search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:47
MENU CLOSE

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Η… ανθρωπογεωγραφία των «όχι» και της αποχής για τη ΝΔ

17.02.2024 06:07
vouli gamos omofilon nd 098- new

Όπως είναι ήδη γνωστό, 52 βουλευτές της ΝΔ επέλεξαν το «όχι» και την αποχή στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, με το οποίο θεσμοθετείται ο πολιτικός γάμος και για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς και η τεκνοθεσία για τους ανθρώπους αυτούς.

Συγκεκριμένα, 21 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έκαναν χρήση της ψήφου κατά συνείδηση που είχε δηλώσει ότι θα επιτρέψει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ άλλοι 31 αξιοποίησαν τη δυνατότητα της αποχής, πάλι υπό τις… ευλογίες Μητσοτάκη, προκειμένου να μην εναντιωθούν σε μια νομοθετική πρωτοβουλία που ερχόταν απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου (μεταξύ των απεχόντων συμπεριλαμβάνεται ένας υπουργός, ο Μάκης Βορίδης, και τρεις υφυπουργοί).

Παρατηρώντας το πώς κινήθηκαν οι διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ, ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η πλειοψηφία των βουλευτών που καταψήφισαν το νομοσχέδιο (12 στους 22) προέρχονται από τη βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Λάρισας, της Λέσβου, της Θεσπρωτίας και της Κέρκυρας.

Επίσης, ολόκληρη η Μεσσηνία κινήθηκε στο «όχι» (Αντώνης Σαμαράς και Μίλτος Χρυσομάλλης καταψήφισαν, Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς απείχαν), ενώ «όχι» ψήφισε και η Λέσβος (ο Χαράλαμπος Αθανασίου από τη ΝΔ, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης από το ΠΑΣΟΚ που απείχε και η Μαρία Κομνηνάκα από το ΚΚΕ).

«Όχι» ψήφισαν και τα δύο τρίτα της Αιτωλοακαρνανίας (Μάριος Σαλμάς και Κώστας Καραγκούνης), ενώ ο τρίτος βουλευτής της ΝΔ, ο Αθανάσιος Παπαθανάσης, στήριξε το νομοσχέδιο. Η Α’ Αθήνας είχε δύο «απώλειες» (Θάνο Πλεύρη και Άγγελο Συρίγο), ο Δυτικός Τομέας μία (απείχε ο Δημήτρης Καλογερόπουλος), ο Νότιος Τομέας δύο («όχι» από την Άννα Καραμανλή, αποχή από τον Γιάννη Καλλιάνο) και τρεις αποχές η Ανατολική Αττική (Μάκης Βορίδης, Στέλιος Πέτσας, Γιώργος Βλάχος).

Περνώντας στη συμπρωτεύουσα, στην Α’ Θεσσαλονίκης ο Κώστας Γκιουλέκας καταψήφισε και ο Δημήτρης Κούβελας απείχε, ενώ στη Β’ Θεσσαλονίκης καταψήφισε ο Θεόδωρος Καράογλου. Στους νομούς της βόρειας Ελλάδας είχαμε την εξής εικόνα:

Στη Λάρισα καταψήφισε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, στα Ιωάννινα απείχε η Μαρία Κεφάλα, στη Θεσπρωτία καταψήφισε ο Βασίλης Γιόγιακάς, στη Μαγνησία απείχε ο Χρήστος Μπουκώρος, στις Κυκλάδες απείχαν η Κατερίνα Μονογυιού και ο Μάρκος Καφούρος, στη Χίο απείχε ο Νότης Μηταράκης, όπως και ο Γιάννης Μπούγας στη Φωκίδα, ο Γιώργος Κοτρωνιάς στη Φθιώτιδα, και ο Χριστόδουλος Στεφανάδης στη Σάμο.

  •  Έβρος: όχι από τον Αναστάσιο Δημοσχάκη, αποχή από τον Σταύρο Κελέτση, ναι από τον Χρήστο Δερμεντζόπουλο
  • Ροδόπη: όχι από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη
  • Καβάλα: όχι από τον Γιάννη Πασχαλίδη, ναι από Νίκο Παναγιωτόπουλο, Μακάριο Λαζαρίδη και Αγγελική Δεληκάρη
  • Δράμα: όχι από τον Δημήτρη Κυριαζίδη
  • Σέρρες: όχι από Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλο Λεονταρίδη, ναι από Κώστα Καραμανλή και Τάσο Χατζηβασιλείου
  •  Κιλκίς: απείχε ο Γιώργος Γεωργαντάς
  • Πέλλα: όχι από τον Γιώργο Καρασμάνη, αποχή από τον Λάκη Βασιλειάδη, ναι από τον Διονύση Σταμενίτη
  • Πιερία: όχι από Ξενοφώντα Μπαραλιάκο, απείχε ο Σπύρος Κουκλουδίνας, ναι από Άννα Μάνη

Όσον αφορά στην Πελοπόννησο, στην Αργολίδα απείχε ο Γιάννης Αδριανός, στην Αρκαδία απείχε επίσης ο Κώστας Βλάσης, στην Αχαΐα καταψήφισε ο Ανδρέας Κατσανιώτης (υπέρ τάχθηκαν Χριστίνα Αλεξοπούλου και Ιάσωνας Φωτήλας) και στη Λακωνία καταψήφισε ο Θανάσης Δαβάκης και υπερψήφισε ο Νεοκλής Κρητικός.

Διαβάστε επίσης:

Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου

Σακελλαροπούλου για Ναβάλνι: «Θυσίασε τον εαυτό του για τα ιδανικά που αγαπάμε περισσότερο»

Κουτσούμπας από Κρήτη: «Το νέο ΕΣΥ πολλαπλασιάζει τα προβλήματα» – «Κανένα νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας δεν περισσεύει»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 13:42