search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:44
MENU CLOSE

Στόλτενμπεργκ σε ΕΕ: Μην κινείστε αυτόνομα σε ζητήματα άμυνας, η Ένωση δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη

14.02.2024 18:41
stoltenberg 765- new

O Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε σήμερα Τετάρτη την Ευρώπη να μην προσπαθήσει να δράσει αυτόνομα σε ζητήματα άμυνας, στον απόηχο της δήλωσης του Ντόναλντ Τραμπ που προκάλεσαν ένα ντιμπέιτ για το αν η Γηραιά ήπειρος μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην προστασία των ΗΠΑ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να υπερασπιστεί την Ευρώπη. Το 80% των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ προέρχονται από συμμάχους του ΝΑΤΟ εκτός ΕΕ», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο Reuters.

Εκτίμησε ότι είναι σαφές ότι η ασφάλεια της Ευρώπης δεν εξαρτάται μόνο από την ίδια την Ευρώπη αλλά και από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Τουρκία, η Νορβηγία και η Ισλανδία.

«Αν απλώς κοιτάξετε τον χάρτη, είναι προφανές ότι όλες αυτές οι χώρες, σύμμαχοι εκτός ΕΕ, είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της Ευρώπης», τόνισε ο γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Προετοιμάζοντας μια πιθανή δεύτερη προεδρία Τραμπ και τη στιγμή που η Ουάσιγκτον αγωνίζεται να περάσει ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία και άλλους συμμάχους, οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ επικεντρώνονται στο να διατηρήσουν κυρίαρχη στρατιωτική δύναμη της συμμαχίας το ΝΑΤΟ και στην προστασία της Ευρώπης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάνει ποτέ πόλεμο μόνες τους», είπε πριν από τη συνάντηση των υπουργών του ΝΑΤΟ.

«Η κριτική που ακούμε δεν αφορά το ΝΑΤΟ, αφορά τους συμμάχους του ΝΑΤΟ που δεν ξοδεύουν αρκετά για το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η νέα αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες από τους Ευρωπαίους συμμάχους ήταν απόδειξη ότι αυτό το μήνυμα έχει εισακουστεί.

Σε μια ιστορική πρωτιά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το Βερολίνο θα επιτύχει φέτος τον στόχο του 2% για πρώτη φορά, διαθέτοντας το ισοδύναμο 71,8 δισεκατομμυρίων ευρώγια αμυντικές δαπάνες φέτος.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία και Ιρλανδία ζητούν από την Κομισιόν «άμεση επανεξέταση» των εμπορικών σχέσεων με το Ισραήλ

Νικολά Σαρκοζί: Ένοχος για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του

Influencers και Tik Tok επιστρατεύονται για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης στη Βρετανία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 11:43