search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 20:04
MENU CLOSE

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Τέσσερα «αγκάθια» και 51 «πονοκέφαλοι» για την κυβέρνηση

16.02.2024 11:57
mitsotakis_tasoulas_new

«Πάλι καλά που δεν πάθαμε και τίποτα»: η ατάκα από το γνωστό και ελαφρώς μακάβριο ανέκδοτο μοιάζει να ταιριάζει «γάντι» στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ, μετά τις 51 (που τελικά είναι 52…) διαφοροποιήσεις επί του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο που τελικά, χάρη στις ψήφους της αντιπολίτευσης πέρασε αρά το βράδυ της Πέμπτης από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η φράση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «στόχος επετεύχθη» λίγο μετά την ονομαστική ψηφοφορία, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι εμπεριέχει και μια δόση… ανακούφισης, καθώς από 243 δυνητικά «ναι», μόνο 175 βουλευτές (προερχόμενοι από πέντε κόμματα) υπερψήφισαν τελικά το επίμαχο νομοσχέδιο, με το ένα τρίτο της Κ.Ο. της ΝΔ να καταψηφίζει ή να απέχει και τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στην ομιλία του σχεδόν να «κατεβάζει πλατφόρμα» κατά του νομοσχεδίου, να αποδομεί κάποια από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και να κάνει λόγο ακόμα και για… bullying σε βάρος των βουλευτών που ήταν κατά αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Μάλιστα, στους απέχοντες συμπεριλαμβάνονται και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης. Με απλά λόγια, τέσσερα μέλη της κυβέρνησης αρνήθηκαν να στηρίξουν νομοσχέδιο που ήλθε… κατευθείαν από το Μέγαρο Μαξίμου, προκαλώντας, όσο κι αν κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να υποβαθμίσουν το γεγονός, «ρήγμα» στην εικόνα της κυβέρνησης. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι, από τη στιγμή που η στάση του Μ. Βορίδη θεωρήθηκε, εν πάση περιπτώσε, αποδεκτή από την κυβέρνηση, πολύ δύσκολα θα υπάρξουν άμεσες συνέπειες για τους τρεις υφυπουργούς.

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί ότι στους βουλευτές που επέλεξαν την αποχή συμπεριλαμβάνονται και «βαριά» ονόματα πρώην υπουργών και υφυπουργών, όπως ο Στέλιος Πέτσας, ο Άγγελος Συρίγος, ο Γιάννης Οικονόμου, ο Θάνος Πλεύρης, ο Νότης Μηταράκης, ο Γιώργος Γεωργαντάς, κ.ά., ενώ μεταξύ των καταψηφισάντων βρίσκονται οι Αντώνης Σαμαράς, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Μάριος Σαλμάς, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Καραγκούνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, όλοι διατελέσαντες υπουργοί και υφυπουργοί σε κυβερνήσεις της ΝΔ (με τον Α. Σαμαρά να έχει υπάρξει πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός και, άρα, το «ειδικό βάρος» της διαφοροποίησής του να είναι μεγαλύτερο).

Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να αφήσουν πίσω τους το νομοσχέδιο και την αναταραχή που προκάλεσε και να επιχειρήσουν να προβάλλουν άλλα κομμάτια της ατζέντας της, τα οποία, εκτιμάται, θα απαλύνουν κάπως τις εντυπώσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το μέλλον των υφυπουργών που διαφοροποιήθηκαν θα «κριθεί» μετά τις ευρωεκλογές, όταν και ο Κ. Μητσοτάκης αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και πόσο ευρύς θα είναι αυτός, δεδομένης της προτίμησης του πρωθυπουργού σε «σημειακές παρεμβάσεις» στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ όσον αφορά στον Μ. Βορίδη, εκτιμάται ότι παραμένει υπουργός Επικρατείας και «αντ’ αυτού» του πρωθυπουργού, όταν ο Κ. Μητσοτάκης απουσιάζει από τη Βουλή.

Όσον αφορά, δε, στους διαφοροποιηθέντες βουλευτές, στην κυβέρνηση εκτιμάται ότι δεν αποτελούν ένα ενιαίο «μπλοκ» εντός της Κ.Ο. της ΝΔ και ότι δύσκολα θα προκαλέσουν προβλήματα συνοχής στο μέλλον, χωρίς, πάντως, να αποκλείονται κι άλλες διαφοροποιήσεις για διάφορα ζητήματα, έστω κι αν αυτές δεν θα εκδηλώνονται εντός της Βουλής. Ίδωμεν…

Διαβάστε επίσης:

Στα άκρα η κόντρα Ραγκούση – Κασιμάτη: Γνωστή η χυδαιότητα που την χαρακτηρίζει – Με χωρίζει άβυσσος από τους θηλυκούς Βορίδηδες

Ελληνοτουρκικά: Στη σκιά της Ουάσιγκτον – Η επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης να αγνοεί τις τουρκικές προκλήσεις

Πέτρος Κόκκαλης: Θα κατέβουμε σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 19:57