search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 07:19
MENU CLOSE

Έβερεστ: Το ψηλότερο βουνό θυμίζει… σκουπιδότοπο – Οι ορειβάτες διατάσσονται να κουβαλούν τα… περιττώματά τους (photo/videos)

09.02.2024 16:30
everest_skoupidia_0902_1920-1080_new
credit: AP

Είναι το όνειρο του κάθε ορειβάτη να ανέβει στην κορυφή του Έβερεστ, αλλά στο εξής θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να τηρούν κάποιους νέους κανόνες. Κανόνες που επιβάλλονται επειδή το υψηλότερο βουνό του κόσμου… βρωμάει και ζέχνει…

«Τα βουνά μας άρχισαν να βρωμούν», λέει χαρακτηριστικά ο Μίνγκμα Σέρπα, πρόεδρος της κοινότητας Πασάνγκ Λαμού, στο BBC.

Μέχρι τώρα οι ορειβάτες συνήθιζαν να σκάβουν λακκούβες στο βουνό για να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές τους ανάγκες, ή απλά πήγαιναν κάπου… απόμερα. Όμως με τις θερμοκρασίες να πέφτουν μέχρι τους -60 βαθμούς Κελσίου δεν γίνεται πλήρης αποσύνθεση των ανθρώπινων κοπράνων.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα η κοινότητα Πασάνγκ Λαμού αποφάσισε να υποχρεώνει τους ορειβάτες να εφοδιάζονται με ειδικές συσκευασίες για την συγκέντρωση των κοπράνων, που με ευθύνη των ορειβατών θα μεταφέρονται στην κατασκήνωση βάσης.

Μπορεί η ιδέα της μεταφοράς των κοπράνων να είναι αηδιαστική, αλλά οι ειδικές συσκευασίες που κυκλοφορούν είναι όσο γίνεται πιο διακριτικές και αποτελεσματικές.

Σύμφωνα με το BBC, τα χημικά που περιέχουν αυτές οι ειδικές συσκευασίες όχι μόνο στερεοποιούν τα απόβλητα, αλλά τα καθιστούν και άοσμα. Η κάθε συσκευασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πέντε με έξι φορές, άρα ο ορειβάτης μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του με δύο τέτοιες συσκευασίες επισκεπτόμενος το Έβερεστ.

Οι συσκευασίες αυτές έχουν δοκιμαστεί από τους ορειβάτες που ανεβαίνουν στο όρος Ντενάλι, την υψηλότερη κορυφή στη Βόρεια Αμερική και στην Ανταρκτική, αφού τα ανθρώπινα απόβλητα δεν είναι πρόβλημα μόνο για το Έβερεστ

Ειδικά για το Έβερεστ, η εδώ και δεκαετίες εμπορική εκμετάλλευση του βουνού το έχει μετατρέψει σε σκουπιδότοπο, αφού αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ορειβατών που το επισκέπτονται.

Τα περισσότερα σκουπίδια εντοπίζονται στην Κατασκήνωση Δύο, στα 6.400 μέτρα υψόμετρο.

Το 2013 στο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος το Νεπάλ αποφάσισε να επιβάλει ασφάλεια ύψους 4.000 δολαρίων σε κάθε ορειβατική ομάδα, ποσό που επιστρέφεται αν ο κάθε ορειβάτης πάρει μαζί του τουλάχιστον οκτώ κιλά απορριμμάτων από το βουνό.

Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται και στην θιβετιανή πλευρά των Ιμαλαΐων, όπου επιπλέον αν κάποιος ορειβάτης επιστρέψει από το βουνό χωρίς να έχει μαζέψει σκουπίδια, του επιβάλλεται πρόστιμο 100 δολαρίων.

Το 2017 οι ορειβάτες στο Νεπάλ επέστρεψαν από τις εξορμήσεις τους συγκεντρώνοντας συνολικά 25 τόνους σκουπιδιών και 15 τόνους ανθρώπινων αποβλήτων. Ωστόσο οι όγκοι αυτοί είναι μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού όγκου των απορριμμάτων που αφήνουν πίσω τους οι λάτρεις της ορειβασίας.

Διαβάστε επίσης:

Με μόλις 4 τρακτέρ οι αγρότες στη Ρώμη – Το βράδυ πορεία έξω από την ιταλική πρωτεύουσα

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μιλάει για την ανάρρωση της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη του εμφάνιση μετά τα προβλήματα υγείας στο παλάτι

Διάστημα: Αστρονόμοι εντόπισαν «σούπερ – Γη» που πιθανόν έχει ζωή (photo/video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 07:08