search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:13
MENU CLOSE

Τουρκία: Δεσμεύει περιοχή από Σάμο μέχρι Τήνο με νέα NAVTEX και επαναφέρει το ζήτημα της «αποστρατιωτικοποίησης»

13.02.2024 21:59
FREGATA_PSARA

Navtex, με την οποία δεσμεύει μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, εξέδωσε τη Δευτέρα η Άγκυρα. Όπως φαίνεται η Τουρκία επαναφέρει τη ρητορική της «περί αποστρατιωτικοποιημένων νήσων» παρόλο που το τελευταίο διάστημα ήταν θετικό το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία εξέδωσε χθες, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, NAVTEX για αεροναυτικές ασκήσεις, χωρίς πυρά, που θα γίνουν στο Αιγαίο αύριο, 14 φεβρουαρίου 2024, από τις 6 ως τις 10 το πρωί.

Η απόφαση της Άγκυρας να επαναφέρει ζήτημα αποστρατικοποιημένων νησιών, δεν αποτελεί έκπληξη για την Αθήνα, παρά τις σχεδόν μηδενικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις του FIR Αθηνών τον τελευταίο χρόνο. Η τουρκική πλευρά επιμένει να θέτουν το θέμα στο τραπέζι, με χαρακτηριστική πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Άγκυρα «από καιρό σε καιρό ορισμένοι σταθμοί μεταδίδουν ναυτιλιακές προειδοποιήσεις ότι θα πραγματοποιούνται στρατιωτικές δραστηριότητες στις περιοχές περιλαμβανομένων υδάτων των αναφερόμενων νησιών που μπορεί να διακινδυνεύσουν την ασφάλεια της πλοήγησης κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών. Συνιστάται προσοχή σε τέτοιες ενέργειες που μπορεί να διακινδυνεύσουν την ασφάλεια της πλοήγησης».

Ο χώρος που έχει δεσμεύσει η Τουρκία για τις ασκήσεις της είναι αρκετά μεγάλος, ξεκινώντας από τα ανοιχτά της Σάμου και καταλήγοντας στα ανοιχτά των Κυκλάδων, την Άνδρο και την Τήνο, όπως φαίνεται παρακάτω στην φωτογραφία.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης:

Διαβάστε επίσης:

Ένωση Ποινικολόγων για ποινικό κώδικα: Πρόχειρος και τιμωρητικός, θα προκαλέσει συμφόρηση στα δικαστήρια

Βόμβα στο υπουργείο Εργασίας: Βρέθηκε η μηχανή των δραστών – Εξετάζεται για DNA

Μακελειό στη Γλυφάδα: Για κατάθεση κλήθηκε η Δέσποινα Καρνέση – Προσπάθεια να «πέσει φως» στα κίνητρα του δράστη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 19:09