search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:52
MENU CLOSE

Ναβάλνι: Ποιες ήταν οι πολιτικές του θέσεις – Τι έλεγε για τη Ρωσία, τον Πούτιν και τον θάνατο

16.02.2024 20:16
navalny

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο πιο εξέχων ηγέτης της αντιπολίτευσης της Ρωσίας, πέθανε την Παρασκευή αφού κατέρρευσε και έχασε τις αισθήσεις του κατά τον εγκλεισμό του στη σωφρονιστική αποικία όπου εξέτιε μακροχρόνια ποινή φυλάκισης, ανακοίνωσαν ρωσικές υπηρεσίες.

Ο Ναβάλνι, 47 ετών, έγινε η ηγετική φυσιογνωμία της διασπασμένης αντιπολίτευσης της Ρωσίας. Οι υποστηρικτές του τον αντιμετώπιζαν ως μια ρωσική εκδοχή του Νέλσον Μαντέλα της Νότιας Αφρικής, ο οποίος μια μέρα θα απελευθερωνόταν από τη φυλακή για να ηγηθεί της χώρας.

Κέρδισε θαυμασμό από πολλούς κύκλους της ρωσικής αντιπολίτευσης επειδή επέστρεψε οικειοθελώς στη Ρωσία το 2021 από τη Γερμανία, όπου νοσηλεύτηκε για δηλητηρίαση από νευροτοξικό παράγοντα, όπως είχαν δείξει οι εργαστηριακές εξετάσεις.

Πρώην δικηγόρος, ο Ναβάλνι έγινε γνωστός για τις πύρινες αναρτήσεις στο blog του που αποκάλυπταν, όπως έλεγε, την τεράστια διαφθορά σε όλη τη ρωσική ελίτ, περιγράφοντας μια Ρωσία που κυβερνάται από «απατεώνες και κλέφτες».

Ο ίδιος συμμετείχε σε ρωσικές εθνικιστικές πορείες τη δεκαετία του 2000. Οι εκκλήσεις για περιορισμούς στη μετανάστευση και η κριτική για αυτό που κάποιοι θεωρούσαν ως υπερβολικά εθνικιστικές απόψεις, οδήγησαν στην αποπομπή του από το φιλελεύθερο αντιπολιτευόμενο κόμμα Yabloko το 2007. Χλεύαζε την ελίτ του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και εξέθετε την χλιδή του τρόπου ζωής των ανώτερων αξιωματούχων, χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο και ακόμη και drones για να απεικονίσει αυτό που περιέγραφε ως την τεράστια ιδιοκτησία και την πολυτελή περιουσία τους.

Όταν διαδηλώσεις κατά του Πούτιν ξέσπασαν τον Δεκέμβριο του 2011, μετά από εκλογές που σημαδεύτηκαν από κατηγορίες για απάτη, ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες διαδηλώσεων που συνελήφθησαν. Ο Ναβάλνι προέβλεπε από καιρό ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει θεμελιώδη πολιτική αναταραχή, συμπεριλαμβανομένης της επανάστασης, επειδή ο Πούτιν είχε χτίσει ένα εύθραυστο σύστημα προσωπικής διακυβέρνησης που στηρίζεται στη διαφθορά.

Τι λέει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Πούτιν ενημερώθηκε για τον θάνατό του ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ναβάλνι για τεράστια διαφθορά και προσωπική περιουσία του Πούτιν. Το κίνημα του Ναβάλνι είναι παράνομο στη Ρωσία και οι περισσότεροι από τους ανώτερους συμμάχους του έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και τώρα ζουν στην Ευρώπη. Ρώσοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τον Ναβάλνι ως εξτρεμιστή που λειτουργούσε ως μαριονέτα της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA, η οποία, όπως λένε, σκοπεύει να προσπαθήσει να σπείρει τους σπόρους της επανάστασης για να αποδυναμώσει τη Ρωσία και να την κάνει πελατειακό κράτος της Δύσης.

Ο Ναβάλνι κρατήθηκε αμέτρητες φορές για τη διοργάνωση δημόσιων συγκεντρώσεων και διώχθηκε επανειλημμένα με κατηγορίες όπως διαφθορά, υπεξαίρεση και απάτη. Ο ίδιος έλεγε ότι οι κατηγορίες και οι καταδίκες είχαν πολιτικά κίνητρα. Ο Ναβάλνι είχε να εκτίσει επιπλέον 19 χρόνια σε μια αποικία υψίστης ασφαλείας που προστέθηκαν στην ποινή φυλάκισής του το 2023 για μια ποινική υπόθεση που, όπως είπε, σχεδιάστηκε για να θέσει τον ρωσικό λαό σε πολιτική υποταγή.

Δηλητηρίαση

Τον Αύγουστο του 2020, ο Ναβάλνι αρρώστησε κατά τη διάρκεια πτήσης από το Τομσκ, στη Σιβηρία, προς τη Μόσχα. Ο πιλότος έκανε αναγκαστική προσγείωση, σώζοντάς του τη ζωή και ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε στο Βερολίνο, όπου νοσηλεύτηκε για τις επιπτώσεις μιας νευροτοξίνης που οι Γερμανοί διαπίστωσαν ότι ήταν το Novichok, ένα δηλητήριο που αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Ένωση.

Ο Πούτιν απέρριψε μια κοινή έρευνα μέσων ενημέρωσης που ανέφερε ότι είχε ταυτοποιήσει μια ομάδα δολοφόνων από τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB. «Αν κάποιος ήθελε να τον δηλητηριάσει, θα τον είχε τελειώσει», είπε.

Οι θέσεις του για όσα συνέβαιναν στη Ρωσία

Για τον πόλεμο της Ουκρανία: «Αυτός είναι ένας ηλίθιος πόλεμος που ξεκίνησε ο Πούτιν σας», είπε ο Ναβάλνι σε εφετείο στη Μόσχα μέσω βίντεο από τη φυλακή το 2022. «Αυτός ο πόλεμος βασίστηκε στα ψέματα».

Για τον Πούτιν: «Η διαφθορά είναι το θεμέλιο της σύγχρονης Ρωσίας, είναι το θεμέλιο της πολιτικής δύναμης του κ. Πούτιν», είπε ο Ναβάλνι σε συνέντευξή του στο Reuters το 2011.

Για τη Ρωσία: «Κάποτε ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι περιέγραψε τη δομή της εξουσίας στη Ρωσία: “οι κακοί που λήστεψαν τους δικούς τους ανθρώπους μαζεύτηκαν, στρατολόγησαν στρατιώτες και δικαστές για να διαφυλάξουν το όργιο τους και τώρα κάνουν γιορτή”. Αυτή ακριβώς η λαμπρή φράση περιγράφει τι συμβαίνει στη χώρα μας».

Το 2023, κατηγόρησε τη ρωσική ελίτ για τη βλακεία της, εκφράζοντας μίσος για εκείνους που, όπως είπε, σπατάλησαν μια ιστορική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

«Δεν μπορώ να σταματήσω τον εαυτό μου από το να μισώ άγρια, άγρια ​​αυτούς που πούλησαν και σπατάλησαν την ιστορική ευκαιρία που είχε η χώρα μας στις αρχές της δεκαετίας του ’90», είπε ο Ναβάλνι.

Για τον φόβο και τις φιλοδοξίες :«Γιατί να φοβάμαι;» είπε το 2011 όταν ρωτήθηκε για τους κινδύνους από την αμφισβήτηση του Κρεμλίνου. Όταν ρωτήθηκε από το Reuters σχετικά με τη φιλοδοξία του, είπε: «Θα ήθελα να γίνω πρόεδρος, αλλά δεν υπάρχουν εκλογές στη Ρωσία».

Για τον θάνατο: «Αν αποφασίσουν να με σκοτώσουν, σημαίνει ότι είμαστε απίστευτα δυνατοί και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη και να μην τα παρατήσουμε».

Διαβάστε επίσης:

Θάνατος Ναβάλνι: «Άρπαξε» την ευκαιρία ο Ζελένσκι για να υποδείξει το «προφανές»

Τριανταφυλλίδης κατά Δημητρίου – Πανταζή: «Ξεκίνησαν τη μόδα του νεοσκυλάδικου που χάλασε το ελληνικό τραγούδι» (Video)

Πρίγκιπας Χάρι: Δηλώνει «βέβαιος» ότι ο καρκίνος του Καρόλου μπορεί να επανενώσει τη βασιλική οικογένεια (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06