πρωτοβουλία του στοχεύει στην ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί ενδεχομένως με την Κύπρο και την Γαλλία είναι οι μοναδικές περιπτώσεις στην Ευρώπη όπου το πολιτικό εγχείρημα της αριστεράς καταφέρνει και αποκτά σάρκα και οστά. Άρα πρέπει να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να στηρίξουμε το σπίτι μας ακριβώς για να δώσουμε έμφαση στο εγχείρημα αυτό. Λέω λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι επισπεύδων και πρωταγωνιστής στην διαδικασία αυτή αναζήτησης της ανατροπής της δεξιάς».

Κληθείς να απαντήσει στην ένσταση που του τίθεται από τους επικριτές του, ότι η Έφη Αχτσιόγλου αποχώρησε πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ επομένως για ποια σύνθεση μιλάμε, απάντησε καταρχάς πως «η ιστορία της αριστεράς είναι μακρά και είναι μια πορεία και διασπάσεων αλλά και συνθέσεων».

«Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να ενώσει, σε αυτό το υπόδειγμα πρέπει να χτίσουμε, έτσι πήραμε την εξουσία»

Παρέπεμψε δε στο ξεκίνημα της κυβερνητικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε το 2012 και δημιουργήθηκε πάνω στη βάση μιας μεγάλης σύνθεσης, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας, με το αίτημα της κυβέρνησης της αριστεράς κατάφερε να ενώσει και να συπειρώσει δυνάμεις και ρεύματα οι οποίες προέρχονται από διαφορετικές κομματικές αφετηρίες, από την κομουνιστογενή παράδοση, τον δημοκρατικό σοσιαλισμό, με τον οποίο συναντηθήκαμε και καταφέραμε και πήραμε την εξουσία του 2015, τον χώρο της οικολογίας και των κινημάτων. Είναι στο dna του ΣΥΡΙΖΑ αυτή η ευρύτερη συσπείρωση κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών, με αυτό το υπόδειγμα πήραμε την κυβέρνηση, και πάνω σε αυτό πρέπει να χτίσουμε την εκλογική και πολιτική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Αυτή η διαδικασία περνά φυσικά μόνο μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής σε αυτό». Εξέφρασε δεν την βεβαιότητα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πολιτικά και εκλογικά κερδισμένος να προχωρήσει και χτίσει πάνω σε αυτή την «σύνθεση και υπέρβαση», «χωρίς πολιτικές ανασφάλειες, χωρίς αφορισμούς, χωρίς κομματικές περιχαρακώσεις».  

Διαβάστε επίσης:

Τέμπη: Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Μαρία Καρυστιανού και άλλοι συγγενείς θυμάτων για «να ακουστούν»

Στα μπλόκα των αγροτών ο Κουτσούμπας: «Ο αγώνας τους είναι δίκαιος, να υλοποιηθούν εδώ και τώρα τα αιτήματα τους»

Ανδρουλάκης: Είναι ντροπιαστικό, για πρώτη φορά μετά το 1981, μια κυβέρνηση να εκθέτει κατ’ αυτόν τον τρόπο την πατρίδα μας 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 12:05