search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:18
MENU CLOSE

Στενός συνεργάτης Ναβάλνι: Είπαν στη μητέρα του ότι πέθανε από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» – Συνεχίζεται το θρίλερ με τη σορό του

17.02.2024 16:02
Alexei Navalny
AP

Η μητέρα και ο δικηγόρος του Αλεξέι Ναβάλνι πληροφορήθηκαν από τη σωφρονιστική αποικία όπου είχε φυλακιστεί ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης πως πέθανε την Παρασκευή από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου», υποστήριξε σήμερα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο στενός σύμμαχός του, Ιβάν Ζντάνοφ.

Η ομάδα υποστήριξης του Ναβάλνι, με ανάρτησή της στο Telegram, κατηγόρησε τους «δολοφόνους» του ότι προσπαθούν «να καλύψουν τα ίχνη τους» επειδή δεν παραδίδουν τη σορό στους οικείους του.

«Είναι προφανές ότι οι δολοφόνοι θέλουν να καλύψουν τα ίχνη τους. Για αυτό δεν δίνουν τη σορό του Αλεξέι και την κρύβουν ακόμη και από τη μητέρα του» τονίζεται στην ανάρτηση.

Συνεχίζεται το θρίλερ με τη σορό του

Είναι ασαφές προς το παρόν το πού βρίσκεται η σορός του Ναβάλνι. Λίγο νωρίτερα, η εκπρόσωπός του, η Κίρα Γιάρμις, σε δική της ανάρτηση στην ίδια πλατφόρμα ανέφερε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι η σορός του δεν θα παραδοθεί στους συγγενείς του μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τα αίτια του θανάτου.

Σύμφωνα με τη Γιάρμις, έγινε μια δεύτερη εξέταση στο πτώμα και τα αποτελέσματα «υποτίθεται» ότι θα είναι διαθέσιμα την επόμενη εβδομάδα.

Οι συγγενείς του Ναβάλνι από την πλευρά τους ζήτησαν να τους παραδοθεί αμέσως η σορός.

Η Γιάρμις είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ότι η μητέρα του Ναβάλνι, Λιουντμίλα, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο του, πήγαν στη σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3, στην περιοχή της Γιαμαλίας και τους δόθηκε ένα «επίσημο έγγραφο» που επιβεβαίωνε τον θάνατό του.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι δολοφονήθηκε», πρόσθεσε η Γιάρμις η οποία, όπως και πολλοί άλλοι αντιφρονούντες, έχει αυτοεξοριστεί για να μην οδηγηθεί στη φυλακή. »Πέθανε στις 14.17 τοπική ώρα της 16ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που δόθηκε στη μητέρα του», πρόσθεσε.

«Κανείς δεν μου έδωσε τίποτα»

Σύμφωνα με τη Γιάρμις, η Λιουντμίλα Ναβάλναγια και ο δικηγόρος έφτασαν στη φυλακή στις 11.00 σήμερα, τοπική ώρα, αλλά χρειάστηκε να περιμένουν επί δύο ώρες μέχρι να τους δεχτούν.

Είναι άγνωστο το πότε θα δοθεί η σορός στους συγγενείς και το πού θα ενταφιαστεί ο Ναβάλνι. Είναι ασαφές επίσης το πού βρίσκεται το πτώμα, αφού το νεκροτομείο, όπου οι σωφρονιστικές αρχές λένε ότι το μετέφεραν, είναι κλειστό και ένας υπάλληλός του διαβεβαίωσε τον δικηγόρο ότι δεν το έχουν παραλάβει.

«Η ερευνητική επιτροπή έχει άπειρες επιλογές», είπε ένας εργαζόμενος στο πρακτορείο Reuters, αναφέροντας άλλες πόλεις της περιοχής, όπως τις Λαμπιτνάνγκι, Ναντίμ και Ουρενγκόι, όπου ενδέχεται να βρίσκεται η σορός.

«Στη Σαλέχαρντ έχουμε μόνο ένα νεκροτομείο. Δεν έχω παραλάβει κανέναν, ούτε σορό, ούτε χαρτιά», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν το πτώμα μπορεί να μεταφέρθηκε προτού να αναλάβει ο ίδιος βάρδια, απάντησε: «Κανείς δεν μου έδωσε τίποτα. Νομίζω ότι αν είχε μεταφερθεί σε εμάς μια τέτοια σορός, θα μου το είχαν πει αμέσως».

Η σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3 του Χαρπ βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο, περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο από τη Σαλέχαρντ, τη διοικητική πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιφέρειας Γιαμαλίας-Νενετσίας.

Δήλωση του foreign office για το θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κάλεσε τη ρωσική πρεσβεία για να καταστήσει σαφές ότι θεωρεί τις ρωσικές αρχές πλήρως υπεύθυνες για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.

Εκπρόσωπος του Foreign, Commonwealth & Development Office (FCDO) δήλωσε: «Ο Αλεξέι Ναβάλνι αφιέρωσε τη ζωή του στην αποκάλυψη της διαφθοράς του ρωσικού συστήματος, ζητώντας ελεύθερη και ανοιχτή πολιτική και θέτοντας το Κρεμλίνο προ των ευθυνών του. Στεκόμαστε σήμερα στο πλευρό της οικογένειας, των φίλων, των συναδέλφων και των υποστηρικτών του. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους».

»Οι ρωσικές αρχές είδαν τον κ. Ναβάλνι ως απειλή. Πολλοί Ρώσοι πολίτες αισθάνθηκαν ότι τους έδωσε φωνή. Τα τελευταία χρόνια, οι αρχές τον φυλάκισαν με κατασκευασμένες κατηγορίες, τον δηλητηρίασαν με έναν απαγορευμένο νευροπαραλυτικό παράγοντα και τον έστειλαν σε ποινική αποικία στην Αρκτική. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τη βάναυση φύση του ρωσικού συστήματος. Ο θάνατός του πρέπει να διερευνηθεί πλήρως και με διαφάνεια». 

«Το Foreign, Commonwealth & Development Office κάλεσε σήμερα τη ρωσική πρεσβεία για να καταστήσει σαφές ότι θεωρούμε τις ρωσικές αρχές πλήρως υπεύθυνες.  Ο κ. Ναβάλνι ήταν ένας άνθρωπος με μεγάλο θάρρος και σιδερένια θέληση. Ακόμη και από το κελί της φυλακής του, συνέχισε να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του ρωσικού λαού.  Η αφοσίωση του στα ανθρώπινα δικαιώματα και η αποκάλυψη της διαφθοράς αποτέλεσε έμπνευση για εκατομμύρια ανθρώπους. Τα ιδανικά για τα οποία έζησε και πέθανε θα ζουν για πάντα», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Πανικός σε πτήση: Επιβάτης τα έσπασε όλα και γρονθοκόπησε αεροσυνοδό (Video)

ΥΠΕΞ Λετονίας: Τα «απρόσμενα σκληρά» σχόλια Τραμπ δείχνουν ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες

Θάνατος Ναβάλνι: Θρίλερ με τη σωρό του – Πάνω από 110 συλλήψεις σε εκδηλώσεις μνήμης στη Ρωσία (Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:08