search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 02:12
MENU CLOSE

Θέατρο ΕΛΕΡ – Ελένη Ερήμου: Τρεις σημαντικές παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε

15.02.2024 18:00
eler-new

Καινούργια χρονιά και καινούργιο ξεκίνημα για το θέατρο ΕΛΕΡ – Ελένη Ερήμου, με τρεις σημαντικές παραστάσεις που εντάσσονται στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα, εναρμονιζόμενες με το όραμα του θεάτρου για συμβολή στον Πολιτισμό.

Το θέατρο ΕΛΕΡ – Ελένη Ερήμου που έλαβε την αρχική του ονομασία  από την γνωστή ρήση του Θουκυδίδη «ΕΛΠΙΣ ΤΕ ΚΑΙ ΕΡΩΣ ΕΠΙ ΠΑΝΤΙ», βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, υπό το Φως της Ακρόπολης και διαθέτει δύο αίθουσες, την ΕΡΩΣ στον κάτω χώρο και την ΕΛΠΙΣ στον άνω, που αποτελεί και την κεντρική σκηνή.

Εκεί, με πολλή προσοχή, επιλέγονται παραστάσεις που έχουν πολλά να πουν στους σημερινούς θεατές. Και οι δύο χώροι φιλοξενούν την Τέχνη σε πολλές από τις εκφάνσεις της: θέατρο, βιβλίο, ζωγραφική, μουσική, χορός – και αποτελούν σημείο συνάντησης  ανθρώπων που ενδιαφέρονται και προάγουν τον Πολιτισμό.

Στο Θέατρο ΕΛΕΡ – Ελένη Ερήμου λοιπόν, Δευτέρα και Τρίτη ξεκίνησε ήδη το RABBIT HOLE,  Σάββατο και Κυριακή παίζεται το έργο ΔΑΦΝΗ και από 22 Φεβρουαρίου, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, το ΜΟΜΕΝΤ. Και όχι μόνο, καθώς σύντομα θα ανακοινωθούν και νέες παραστάσεις-  όπως η ΤΙΜΑΝΔΡΑ – νέες συνομιλίες με τον Πολιτισμό καθώς και δράσεις που αφορούν την ευθύνη καθενός από εμάς απέναντι σε σοβαρά θέματα του σήμερα.

Ακολουθεί συνοπτική περιγραφή των παραστάσεων:

RABBIT HOLE, ΔΑΦΝΗ,  ΜΟΜΕΝΤ & ΤΙΜΑΝΔΡΑ

RABBIT HOLE

του Ντέιβιντ Λίντσεϊ-Αμπέρ

(Βραβείο Pulitzer 2007)

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λυμπερόπουλος

Ο τέλειος κόσμος της Μπέκα και του Χάρι γκρεμίζεται, όταν ο γιός τους Ντάνι σκοτώνεται σε τροχαίο. Το ζευγάρι προσπαθεί να διαχειριστεί την θλίψη του, ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Η Μπέκα προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την ύπαρξή της στη σουρεαλιστική ατμόσφαιρα που φτιάχνουν η μητέρα και η αδελφή της… Την ίδια στιγμή ο Χάρι βρίσκει ανακούφιση σε δραστηριότητες μακριά από την οικογένεια, ενώ η Μπέκα προσεγγίζει κρυφά τον έφηβο που ήταν υπαίτιος για το ατύχημα που άλλαξε τα πάντα. Και ενώ όλα δείχνουν ότι απομακρύνονται, οι δυο τους συνεχίζουν να προσπαθούν, ελίσσονται ο ένας γύρω από τον άλλον, όσο καλύτερα μπορούν προκειμένου να βρουν τον δρόμο τους για ένα μέλλον που κρύβει ευκαιρίες για χαμόγελο και χαρά. Το ταξίδι τους είναι μια οικεία ματιά, σε δυο ανθρώπους που μαθαίνουν να ξαναπλησιάζουν ο ένας τον άλλο, μέσα σε έναν κόσμο που έχει χάσει την ισορροπία του.

Το Rabbit Hole είναι ένα πολύ ευαίσθητο έργο, σκιαγραφεί μια τραγωδία – και τις συνέπειες αυτής – με απόλυτη ειλικρίνεια, αλλά και χιούμορ, χωρίς ίχνος συναισθηματισμού. Οι διάλογοι, ανθρώπινοι και καθημερινοί, συλλαμβάνουν με εντυπωσιακό τρόπο την αμηχανία και τον πόνο του έλλογου ανθρώπου μπροστά σε μια αδιανόητη κατάσταση – και, τέλος, την ικανότητά του για επιβίωση ή ακόμα και για ελπίδα.

Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη θεατρική σεζόν 2022-2023, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λυμπερόπουλου.

Παίζουν (αλφαβητικά): Ευαγγελία Ανδρεαδάκη, Νίκος Γεωργάκης, Εύη Δόβελου, Έλενα Παπαβασιλείου, Πολύκαρπος Φιλιππίδης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λυμπερόπουλος Μετάφραση: Χριστίνα Μαλακού

Σκηνικά: Δημήτρης Κατσίκης

Κοστούμια: Σάντυ Καραγιάννη

Σχεδιασμός Φώτων: Βασίλης Κλωτσοτήρας Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Κυριακόπουλος Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάιρα Στυλιανού

Βοηθός Ενδυματολόγου: Καλλιρρόη Φώνη

Φωτογράφιση: Σπύρος Περδίου

Οργάνωση – Διεύθυνση Παραγωγής: Μάιρα Στυλιανού

 Επικοινωνία – Δημ. Σχέσεις: Βάσω Σωτηρίου Παραγωγή: Play Productions

«Δάφνη»

της Ραφαέλλα Μάρκους

Μετά τη μεγάλη sold out επιτυχία των «Οι Κάτω απ’ τ’ αστέρια» σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι Άρτεμις Γρύμπλα, Λίλα Μπακλέση και Κωνσταντίνος Μπιμπής, συμπράττουν ξανά για να παρουσιάσουν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό το βραβευμένο έργο ΔΑΦΝΗ της Ραφαέλλα Μάρκους

Ένα κουίρ παραμύθι για τον έρωτα, την αποδοχή, την επιβολή της εξουσίας και τελικά… την φωτοσύνθεση. Μια ιστορία για όλα όσα θα μπορούσαν να έχουν συμβεί διαφορετικά. Ένα  σύγχρονο θρίλερ, γραμμένο μόλις το 2022, που συνδιαλέγεται με τον αρχαιοελληνικό μύθο της Δάφνης και του Απόλλωνα.

Η Δάφνη είναι μία σύγχρονη γυναίκα που σιχαίνεται τις ταμπέλες και λατρεύει τα φυτά. Προσπαθεί να επιβιώσει στον έξω κόσμο, σ’ αυτόν τον ετεροκανονικό κόσμο: ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Ένα βράδυ, ερωτεύεται μία γυναίκα – μια γουόντερ γούμαν. Και ακριβώς τη στιγμή που πιστεύει ότι έχει κατακτήσει την ευτυχία, ένα (όχι και τόσο) μικρό μυστικό από το παρελθόν της,  έρχεται να ταράξει τη σχέση και τη ζωή της.

Καθώς το τίμημα που πληρώνει για να μπορέσει να το κρατήσει κρυφό μεγαλώνει, το μυστικό της την βαραίνει ολοένα και περισσότερο, την τυλίγει σαν τις ρίζες ενός δέντρου που την αναγκάζουν να μένει ακίνητη. Το δέρμα της σιγά σιγά καλύπτεται με τον φλοιό της ενοχής. Και η Δάφνη θέλει όσο τίποτε πια να πετάξει ένα κομμάτι του εαυτού της. Να γίνει όλα όσα δεν είναι.

Ένα αστικό θρίλερ, που πραγματεύεται, με χιούμορ και ευαισθησία, τον δύσκολο και μοναχικό δρόμο της αποδοχής του εαυτού μας.

Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Fringe festival του Εδιμβούργου αποσπώντας τα βραβείο «Summerhall Lustrum Award 2022» και στο Soho Theatre στο Λονδίνο κερδίζοντας το «SoHo Playhouse Medal of Excellence 2022».

Συντελεστές

Μετάφραση & Ερμηνεία: Άρτεμις Γρύμπλα & Λίλα Μπακλέση

Σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα, Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής

Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Παπαδοπούλου

Μουσική: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου

Επιμέλεια κίνησης: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου

Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασσόπουλος

Βοηθός σκηνοθετών: Εύα Διαμαντή

Φωτογραφίες & Trailer: Σοφοκλής Μπιμπής

ΜΟΜΕΝΤ

«ΜΟΜΕΝT» της Ειρήνης Αναγνωστοπούλου | Μια παράσταση εμπνευσμένη από το βιβλίο του Alan Lightman «Τα Όνειρα του Αϊνστάιν».  | Έναρξη: 22/2

Η ομάδα ΕΑΝ παρουσιάζει το “MOMENT”, μια παράσταση με θέμα τον Χρόνο, εμπνευσμένη από το βιβλίο του Alan Lightman «Τα Όνειρα του Αϊνστάιν». Πρόκειται για ένα σύγχρονο θεατρικό έργο, με την υπογραφή της Ειρήνης Αναγνωστοπούλου, μια ιστορία για τον άνθρωπο που στέκει απέναντι στον χρόνο γεμάτος ερωτήματα.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Ο Άλμπερτ, ο νεαρός υπάλληλος ενός γραφείου ευρεσιτεχνιών, παλεύει με τον χρόνο. Αν τον κατανοήσει θα γίνει αυτό που πάντα ονειρευόταν: ο πιο διάσημος φυσικός στην ιστορία. Εξαντλημένος και φλεγόμενος από ιδέες, βλέπει ασταμάτητα όνειρα. Ονειρεύεται κόσμους, σε κάθε έναν από τους οποίους ο χρόνος λειτουργεί διαφορετικά. Όσο η μάταιη μάχη συνεχίζεται, τα όνειρα σφίγγουν γύρω του σαν κλοιός, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο χρόνος είναι εν τέλει πάνω από τον άνθρωπο; Μια μάχη εξ’ ορισμού χαμένη; Ή μπορεί να ξανακερδηθεί;

Ταυτότητα παράστασης

ΜΟΜΕΝΤ

Ειρήνη Αναγνωστοπούλου

Εμπνευσμένο από το βιβλίο του Alan Lightman «Τα Όνειρα του Αϊνστάιν». 

Πρεμιέρα: 22 Φεβρουαρίου

Διασκευή– Σκηνοθεσία: Ειρήνη Αναγνωστοπούλου

Σύμβουλος Δραματουργίας: Γεωργία Αγγουριδάκη

Κίνηση: Πέπη Ζαχαροπούλου

Σκηνικά – Κοστούμια: Δάφνη Αηδόνη

Μουσική: Theodore

Σχεδιασμός Φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γεωργία Αγγουριδάκη

Βοηθός Σκηνογράφου: Κυριακή Φόρτη

Βοηθός Φωτισμών: Ιφιγένεια Γιαννιού

Φωτογραφίες: Υπατία Κορνάρου

Επιμέλεια Φωτογράφισης: Χαρά Κονταξάκη

Μακιγιάζ: Έλενα Παπάζογλου

Σχεδιασμός Αφίσας: Αντώνης Κοντολέων

Trailer: Δημήτρης Καπνούλας

Προβολή- Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου -We will

Παίζουν: Ηλίας Βογιατζηδάκης, Χριστέλα Γκιζέλη, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Γιάννης Πλιάκης, Ειρήνη Αναγνωστοπούλου

Μια παραγωγή της Θεατρικής Εταιρείας ΕΑΝ

ΤΙΜΑΝΔΡΑ

του Θοδωρή Καλλιφατίδη

Σκηνοθεσία: Χρύσα Καψούλη

Πρωταγωνιστούν: Δήμητρα Χατούπη, Νάνα Παπαδάκη, Βάλια Παπαχρήστου

Πρεμιέρα Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή

Ο Θοδωρής Καλλιφατίδης είναι Έλληνας συγγραφέας που ζει στη Σουηδία και έχει βραβευτεί με σημαντικά διεθνή βραβεία, όπως το Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Σουηδίας, Βραβείο Σουηδικής Ακαδημίας, Βραβείο Τιμής της Στοκχόλμης, Ελληνικό 7 Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού και ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας κ.ά. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες. Η συγκλονιστική «Τιμάνδρα» του παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. To έργο αφορά στη ζωή μιας εταίρας στην αρχαία Αθήνα, η οποία μέσα απ’ τις αφηγήσεις για τη ζωή της ως έφηβη και ως γυναίκα σε διαφορετικές ηλικίες, καθώς και τον έρωτά της με τον άνθρωπο που αγαπήθηκε, μισήθηκε, συγχωρέθηκε και τελικά καταδικάστηκε περισσότερο από κάθε άλλον, τον συγκλονιστικής ομορφιάς εξαιρετικό στρατηγό Αλκιβιάδη, ζωντανεύει την εξέλιξη του πολέμου, την τυραννία που διαδέχεται τη δημοκρατία του Περικλή, τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της εποχής: Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοφάνη που συγκεντρώνονται στο σπίτι της όχι μόνο για να διασκεδάσουν μα και για να στοχαστούν, μα πάνω απ’ όλα, την προσωπική μαρτυρία μιας γυναίκας που καταπλήσσει με την ομορφιά και την ευφυΐα της και εγκαταλείπει τα πάντα, για να ακολουθήσει τον εκλεκτό της καρδιάς της.

H παραγωγή ανήκει στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Μαλντορόρ» και ανεβαίνει με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών. Τα δικαιώματα του έργου παραχωρεί για τις ανάγκες της παράστασης ο διεθνής εκδοτικός οίκος, με έδρα στην Ισπανία, Galaxia Gutenberg.

Διαβάστε επίσης:

Άγιος Βαλεντίνος: 5 ταινίες τρόμου που θα κάνουν… διαφορετική τη βραδιά των ερωτευμένων (videos)

Εκτός Φεστιβάλ Βιέννης ο μαέστρος Θεόδωρος Κουρεντζής επειδή «παραμένει σιωπηλός για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία»

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Δράμα, περιπέτεια και «Ο Διάβολος Δεν Υπάρχει» (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 01:15