search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 08:00
MENU CLOSE

H κυβέρνηση ποντάρει στην κόπωση των αγροτών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2321
15/02/2024
15.02.2024 06:10
KYVERNISI-AGROTES

Όποια κι αν είναι η σημερινή απόφαση των αγροτών, η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τα μπλόκα θα σπάσουν και οι αγρότες θα γυρίσουν στις καλλιέργειές τους. Το χρονοδιάγραμμα που δίνουν μάλιστα τα κυβερνητικά στελέχη γι’ αυτή τη διαδικασία είναι συγκεκριμένο, αφού – όπως λένε – το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα οι αγρότες θα πρέπει να επιστρέψουν στα χωράφια τους για να βάλουν νέες καλλιέργειες. 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές από το κυβερνών κόμμα, εντείνονται οι πιέσεις στους «γαλάζιους» συνδικαλιστές προκειμένου και αυτοί να μεταπείσουν τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα να υπαναχωρήσουν από τις όποιες διεκδικήσεις τους. 

Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ανοικτός μόνο για μία νέα συνάντηση με τους αγρότες της Θεσσαλίας στο τέλος του μήνα, οπότε θα έχει γυρίσει από το εξωτερικό. Αυτή η διαφοροποίηση θεωρήθηκε αναγκαία από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού για τρεις λόγους… 

Οι Θεσσαλοί

Κατ’ αρχάς γιατί ο κάμπος της Θεσσαλίας έχει πολλά και αντικειμενικά προβλήματα, καθώς έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κακοκαιρία του φθινοπώρου και ακόμα υπάρχουν πλημμυρισμένες περιοχές, ενώ δεν έχει δοθεί η βοήθεια που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση μέχρι τώρα. 

Άλλωστε στις δημοτικές εκλογές το κυβερνών κόμμα πλήρωσε ακριβά τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, καθώς ένας από τους πιο γνωστούς περιφερειάρχες της Ν.Δ., ο Κώστας Αγοραστός, βρέθηκε έπειτα από χρόνια εκτός αυτοδιοικητικού στίβου.

Μοιραία τα μπλόκα των αγροτών στη Θεσσαλία είναι τα πιο μαζικά και τα πιο μαχητικά. Εάν λοιπόν καμφθούν οι αντιστάσεις τους – με την ικανοποίηση των αιτημάτων τους –, τότε η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα συμβεί το ίδιο και με τους άλλους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα. 

Η Θεσσαλία έχει μεγάλη σημασία και για άλλον έναν λόγο: καθώς η περιοχή δοκιμάζεται από τις συνέπειες της θεομηνίας και δεδομένου ότι οι κάτοικοι περίμεναν μεγαλύτερη υποστήριξη από την κυβέρνηση, έχουν αρχίσει οι αντιδράσεις και σε άλλες κοινωνικές ομάδες εκτός από τους αγρότες.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι δίπλα στα μπλόκα της Καρδίτσας βρέθηκε πριν από λίγες μέρες και ο εμπορικός σύλλογος της πόλης. 

Ανοιχτά μέτωπα

Η κυβέρνηση θέλει, πάντως, να τελειώνει το συντομότερο δυνατόν με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, δεδομένου ότι ήδη έχει ανοικτό και το μέτωπο των φοιτητών, οι οποίοι διαφωνούν με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ σήμερα υπάρχει και η ψηφοφορία για την ισότητα στον γάμο. 

Με δεδομένο ότι το νομοσχέδιο που αφορά κυρίως τα ομόφυλα ζευγάρια δεν «περνάει» καλά επικοινωνιακά στην επαρχία, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να το αφήσει πίσω του, καθώς οποιαδήποτε σύνδεση αυτού του θέματος με αλλά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία μπορεί να δημιουργήσει ένα δύσκολο κλίμα για την κυβέρνηση.

Ένα σημαντικό μέρος των αγροτών εμφανίζεται πάντως έτοιμο να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις φτάνοντας με τα τρακτέρ μέχρι την Αθήνα. Το μέλος της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων Ρίζος Μαρούδας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «πιστεύουμε πως ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες».

Την ίδια ώρα, πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, που εισέπραξε όλο αυτό το διάστημα την ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου για το γεγονός ότι δεν εκτίμησε σωστά τις αντιδράσεις των αγροτών, εμφανίζεται αισιόδοξος λέγοντας ότι «οι κινητοποιήσεις είναι σε μια φάση εκτόνωσης». 

Όταν ωστόσο ρωτήθηκε τι θα πράξει η κυβέρνηση στην περίπτωση που κατέβουν τα τρακτέρ στην Αθήνα, ο Αυγενάκης είπε: «Είναι κάτι το οποίο σαφώς δεν θα επιτρέψει η κυβέρνηση, αλλά από εκεί και πέρα είναι αρμοδιότητα του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Η κυβέρνηση είναι ενάντια στο κλείσιμο των δρόμων, είμαστε ξεκάθαρα αρνητικοί σε κάθε αναστάτωση της λειτουργίας της αγοράς. Εμείς ακούμε, είμαστε εδώ, είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, πραγματικά υπάρχει διάθεση συνεννόησης και συνεργασίας, γιατί η Ν.Δ. δεν ασχολήθηκε χθες, είναι διαχρονικά στο πλευρό των αγροτών».

Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν πάντως ότι «η ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα, εκτός του ότι δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι “δίκαιη”» προσέθεταν, τονίζοντας ότι τα επτά λεπτά ανά κιλοβατώρα, όπως ζητούν οι αγρότες, δεν απέχουν πολύ από τα περίπου 9,3 λεπτά (για όσους δεν έχουν οφειλές και 11 λεπτά για όσους χρωστούν), κι ενώ πριν το κόστος άγγιζε τα 15 – 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Επισήμαιναν ακόμα τη διευκόλυνση που παρέχεται σε όσους αγρότες έχουν οφειλές ως προς το ρεύμα – να μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε βάθος δεκαετίας – χωρίς να επιβαρυνθούν με τόκους. 

Ακόμα έδιναν έμφαση στην επιστροφή του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο σε ποσοστό 50% ώς τα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου. Δηλαδή, θα εκταμιευτούν άμεσα 40 εκατ. από το κονδύλι των 82 εκατ. που έχει προβλεφθεί για το 2024.

Διαβάστε επίσης:

Τη σύσταση επιτροπής για την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Ποιοι μετέχουν

«Όχι» από Χρυσομάλλη στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Μαρκόπουλος: Παραδέχεται το επεισόδιο με καθηγητή στο σχολείο των παιδιών του, μιλά για παρεξήγηση που λύθηκε – «δεν ζήτησα μέτρα»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 07:59