search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:42
MENU CLOSE

Γιώργος Χατζημαρκάκης: Η Μαυριτανία θα γίνει κύριος εταίρος της ΕΕ για το υδρογόνο (photos)

13.02.2024 12:36
06fdd29c-e05e-4521-9307-a1eefbd73a8e (1)

«Ήταν τιμή μου να ηγούμαι αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου με την ευκαιρία μιας ιστορικής επίσκεψης ηγετών της ΕΕ στη Μαυριτανία» δήλωσε ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου «Hydrogen Europe» και πρώην γερμανός ευρωβουλευτής με αφορμή την επίσκεψη Ευρωπαίων Ηγετών στη χώρα της Αφρικής.

Ο κ. Χατζημαρκάκης συμμετείχε στην αντιπροσωπεία η οποία μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sánchez επισκέφτηκαν από κοινού τη Μαυριτανία για να ξεκινήσουν μεταξύ άλλων και τις επενδύσεις της ΕΕ σε έργα πράσινου υδρογόνου. Με τη δήλωσή του αφού ευχαρίστησε την ισπανική κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Pedro Sanchez για την εξαιρετική υποστήριξη στο τομέα του Υδρογόνου τόνισε ότι εάν μια πολιτική υδρογόνου χρησιμοποιηθεί στρατηγικά σωστά, η Ευρώπη θα ενισχύσει σημαντικά τον ενεργειακό της ρόλο και θα καταστεί ηγέτιδα δύναμη υδρογόνου. Το υδρογόνο μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στη μετάβαση για κλιματική ουδετερότητα επεσήμανε. Μπορεί να τροφοδοτήσει τις βαριές βιομηχανίες, να χρησιμοποιηθεί για την κίνηση φορτηγών και πλοίων και να χρησιμοποιηθεί στην αεροπορία και όλα αυτά με σχεδόν μηδενικές εκπομπές. Το καθαρό υδρογόνο δείχνει ότι μπορούμε να συμβιβάσουμε την οικονομία μας με την υγεία του πλανήτη μας. Και αυτός είναι ο λόγος υποστήριξε που θέσαμε το υδρογόνο στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. 

Η επίσκεψη ήταν συνέχεια των συζητήσεων σχετικά με την πρωτοβουλία Team Europe που υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο στις Βρυξέλλες, η οποία αποτελεί τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία στον τομέα του πράσινου υδρογόνου μεταξύ της ΕΕ και της Μαυριτανίας και τότε ο πρόεδρος της Μαυριτανίας Mohamed Ould Ghazouani είχε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Υδρογόνου Hydrogen Europe.

Η ΕΕ στοχεύει να οικοδομήσει ένα πράσινο οικοσύστημα υδρογόνου στη Μαυριτανία. Η Πρόεδρος von der Leyenυπενθύμισε τις δεσμεύσεις της ΕΕ για καθαρό υδρογόνο: 10 εκατομμύρια τόνοι πράσινου υδρογόνου μέχρι το 2030 παράγονται στην ΕΕ και άλλα 10 εκατομμύρια τόνοι ανανεώσιμου υδρογόνου που εισάγονται από το εξωτερικό.

Ως μέρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου, οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να ανοίξουν πρόσκληση για εταιρίες τρίτων χωρών να αγοράσουν καθαρό υδρογόνο τους επόμενους μήνες και να επιτύχουν αυτούς τους στόχους που επιδιώκουν να ανοίξουν το δρόμο για την επιτόπια παραγωγή. Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις ηγέτες καλωσόρισαν την πρωτοβουλία Team Europe που υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο στις Βρυξέλλες, η οποία αποτελεί τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία στον τομέα του πράσινου υδρογόνου μεταξύ της ΕΕ και της Μαυριτανίας. Με αυτή την ώθηση, μια ευρωπαϊκή επιχειρηματική αποστολή θα επισκεφθεί τη Μαυριτανία τον Μάρτιο για να εξερευνήσει επενδυτικές ευκαιρίες. Θα δώσει συνέχεια στις ανταλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της στρογγυλής τραπέζης για το πράσινο υδρογόνο που πραγματοποιήθηκε στο Νουακσότ.

Ενόψει της επείγουσας ανάγκης για μια νέα οδική υποδομή μεταξύ Nouakchott και Nouadhibou για την αποτελεσματική ανάπτυξη του πράσινου τομέα υδρογόνου, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε το έντονο ενδιαφέρον της ΕΕ να υποστηρίξει αυτό το έργο ως μέρος της στρατηγικής της. Κατά συνέπεια, η συνεργασία με την ΕΕ θα υποστηρίξει τις μεγάλες προσπάθειες της κυβέρνησης της Μαυριτανίας για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της χώρας, ιδίως μέσω προγραμμάτων ηλεκτροδότησης της υπαίθρου.

Διαβάστε επίσης:

Στο Μέγαρο Μαξίμου η αντιπροσωπεία των αγροτών – Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Εξεταστική για τα Τέμπη: Επιμένει στο ανθρώπινο λάθος ο Κώστας Καραμανλής – Δείτε LIVE την κατάθεσή του

Φλωρίδης μετά τη βόμβα στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης: Υπάρχει σοβαρό κενό ασφαλείας – Επαναξιολογείται το σύστημα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 15:41