search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:10
MENU CLOSE

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιο είναι το νέο υπερόπλο που ρίχνει στη μάχη ο Πούτιν (videos/photo)

13.02.2024 11:29
russian launch

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι υπάρχουν στοιχεία πως η Ρωσία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στον πόλεμο τον προηγμένης τεχνολογίας υπερηχητικό πύραυλο Ζίρκον, που οι ειδικοί λένε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να καταρριφθεί.

Το κυβερνητικό Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Κιέβου ανακοίνωσε μέσω Telegram ότι συντρίμμια που εντοπίστηκαν μετά την επίθεση της 7ης Φεβρουαρίου στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε έναν τέτοιο υπερηχητικό πύραυλο.

«Οι ενδείξεις σε τμήματα των θραυσμάτων, η ταυτοποίηση των τμημάτων και τα χαρακτηριστικά του σχετικού τύπου όπλου» δείχνουν την χρήση για πρώτη φορά στο πεδίο της μάχης του πυραύλου Ζίρκον, ανέφερε το ινστιτούτο, που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ουκρανίας.

Η σχετική ανάρτηση συνοδεύεται από βίντεο που δείχνει θραύσματα του πυραύλου, που πιστεύεται ότι είναι από το υπερηχητικό όπλο του Πούτιν.

Από την επίθεση της 7ης Φεβρουαρίου σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα και 38 τραυματίστηκαν. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για την πλατφόρμα εκτόξευσης του πυραύλου αν και από παλαιότερες πληροφορίες σε ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης είναι γνωστό ότι αναπτύσσεται σε πολεμικό πλοίο.

Η υπερηχητική ταχύτητα που αναπτύσσει ο πύραυλος Ζίρκον τον καθιστά άτρωτο ακόμα και από τα προηγμένα δυτικά αντιπυραυλικά συστήματα, όπως οι Πάτριοτ, σύμφωνα με την αμερικανική Συμμαχία Αμυντικών Πυραυλικών Συστημάτων. Ο πύραυλος της Ρωσίας πιστεύεται ότι αναπτύσσει ταχύτητα 8 Mach, δηλαδή περίπου 9.900 χιλιομέτρων την ώρα.

Θραύσματα από πύραυλο Ζίρκον/ukrinform.net

«Αν αυτές οι πληροφορίες είναι ακριβείς, ο πύραυλος Ζίρκον είναι ο ταχύτερος στον κόσμο, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την άμυνα έναντι και μόνο της ταχύτητας», αναφέρουν Αμερικανοί ειδικοί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο πύραυλος όταν εκτοξευθεί σκεπάζεται από ένα νέφος που απορροφά ακτίνες ραδιοσυχνοτήτων και τον καθιστά αόρατο από τα ραντάρ.

Επιπλέον ο Ζίρκον είναι «ένα κατευθυνόμενος υπερηχητικός πύραυλος κρουζ που μπορεί να πλήξει πλοία» με βεληνεκές μεταξύ 500 και 1000 χιλιομέτρων.

Όταν η ρωσική φρεγάτα Admiral Gorshkov απέπλευσε για αποστολή τον περασμένο Ιανουάριο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αναφερθεί στους πυραύλους Ζίρκον με τους οποίους ήταν εξοπλισμένη. «Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο σε καμία χώρα στον κόσμο», είχε δηλώσει ο πρόεδρος Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Το CNN επισημαίνει ότι αν όντως η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά στον πόλεμο με την Ουκρανία αυτόν τον πύραυλο, τότε η ουκρανική αντιπυραυλική άμυνα έχει σοβαρό πρόβλημα. Για παράδειγμα, στην επίθεση της 7ης Φεβρουαρίου, όπου πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε ο πύραυλος Ζίρκον, εκτοξεύθηκαν συγχρόνως τρεις βαλλιστικοί πύραυλοι Iskander και τέσσερις κρουζ Kh-22, που οι ουκρανικές δυνάμεις απέτυχαν να αναχαιτίσουν.

Αν και κατά το παρελθόν η ουκρανική άμυνα έχει αναχαιτίσει πυραύλους Iskander, ουδέποτε απέκρουσε επιθέσεις με πυραύλους κρουζ Kh-22.

Το ζήτημα κατά τους δυτικούς αναλυτές είναι ότι οι πύραυλοι Ζίρκον στηρίζονται σε μία νέα και πανάκριβη τεχνολογία και υπάρχουν ερωτήματα για το πόσους πυραύλους έχει στη διάθεσή της η Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Τρόμος στον ΟΗΕ για την επικείμενη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα – «Ο κόσμος δεν πρέπει να το επιτρέψει» (videos)

Νέα Υόρκη: Ένοπλος άνοιξε πυρ στο μετρό – Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες

Ερυθρά Θάλασσα: Φώτο-ντοκουμέντο από τις ζημιές στο ελληνόκτητο πλοίο που δέχτηκε επίθεση με πυραύλους των Χούθι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 15:07