search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 05:05
MENU CLOSE

«Απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη ποιος;»: Αναπάντητο το άκαιρο ερώτημα μίας αμήχανης εκδήλωσης

14.02.2024 13:55
temponeras_christodoulakis_achtsioglou_1402_1920-1080_new

Με την πετυχημένη από άποψη προσέλευσης κόσμου, εκδήλωση της Εφημερίδας των Συντακτών να είναι πλέον παρελθόν, έχει σημασία να προσεγγίσουμε με ψυχραιμία τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, γύρω από την πρωτοβουλία τριών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΕΑΡ, να ανιχνεύσουν το πεδίο στην κεντροαριστερά και να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο συζήτησης, πυροδοτώντας προφανώς διεργασίες.

Το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι Έφη Αχτσιόγλου, Διονύσης Τεμπονέρας και Μανώλης Χριστοδουλάκης σε αυτή την εκδήλωση ήταν «απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη, ποιος;».

Με το πέρας της εκδήλωσης δεν γίναμε σοφότεροι επ’ αυτού.

Απάντηση δεν δόθηκε καμία. Ούτε ψήγμα απάντησης για την ακρίβεια. Και δεν μιλώ μόνο για πρόσωπα. Αλλά και για κόμματα ή έστω κάτι συγκεκριμένο ως προς τη συνεργασία των κομμάτων. Οι γενικότητες περί «μετώπων» δεν συνιστούν απάντηση. Ούτε τα καινοφανή λεκτικά σχήματα τύπου «πολιτική να είναι η απάντηση στην ιδεολογική ηγεμονία της Ν.Δ.», προσθέτουν κάτι στην αναζήτηση μίας πρακτικής απάντησης στην κυριαρχία Μητσοτάκη.

Αλλά το θέμα εδώ δεν είναι στην πραγματικότητα η απάντηση, που δήθεν αναζητείται.

Είναι το ίδιο το ερώτημα, που υποκρύπτει συγκεκριμένες απαντήσεις. Και ο ανομολόγητος σκοπός της πρωτοβουλίας.

Διότι όταν θέτεις ένα τέτοιο ερώτημα τέσσερις μήνες πριν τις ευρωεκλογές, ακριβώς δηλαδή στην τελική ευθεία προς κάλπες και με τον Μητσοτάκη να είναι έτοιμος για μία ακόμα μεγάλη νίκη -έστω κατά τα φαινόμενα-, ή πρέπει να δώσεις μία συγκεκριμένη εναλλακτική λύση ή απλώς υπονομεύεις τις απαντήσεις που ήδη υπάρχουν, ενώπιον των ψηφοφόρων.

Και υπάρχουν ήδη δύο απαντήσεις από τον χώρο της κεντροαριστεράς στο τραπέζι, ίσως και μία τρίτη:

Η μία απάντηση είναι «ο Στέφανος Κασσελάκης με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Και η άλλη είναι «ο Νίκος Ανδρουλάκης με το ΠΑΣΟΚ».

Η τρίτη θεωρητικά θα μπορούσε να είναι η «Νέα Αριστερά», αλλά ακόμα δεν είναι ξεκαθαριστεί πώς θα κατέβει το σχήμα στις εκλογές.

Ο ψηφοφόρος θα πάει στις ευρωεκλογές έχοντας συγκεκριμένες επιλογές. Και στις εκλογές ο ψηφοφόρος δεν συζητά γενικώς και αορίστως, δεν αναζητά το νόημα της ζωής, ούτε σκέφτεται τη ματαιότητα των πάντων. Απλά ψηφίζει.

Από μόνη της λοιπόν η πρωτοβουλία των «3», δίνει την απάντηση ότι καμία από τις 2+1 παραπάνω απαντήσεις δεν είναι επαρκής.

Είναι μία άποψη σεβαστή, εφόσον διατυπώνεται όμως με γενναιότητα και ξεκάθαρο τρόπο.

Και υπό την προϋπόθεση ότι έχει έτοιμη ή σχεδόν έτοιμη την εναλλακτική. Και την παρουσιάζει με σαφέστατο τρόπο και πρακτικά βήματα.

Τα περί «προετοιμασίας ενός μελλοντικού μετώπου» και άλλα τέτοια ωραία, πιθανά και απίθανα, όχι μόνο δεν έχουν αυτή την ώρα ουσιαστικό αντίκρισμα, αλλά διευκολύνουν μία νέα, ισχυρή επιβεβαίωσης της «κυριαρχίας Μητσοτάκη», την οποία υποτίθεται η πρωτοβουλία των «3» πολεμά.

Διότι, ενόψει εκλογών, δύο απαντήσεις έχουν νόημα: Η μία λέει «να ενισχυθεί όσο γίνεται ο Κασσελάκης ή ο Ανδρουλάκης ή και οι δύο, ώστε να υπάρξει μία πρώτη σοβαρή ρωγμή στην κυριαρχία Μητσοτάκη».

Και η άλλη θα μπορούσε να είναι «οι σημερινές ηγεσίες δεν μπορούν, πάμε τώρα να φτιάξουμε κάτι άλλο, ένα εκλογικό μέτωπο, για παράδειγμα, με την τάδε ηγεσία, που θα σταθεί απέναντι στον Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές και θα δώσει διέξοδο στους προοδευτικούς ψηφοφόρους».

Η εκδήλωση έγινε απλά και μόνο για να σταλεί στην πραγματικότητα το μήνυμα ότι «ούτε ο Κασσελάκης μπορεί, ούτε ο Ανδρουλάκης δύναται».

Ότι η μάχη των ευρωεκλογών είναι χαμένη εξ αρχής, δεν αξίζει καν να δοθεί -τουναντίον ένα άσχημο αποτέλεσμα θα διευκολύνει ώστε να φύγουν ο Κασσελάκης και ο Ανδρουλάκης- και σημασία έχει με ποιον, ποια, ποιους και με τι σχήμα θα προχωρήσει στη συνέχεια η κεντροαριστερά.

Τέτοια χάρη στον Μητσοτάκη δεν την περίμενε ούτε ο ίδιος ο Μητσοτάκης! Τέτοια διάθεση παράδοσης σε αντίπαλο ενόψει εκλογών, δεν πρέπει να έχει υπάρξει στο μεταπολιτευτικό παρελθόν.

Διότι οι «3» απάντησαν στο δικό τους ερώτημα «απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;», ως εξής: «Κάποιος, κάπου, κάποτε, μετά τις ευρωεκλογές, στις οποίες θα νικήσει άνετα ο Μητσοτάκης»!

Διαβάστε επίσης:

Γάμος ομοφύλων: Με ονομαστική ψηφοφορία η ψήφιση του νομοσχεδίου αύριο – 21 βουλευτές κατέθεσαν το σχετικό αίτημα

Μενδώνη για Μέγα Αλέξανδρο του Netflix: Ευτελές περιεχόμενο αλλά δεν ασκούμε λογοκρισία στην τέχνη

Μητσοτάκης από τον Πειραιά: «Θα διαθέσουμε πάνω από 2,1 δισ. ευρώ για υποδομές στην πολιτική προστασία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48