search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:39
MENU CLOSE

Πέρα από τις στέγες του Παρισιού

19.02.2024 11:10
ekthesi

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος ζωγράφος Εδουάρδος Σακαγιάν με έδρα στην Αθήνα και το Παρίσι, προσκαλεί τους θεατές να περιηγηθούν στον δικό του μοναδικό ονειρικό κόσμο, μέσα από την ατομική του έκθεση, με τίτλο «Les Toits de Paris», στην γκαλερί Καλφαγιάν.

Μέσα από την ατομική έκθεση του  με τίτλο «Les Toits de Paris» (οι στέγες του Παρισιού), ο Εδουάρδος Σακαγιάν, μας ξεναγεί σ’ έναν κόσμο στον οποίο παρελαύνουν θεατές, κλόουν, οδηγοί αυτοκινήτων και κολυμβητές με τη μελέτη του φωτός να βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του καλλιτέχνη τότε που «το φως γίνεται χάος και το χρώμα προηγείται του σχεδίου».

Το φως είναι το βασικό ενδιαφέρον των έργων του που παρουσιάζονται στην Γκαλερί Καλφαγιάν. Έργων που έγιναν στο Παρίσι με το χαρακτηριστικό του ζωγραφικό ιδίωμα το οποίο πειραματίζεται με τα όρια της παραστατικότητας και προκαλεί με την ειλικρίνεια και την ποιοτικότητα του. Μια σειρά έργων ζωγραφισμένων εκ του φυσικού από το παράθυρο του καλλιτέχνη στο Παρίσι, που θυμίζουν ημερολογιακές σημειώσεις της ρευστότητας του φωτός και των εναλλαγών του κατά τη διάρκεια της ημέρας.  Έργα παρατήρησης με τα φανταστικά έργα του «Πανηγυριού», των «Δεσποτών» και γενικότερα των «Θεατών» που συμπληρώνονται με καθημερινές σκηνές από τους δρόμους όπου άνθρωποι περπατούν, από τους κολυμβητές όπου οι γεωμετρίες των θέσεων αντικαθίστανται από τη ρευστότητα της θάλασσας, τον μαριονετίστα, τα αυτοκίνητα με τα ζευγάρια, τα λεωφορεία με τους ανθρώπους, τους διάφορους χώρους, τα αυτοπορτραίτα  και τέλος το «Ηφαίστειο», θεμελιώδες κεφάλαιο της ζωγραφικής του.

Άλλωστε η κατά παράταξη παράθεση ανθρώπων, ακροατών διαλέξεων, θεατών μέσα σε κινηματογραφικές ή θεατρικές αίθουσες, οδηγών σε μικρά, αποπνικτικά αυτοκίνητα είναι θέμα- σήμα κατατεθέν δικό του. Όπως και η παράσταση των κολυμβητών που βρίσκονται εν κινήσει, χωρίς προοπτική βάθους ή κάποιας ψευδαίσθησης.

Για τον ζωγράφο τα έργα αυτά μόνο με το φως να αποτελεί έμπνευση και τη ίδια τη ζωή, είναι «μια μορφή αυτοαναγέννησης και άδολης παρατήρησης θαυμασμού μακριά από την κωδικοποιημένη τεχνολογία η οποία εγκεφαλικά με αναγκάζει αντί να βλέπω να σκέφτομαι μόνο σαν ρομπότ». 

Έκθεση :«Les Toits de Paris» του Εδουάρδου Σακαγιάν

Εως: 10/3/24

 Kalfayan Galleries
Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα

Πληροφορίες: kalfayangalleries.com

Διαβάστε επίσης:

Τehom, δηλαδή Άβυσσος

«Mocking Game»: Το συμβολικό σύμπαν της Lyn Liu

Τοπία με συναισθήματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:29