search
ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:35
MENU CLOSE

Γάζα: Ανησυχία για την πιθανή επιχείρηση – «σκούπα» στη Ράφα – Να απομακρυνθούν οι άμαχοι ζητά το Ισραήλ από τον ΟΗΕ

12.02.2024 20:57
gaza2
AP

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΠΔ), Καρίμ Χαν, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για το ενδεχόμενο επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ίδιος έστειλε μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία θα βρεθεί αντιμέτωπος με διώξεις ενώ την ίδια ώρα το Ισραήλ ζητά από τον ΟΗΕ την απομάκρυνση αμάχων. Οι νεκροί το τελευταίο 24ωρο ήταν δεκάδες ενώ οι εκτοπισμένοι έζησαν εφιαλτικές στιγμές μετά τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς στη Ράφα.

«Ανησυχώ βαθύτατα από τις αναφορές για βομβαρδισμό και για μια πιθανή χερσαία επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Ράφα», δήλωσε ο Χαν σε ανάρτησή του στο X.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο «διερευνά ενεργά οποιαδήποτε εγκλήματα φέρεται να έχουν διαπραχθεί», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως: «Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, όσοι δεν τηρούν τη νομοθεσία δεν θα πρέπει να διαμαρτύρονται αργότερα όταν το γραφείο μου αναλάβει δράση στο πλαίσιο της εντολής του».

Το Ισραήλ κάλεσε σήμερα τις υπηρεσίες αρωγής του ΟΗΕ να βοηθήσουν στις προσπάθειές του για την απομάκρυνση αμάχων από τις εμπόλεμες ζώνες της Λωρίδας της Γάζας εν όψει της προγραμματισμένης χερσαίας επιχείρησης «σκούπα» στη Ράφα, μια πόλη στα σύνορα του θύλακα με την Αίγυπτο, η οποία κατακλύζεται από εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν χερσαία επιχείρηση στη Ράφα υπό προϋποθέσεις – Δεκάδες νεκροί μετά το νέο σφυροκόπημα

Την ίδια ώρα δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, μετά τον ανελέητο βομβαρδισμό της Ράφα από τους Ισραηλινούς με τους εκτοπισμένους να βιώνουν έναν πραγματό εφιάλτη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν από ξηρά, θάλασσα και αέρα, καταστρέφοντας σπίτια και τεμένη, την ώρα που οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμόντουσαν. Παλαιστίνιοι κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ανάμεσα τους μικρά παιδιά.

Πολλά από τα θύματα είχαν καταφύγει στην πόλη αυτής της νότιας Γάζας για να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες που μαίνονταν στον βορρά.

Πανικόβλητοι οι κάτοικοι πίστεψαν ότι ξεκίνησαν οι χερσαίες επιχειρήσεις, που έχει προαναγγείλει το Ισραήλ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, επρόκειτο για συντονισμένα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης για την απελευθέρωση δύο Ισραηλινών ομήρων, του 70χρονου Λουίς Χαρ και του 60χρονου Φερνάντο Σιμόν Μάρμαν, οι οποίοι κρατούνταν σε κτίριο, παγιδευμένο με εκρηκτικά, στη Ράφα.

Μόνο εάν συνεχιστεί η στρατιωτική πίεση θα απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, διεμηνυσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, εμμένοντας στα σχέδια του για χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα.

Στο μεταξύ, ο Μπάιντεν διαμηνύει στον Νετανιάχου πως δεν πρόκειται να στηρίξει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, χωρίς σχέδιο για προστασία των αμάχων. Πιο συγεκριμένα, σε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από τον Μπένιαμιν Νετανιάχου να μην εξαπολύσει επίθεση στην πόλη, όπου έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, εάν δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την προστασία του πληθυσμού.

Σε ανακοίνωση της η Χαμάς ανέφερε ότι οι βομβαρδισμοί στη Ράφα αποτελούν συνέχεια του πολέμου γενοκτονίας και των προσπαθειών αναγκαστικού εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού.

Ισραήλ: Ζητά από τον ΟΗΕ να απομακρύνει τους αμάχους

«Προτρέπουμε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να συνεργαστούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, Έιλον Λέβι, σε ενημέρωση δημοσιογράφων. «Μην λέτε ότι δεν μπορεί να γίνει. Συνεργαστείτε μαζί μας για να βρεθεί τρόπος», είπε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις χθες το βράδυ στη Ράφα σκοτώθηκαν 67 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Παράλληλα, ο Λέβι είπε ότι ο αριθμός των μαχητών της Χαμάς έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ της μάχιμης δύναμης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, από την αρχή του πολέμου, με περισσότερους από 12.000 ένοπλους να έχουν σκοτωθεί και μεγάλο αριθμό να έχουν τραυματιστεί ή πιαστεί αιχμάλωτοι.

«Μιλάμε για τα τρία τέταρτα των ταγμάτων της Χαμάς που έχουν διαλυθεί… με πάνω από 12.000 τρομοκράτες που έχουν σκοτωθεί», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ.

«Αν συμπεριλάβετε τον αριθμό των τρομοκρατών που έχουν τραυματιστεί ή πιαστεί αιχμάλωτοι, αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από το ήμισυ της μάχιμης δύναμης της Χαμάς που έχει τεθεί εκτός δράσης».

Χαμάς: Άλλοι τρεις όμηροι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα

Στο μεταξύ ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο άλλων τριών ομήρων από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας. Πρόκειται για τρεις εκ των οκτώ ισραηλινών ομήρων που οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ ανέφεραν χθες Κυριακή ότι είχαν τραυματιστεί σοβαρά εξαιτίας ισραηλινών βομβαρδισμών και δεν κατάφεραν τελικά να κρατηθούν στη ζωή.

«Θα αναβάλουμε για λίγες ημέρες τη δημοσιοποίηση ονομάτων και εικόνων των νεκρών, έως ότου ξεκαθαρίσει η τύχη των υπολοίπων τραυματιών», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγή των προτεραιοτήτων: Η Ρωσία δεν θεωρείται πλέον ως η κορυφαία απειλή από τους Γερμανούς

Χαμάς: Άλλοι τρεις όμηροι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα

ΝΑΤΟ: Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ακυρώνει ταξίδι στις Βρυξέλλες μετά τη νοσηλεία του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08.05.2024 00:04