search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06.11.2026 10:39
MENU CLOSE

Το παρασκήνιο της διαφυγής Μπολσονάρου στις ΗΠΑ – Ο «ενδιάμεσος» και τα 150.000 δολάρια – «Θα πάρω το μυστικό στον τάφο»

06.11.2026 10:36
flavio_bolsonaro_apfile

Προσθέστε το topontiki.gr ως προτιμώμενη πηγή στη Google

Add topontiki.gr on Google

Επιχειρηματίας και πιλότος, υπήκοος Αργεντινής εγκατεστημένος στο Μαϊάμι, διαδραμάτισε ρόλο ενδιάμεσου για την πληρωμή της πτήσης με τον οποία ο Φλάβιου Μπολσονάρου διέφυγε από τη Βραζιλία στις ΗΠΑ μετά την εκλογική του ήττα τον περασμένο μήνα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που ενεπλάκη στην «απόδραση».

Αφού έχασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, στον οποία αντιμετώπισε τον κεντροαριστερό πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο Φλάβιου Μπολσονάρου έφθασε την 28η Οκτωβρίου στη Φλόριντα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, με ιδιωτικό αεροσκάφος, έχοντας μαζί του την οικογένειά του.

Τα διαβατήρια του γιου του πρώην προέδρου της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου είχαν ακυρωθεί, στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενο ξέπλυμα χρήματος.

Για την αντάξια κινηματογραφικής ταινίας μυστική διαφυγή του μέσω Αργεντινής και Ισημερινού εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά σκοτεινά σημεία.

Ο Φλάβιου Μπολσονάρου, ο οποίος δεν αναγνώρισε την ήττα του, έφυγε νύχτα από την πόλη Πουέρτο Ιγουασού της Αργεντινής, κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, με αεροσκάφος της αργεντίνικης εταιρείας Baires Fly.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της εταιρείας αυτής, ο Λουίς Γκράντε, δήλωσε στο AFP ότι «ήρθε σε επαφή μαζί του ‘broker’» (ενδιάμεσος) που ζει στις ΗΠΑ.

Ο broker αυτός του κατέβαλε 150.000 δολάρια σε τραπεζικό λογαριασμό στην Αργεντινή, ποσό που ήρθε μέσω τραπεζικού λογαριασμού στις ΗΠΑ, είπε ακόμη. Αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα του ενδιάμεσου και πρόσθεσε ότι δεν ήξερε για λογαριασμό τίνος ενεργούσε.

Πηγή που ανέφερε πως ενεπλάκη στο εγχείρημα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, πως ο ενδιάμεσος είναι πιλότος κι επιχειρηματίας εγκατεστημένος στο Μαϊάμι, ονόματι Φερνάντο Μαρτίν Μπογέ.

Ο κ. Μπογέ έχει τουλάχιστον δυο εταιρείες στο όνομά του στο Μαϊάμι, την Emerald Aviation και την Huracan USA, σύμφωνα με το δημόσιο μητρώο. Δεν απάντησε όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του το AFP.

Ο Λουίς Γκράντε και ο Φερνάντο Μαρτίν Μπογέ είναι φίλοι και είχαν οικονομικές δοσοληψίες στο παρελθόν, σύμφωνα με δυο ανεξάρτητες πηγές στον τομέα των αεροπορικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, το αεροσκάφος μισθώθηκε κατόπιν κινήσεων του Τζέισον Μίλερ, συμβούλου του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα επικοινωνίας.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε «άμεση εμπλοκή» στις διευθετήσεις που έκανε ο Μπολσονάρου υιός όταν εγκατέλειψε τη Βραζιλία.

Την Πέμπτη, η Παλόμα Οτσόα, εισαγγελέας στην Αργεντινή, ζήτησε να αρχίσει να διενεργείται έρευνα για να εξακριβωθεί αν κυβέρνηση του ακραίου φιλελεύθερου προέδρου Χαβιέρ Μιλέι χρησιμοποίησε δημόσια κεφάλαια για να διευκολύνει τη διαφυγή του ατυχήσαντα υποψηφίου για την βραζιλιάνικη προεδρία από τη χώρα του, δήλωσε δικαστική πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ίδιος ο Φλάβιου Μπολσονάρου υπογράμμισε σε συνέντευξή του που δημοσίευσε η New York Times επίσης χθες Πέμπτη ότι δεν τον βοήθησε «καμιά κυβέρνηση» να διαφύγει, επιμένοντας πως θα πάρει μαζί του «στον τάφο» τα μυστικά για την απόδρασή του.

Διαβάστε επίσης:

Τραμπ: Μετά το Κογκρέσο, ψυχρολουσία και με την… άψιδα – Μπλόκο από ομοσπονδιακή δικαστή στην κατασκευή της

Τουρκία: Χειροπέδες σε πρώην υπουργό του Ερντογάν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και σκάνδαλο επενδυτικών κεφαλαίων

Μέση Ανατολή: Οι τρεις επιλογές του Τραμπ για το Ιράν – «Ίσως αναγκαστώ να το καταστρέψω»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06.11.2026 10:37